31-12-2015 - Nieuwsbrief Stichting Aman-Iman

Vandaag verscheen de 4 de nieuwsbrief van jaargang 7 van de Stichting Aman-Iman, water is leven

Voor meer informatie kijk op: www.aman-iman.nl


24-12-2015 - Filmhuis De Spiegel nieuwsbrief december 2015 verschenen

Vandaag verscheen van Filmhuis De Spiegel de december nieuwsbrief.

voor meer informatie zie: www.filmhuisdespiegel.nl/


17 - 24 december 2015 - Pop Up Kerk

Pop-Up Kerk Ff Serieus is tussen 17- 24 december geopend en wordt gevestigd op de Akerstraat 18A en zal een plek van rust, bezinning, een goed gesprek en inspiratie zijn in de hectiek van Serious Request.

Loop binnen en geniet van een goede kop koffie of lekker kopje thee. Steek een kaarsje aan of knoop een gesprek aan met één van de luisterende oren.

Of laat je verrassen en inspireren door bijzondere vormen van kerk zijn van de Kliederkerk tot een 30 minuten Popviering.

De opbrengst van de koffie en thee gaan volledig naar Serious Request.

Ff Serieus is een initiatief van de Raad van Kerken Parkstad in samenwerking met Parkcity Church en Evangelische Gemeente God in Brunssum.

Blijf op de hoogte via: www.facebook.com/popupkerk1;


16-12-2015 - 28 ste Nieuwsbrief Stichting Vlot verschenen

Vandaag verscheen de achtentwintigste nieuwsbrief van Stichting Vlot.

voor meer informatie of om u op te geven voor de nieuwsbrief zie: www.stichtingvlot.nl


16-12-2015 Wereldtools Nieuwsbrief van Stichting Wereldwijd

Vandaag verscheen de december 2015 nieuwsbrief van Stichting Wereldwijd uit Eckelrade.

Voor meer infomatie: http://www.stichtingwereldwijd.nl/


10 t/m 13 december - African Night 2015

Van 10 t/m 13 oktober vind er in Eupen (België) een African Night plaats.

Voor meer informatie : http://humondial.be/NL/festival.php


10-12-2015 - 10 december: Dag van de Mensenrechten

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd op 10 december 1948 aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

De universele verklaring is niet juridisch bindend, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als belangrijkste internationale standaard op het gebied van de mensenrechten.

Amnesty International werd opgericht in 1961 en streeft naar een wereld, waarin iedereen alle rechten geniet, die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige schendingen van al deze rechten.

Heerlen Mondiaal in samenwerking met de Amnesty International in Parkstad organiseert op donderdag 10 december een fakkeloptocht door Heerlen om aandacht te vragen voor specifieke schendingen.

Wij roepen iedereen op om op donderdag 10 december vóór 17 uur zich te verzamelen in de Saroleastraat / hoek Van der Maessenstraat (winkelcentrum Corio Center en de Hema), waar de fakkels uitgedeeld zullen worden.

Om 17 uur zullen we in stilte, slechts begeleid door het geluid van een trom, door het centrum gaan. Rond 17:45 uur komen we dan aan bij de Luciushof aan de Putgraaf.

Dit jaar sluiten we ons aan bij de landelijke Schrijfmarathon van Amnesty International voor de mensenrechtenactivisten in verschillende landen.

Voor wie schrijven wij ?

- Phyoe Phyoe Aung (Myanmar) student-leidster
- Yecenia Armenta (Mexico)
- Waleed Abu al-Khair (Saudi-Arabië) advocaat
- Albert Woodfox (Verenigde Staten)
- Zunar (Maleisië)
- Leyla en Arif Yunus (Azerbeidzjan)

De schrijfacties sorteren vaak veel effect. Installeer vanuit Play Store of App Store de applicatie: "Urgent Action" en zie daar in 'MEER ACTIES' het 'GOED NIEUWS'. Wij zien dan, waarvoor we schrijven.

Vanaf ongeveer 15:00 uur bent u uitgenodigd in het Luciushof (nu "De Twee Gezusters") om deel te nemen aan deze schrijfmarathon (onderbroken door de fakkeloptocht). Ook kunt u daar meer lezen over bovenstaande schrijnende situaties. Of zoals Daw Aung San Suu Kyl (Myanmar) zei: "Gebruik alstublieft uw vrijheid, zodat wij de onze krijgen."

Voor meer informatie:

Kees van Veen

06-42311835

c.van.veen@home.nl

https://secure.amnesty.nl/schrijfmarathon/

www.amnesty.nl/ www.parkstad.amnesty.nl/


7 - 17-12-2015 - Ook in 2015 L1 Voedselbank Actie

Op De11devande11de is de actiecampagne van L1 Samen voor de Voedselbank 2015 gestart. Ook dit jaar zetten wij ons in voor de Voedsel-banken.

In Limburg zijn dat er zes: Landgraaf, Roermond, Venray, Peel & Maas, Venlo en Weert.

Samen met alle Limburgers gaat L1 van maandag 7 december tot en met donderdag 17 december zo veel mogelijk levensmiddelen inzamelen.

Het is toch onvoorstelbaar dat er momenteel in Limburg 1.400 gezinnen zijn die zelf niet in de eerste levensbehoeften kunnen voorzien ? Dit zijn maar liefst 3.270 personen die afhankelijk zijn van de voedselbank.

Bovendien voorzien de voedselbanken in Limburg drie gemeentes uit de Nederlandse armoede top 10, te weten: Heerlen, Kerkrade en Vaals. Daarom is het belangrijk om samen de handen in elkaar te slaan om in actie te komen voor deze mensen.

Boodschappenlijstje
Voor de actie L1 Samen voor de Voedselbank gaan we zo veel mogelijk pakketten inzamelen.

Welke boodschappen moet je doen om een pakket vol te krijgen? Zie het lijstje !

Dit boodschappenlijstje is in overleg met de zes voedselbanken in Limburg tot stand gekomen en bestaat uit de producten waaraan het grootste tekort is.

Inzamelpunten in 2015
In Limburg zijn er maar liefst 42 Albert Heijn-winkels waar de pakketten kunnen worden ingeleverd.

Dit kan je bij Albert Heijn-vestigingen, franchise en XL Albert Heijn filialen. Even opletten: De AH 2 Go doen niet mee !

Bij diverse vestigingen / filialen wordt ook speelgoed ingezameld !

Ook kun je naar de L1-studio komen, of je pakket tijdens de actiedagen afgeven bij de Voedselbankkaravaan.

De L1 Voedselbankkaravaan komt naar je toe
De L1 Voedselbankkaravaan trekt door de provincie tijdens de laatste week van onze actie L1 Samen voor de Voedselbank.

Iedereen mag op deze tijdelijke inzamellocaties van de L1 Voedselbankkaravaan langskomen om de ingezamelde pakketten te brengen en eventueel bij de radioverslaggever toelichten hoe ze in de weer zijn geweest voor dit goede doel.

Naast onze radioverslaggevers zijn er ook bekende Limburgers aan boord van de L1 Voedselbankkaravaan.

Op: www.l1.nl/algemeen/301610-l1-voedselbankkaravaan-komt-naar-je-toe is te lezen op welke locatie en op welk tijdstip de Voedselbankkaravaan aanwezig is.

Bedenk een actie !
Wil jij samen met L1 de actie Samen voor de Voedselbank steunen ? Start dan je eigen actie !

Iedereen kan zich aanmelden voor de actie. Of het nu gaat om een sportclub, een buurt, een gehele straat, collega's of als individu.

Meld je actie aan op: www.l1.nl/formulier/ik-meld-mijn-actie-aan

Kijk op: www.l1.nl/special/voedselbanklopendeacties om een idee te krijgen van alle lopende acties in Limburg.

Deel de actie
Praat mee over de actie en laat iedereen weten dat ook jij je inzet voor de actie L1 Samen voor de Voedselbank door het gebruik van #VB15 #L1 op Twitter en Facebook.

Voor meer informatie: http://www.l1.nl/blog/voedselbank


2-12-2015 - LETS voor Elkaar stopt ermee !!!

Na 2 jaar veel energie in het project gestoken te hebben ,is het toch niet gelukt om de Letsruilkring Parkstad e.o. van de grond te krijgen. Onlangs heeft de werkgroep Lets voor Elkaar unaniem besloten om ermee te stoppen.

Einde van 2014 werd Lets Parkstad opgericht tijdens een bijeenkomst in het Alcandergebouw in Heerlen.Vanaf januari 2015 j.l. kreeg de werkgroep definitief gestalte met Monique Banen,Frank Rochette en Hans Roumen.

Er zijn afgelopen jaar veel activiteiten georganiseerd om de ruilhandel vlot te trekken.Zo was er het maandelijkse ontbijt bij Ikea en ook het maandelijkse kletsuurtje bij cafe Pelt.

Toch is het ruilen nooit echt van de grond gekomen.Dit heeft o.a. te maken met de grote concurrentie op ruilgebied ,zo zijn er diverse ruilwinkels in de regio en ook op facebook wordt veel geruild.Onlangs is er ook een digitaal platform in Brunssum opgestart,Elise Helpt.

Maximaal 25 leden had de Letsgroep,waar leden goederen en diensten met elkaar konden ruilen met een eigen munt,de spark.

Uiteindelijk was de unanieme conclusie van de werkgroep dat het Letsconcept zoals wij dat voor ogen hadden,niet levensvatbaar is.

Graag willen we iedereen die Lets voor elkaar een warm hart toedraagt van harte bedanken voor de prettige contacten en samenwerking de afgelopen periode.

Voor meer info:

www.letsvoorelkaar.nl/ of facebook pagina of Hans Roumen 06-37476773

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


1-12-2015 - Kerstactie RuilWinkel Kerkrade

Dit jaar organiseert de Ruilwinkel Kerkrade voor de 3de keer een kerstactie voor de minderbedeelde kinderen uit Parkstad.

Met deze actie mogen kinderen een eigen kerstpakket samenstellen dat op 18 en 19 december 2015 wordt uitgedeeld.

Om deze actie tot een succes te maken zijn wij op zoek naar compleet en in goede staat zijnde speelgoed/spellen en schone kleding (maat 56-176).

spullen kunt u inleveren bij de ruilwinkel vóór 15 december 2015.

u zelf een gezin kennen dat het moeilijk heeft geeft dan aan hen door dat wij ze kunnen helpen met leuke kerstcadeau's voor de kinderen.

u vragen of wilt u meer informatie over deze actie dan kunt u contact opnemen met de ruilwinkel:

Ruilwinkel Kerkrade
Patronaatstraat 4
6466 HR KERKRADE
045-8510222
www.ruilwinkel-kerkrade.nl/;
www.facebook.com/RuilwinkelKerkrade;


1-12-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 1 december 2015 een Feestelijke afghaanse solidariteitsmaaltijd.

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Op deze avond zal tevens informatie worden gegeven over het project en worden handwerk en sieraden van vrouwen verkocht !.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond is voor het project Naaiatelier en komt ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan .

U bent om 18:00 van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


1-12-2015 - Incidentele activiteiten van MC De Heksenketel

In december 2015 organiseert MoederCentrum De Heksenketel weer een aantal incidentele activiteiten:

Fotoboek versieren:

Kom gezellig een mooi fotoboek versieren om daar mooie herinneringen in te doen.

Neem zelf een fotoboek mee, de kaft gaan we mooi beplakken met verschillende materialen.

Wanneer : donderdag 5 november 2015
Tijd : 13.00 - 15.00
Kosten : € 2,00

Workshop Herfstkrans Maken:

Voor deze mooie herfstperiode gaan we een herfstkrans maken.

Dit is een rieten krans die we gaan versieren met herfstmaterialen, zoals eikels, noten, kastanjes enz.

Wanneer : donderdag 19 november 2015
Tijd : 13.00 - 15.00
Kosten : € 4,00

Mexicaanse Wereldlunch:

Kom heerlijk samen met vrienden of familie genieten van onze wereldlunch.

Wanneer : woensdag 25 november 2015
Tijd : 12.00 - 13.00
Kosten : € 6,00

Adventskrans/stukje maken:

Neem zelf een snoeisnaar/mesje mee.

Wil je liever geen krans maken, neem dan je eigen schaal/ondergrond mee voor een stukje.

Wanneer : donderdag 26 november 2015
Tijd : 13.00 - 15.00
Kosten : € 5,00

Adventkrans bestellen vóór 24 november.

Kosten:

klein € 7,50
groot € 15,00

Voor meer informatie en aanmelden van deze activiteiten kunt u terecht bij: Cindy 045-5723372 of mcdeheksenketel@gmail.com

Mc de Heksenketel,
Mijnzetellaan 6,
Heerlen

http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op Facebook


1-12-2015 - Vaste activiteiten van MC De Heksenketel

Naast de incidentele activiteiten heeft MoederCentrum De Heksenketel ook vaste activiteiten:

Maandag
10.00 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
12.00 - 13.00 Lunch
12.30 - 14.30 Computerles
13.00 - 14.30 Hulp bij formulieren invullen

Dinsdag
09.00 - 12.00 2e Hands kledingwinkel open
10.00 - 12.00 Naailes
12.00 - 13.00 Lunch


Woensdag
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
10.30 - 11.30 Callanetics
12.00 - 13.00 Lunch (laatste woensdag van de maand Wereldlunch)
13.00 - 15.00 Manicure op afspraak na wereldlunch

Donderdag
09.00 - 12.00 Nederlandse Conversatie les
09.30 - 10.30 Yoga
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
10.30 - 11.30 Body Fit 12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.00 Breien

Vrijdag Op vrijdag zijn er géén activiteiten

Voor meer informatie: 045-5723372 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op: Facebook


1-12-2015 - Raad van Kerken steunt Serious Request

Serious Request Kerken Parkstad is verbonden met de Raad van Kerken Parkstad en zij ondersteunen Serious Request door verschillende acties.

Doe mee en help zo mee om een geweldig bedrag voor Serious Request binnen te halen.

Voor meer informatie over de projecten, details en opgeven voor activiteiten ga naar:

www.raadvankerkenparkstad.nl;
www.facebook.com/SeriousRequestKerkenParkstad;
www.twitter.com/SR_Parkstad;


1-12-2015 - Inkijk december 2015 Online

Door de INKIJK-redactie is het december 2015 nummer online gezet en aan de betalende abonnee's gezonden.


29-11-2015 - Wij zijn niet te stoppen, klimaatverandering wel!

Tijdens de Klimaatparade op 29 november in Amsterdam roepen Nederlanders,op hetzelfde moment als talloze anderen wereldwijd, om een serieuze aanpak van klimaatverandering.

Wereldleiders komen enkele dagen later in Parijs samen voor de belangrijkste klimaattop aller tijden. Op het spel staat een wereldwijde klimaatdeal. In heel Nederland organiseren mensen zich om een sterk signaal af te geven: Nederland is klaar voor een duurzame samenleving. Het is hoog tijd dat wereldleiders doorpakken.

Iedereen kan meelopen of meerijden in de Klimaatparade. Een lokale bio supermarkt komt verkleed als appels en wortels, een Groningse studentenclub draait symbolisch een gaskraan dicht en een duurzame-energiecoöperatie dost een praalwagen uit met windmolens.

Kom ook naar de Klimaatparade ! Bedenk een mooi initiatief of loop gewoon mee en geniet van de acts en de muziek.

Wij starten om 12:00 op het Museumplein.

Voor meer informatie of aanmelden zie: www.klimaatparade.nl.

De flyer kunt u hier downloaden.

De onderstaande organisaties namen het initiatief voor de Klimaatparade:

De Klimaatparade is onderdeel van de wereldwijde People's Climate March.


28-11-2015 - Demonstratie Refugees Welkom

Op zaterdag 28 november 2015 vanaf 13.00 organiseren SP Maastricht / vrouwen in het zwart, GroenLinks Maastricht, GroenLinks Limburg en de Internationale Socialisten een demonstratie op de Markt in Maastricht onder de titel: Refugees Welkom.

Door heel Nederland hebben duizenden mensen geholpen met het inzamelen van spullen of hebben zich opgegeven als vrijwilliger om vluchtelingen bij te staan. Deze steun voor mensen die vluchten voor oorlog, armoede en onderdrukking is hartverwarmend. Tegelijkertijd zagen we hoe een opvangcentrum in Woerden werd bestormd door gemaskerde mannen, komen mensen door het land in 'verzet' tegen vluchtelingen en worden politici die pleiten voor opvang bedreigd. Dit is waarom we ons op straat willen laten horen: vluchtelingen zijn welkom hier !

We nemen stelling tegen politici die vluchtelingen gebruiken als zondebok. Dezelfde politici die jarenlang hebben bezuinigd op betaalbare woningen en toegankelijke zorg wijzen nu naar vluchtelingen als bedreiging. Op deze manier proberen ze verschillende groepen in de maatschappij tegen elkaar uit te spelen. Hier doen wij niet aan mee. Wij willen meer betaalbare huurwoningen, niet het nog verder optuigen van een standenmaatschappij van eerste-, tweede- en derderangsburgers !


28-11-2015 - Repaircafé Parkstad komt naar Heerlen

Het team van Repair café Parkstad Limburg is op zaterdag 28 november van 14.00 - 17.00 weer present in:

Activiteitencentrum The Break,
Schandelermolenweg 24
6415 GG Heerlen.

Heeft u een stoel waarvan een poot los zit ? Een broodrooster die niet meer werkt ? Of een wollen trui waar mottengaatjes in zitten ? Repareer ze in het Repair Café !!!

Wie niets heeft om te repareren kan gewoon een kijkje komen nemen, de koffie en de thee staan klaar.

Bij deze editie zal de Ruilkring LETS voor Elkaar een presentatie houden en bent u in de gelegenheid om meer informatie te krijgen of u op te geven als deelnemer.

Non profit
Repaircafé is een non profit organisatie en een Nederlands concept. Het werkt uitsluitend met vrijwilligers. Repaircafé Parkstad Limburg is een werkgroep van Parksjtad Transitiontown.

Vrijwilligers gezocht
Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers om ons team te versterken.Bent u iemand die handig is in bijvoorbeeld het repareren van elektronica of elektrische apparatuur ? Loop dan eens naar binnen tijdens het Repaircafé, u ziet dan onze vrijwilligers in actie. Of neem contact met ons op dat kan: telefonisch: 06-53562168 of via repaircafeparkstadlimburg@gmail.com

Bezoek ook onze nieuwe website: www.repaircafeparkstad.nl/

of onze facebookpagina: www.facebook.com/repaircafeparkstad

Er is gratis entree maar een vrije gave is welkom !


27-11-2015 - Defence for Children 18de nieuwsbrief 2015

Vandaag verscheen van Defence for Children de 18de nieuwsbrief van 2015.

Defence for Children International is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de rechten van het kind met onderzoek, voorlichting, belangenbehartiging, actie en rechtshulp. Leidraad van het werk is het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

De kernthema's zijn: voorlichting over kinderrechten, vreemdelingenbeleid en kinderrechten, kinderen in conflict met de wet, mishandeling en uitbuiting van kinderen.

Het werk van Defence for Children - ECPAT wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Stichting Kinderpostzegels Nederland, KerkinActie, UNICEF, Ministerie van VWS, Ministerie van BuZa, Lexis Nexis, Plan, Save the Children.

voor meer informatie zie: www.defenceforchildren.nl/


26-11-2015 - Uurtje van Pelt !!

Op donderdag 26 november van 19.00 tot 21.00 is werkgroep Lets voor Elkaar weer in Cafe Pelt.

Iedereen uit Parkstad is van harte welkom.

In een informele sfeer kan kennis met elkaar gemaakt worden en kunnen er vragen over het LETS ruilsysteem worden gesteld.

LETS voor Elkaar Parkstad is een, eind 2014, opgestarte ruilkring waarin leden goederen en diensten met elkaar ruilen.

De ruilkring heeft een eigen munteenheid: de Spark.

Bijvoorbeelt Sjef snoeit de rozen voor Ali en krijgt hiervoor 12 Sparks.

Ook worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd waardoor de leden elkaar ook beter kunnen leren kennen.

Voor meer info:

www.letsvoorelkaar.nl/ of facebook pagina of Hans Roumen 06-37476773

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


25-11-2015 - Debat "Vluchtelingen in Limburg"

Op woensdag 25 november 2015 vind er vanaf 19.30 in de Muziekgieterij te Maastricht een debat plaats met als onderwerp "Vluchtelingen in Limburg".

Dit Gratis toegangkelijke debat (maximaal 300 personen) staat onder leiding van Kirsten Paulus en Frans Pollux met als gasten o.a. Annemarie Penn-te Strake (voorzitter provinciaal platform vluchtelingen, burgemeester Maastricht), Simone Filippini (CEO Cordaid), Michael Heemels (Statenlid PVV) en prof. Hein de Haas (hoogleraar Migratiestudies UM).

Hoe moet Limburg omgaan met de vluchtelingen, en hoe vergaat het vluchtelingen in Limburg? Die vragen staan centraal in dit Grote Limburgse Vluchtelingendebat, dat georganiseerd wordt door L1, MGL, debatcentrum Sphinx, de Universiteit Maastricht, GroenLinks Maastricht en GroenLinks Limburg .

Limburg wil 2500 vluchtelingen opnemen en voor kleinschalige opvang zorgen. Dat laat de gemoederen niet onberoerd. Net als elders in het land en in Europa, maken ook hier mensen zich soms grote zorgen over hoe het leven er in hun buurt, dorp, stad, regio zal gaan uitzien. En net als elders zijn er ook hier velen die zich om vluchtelingen bekommeren.

Op dit debat praten we met experts en publiek over 'Vluchtelingen in Limburg'. Hoe uitzonderlijk is deze toestroom ? Wat zijn de zorgen en de risico's, maar ook de goede kanten van de komst van vluchtelingen naar Limburg? Kan Limburg gastvrij zijn zonder dat zich een onbeheersbaar probleem op de hals halen ? Welke problemen voorzien we ? Waar zijn we bang voor ? Hoe reëel zijn onze zorgen ? Wat zijn de problemen waar vluchtelingen in Limburg tegenaan lopen? Hoe vergaat het hen nadat ze een verblijfsvergunning hebben gekregen: hoe moeilijk zijn 'integratie' en 'inburgering' ?

Het TV-programma Avondgasten staat op 25 november volledig in het teken van het vluchtelingendebat die avond. Via een livestream op 1Limburg is het debat vanaf 19:30 uur live en online te volgen.

Het debat wordt gefinancierd door de partners en de Provincie Limburg.

Meer over het debat leest u op de facebook-pagina25-11-2015 - Uitnodiging voor de lezing van Reggie Baay over Indië in de oorlog

Op woensdagavond 25 november 2015 houdt Reggie Baay op uitnodiging van het Bestuur 4 en 5 mei in Heerlen een lezing over 'Indië in de oorlog' op het lezing van Reggie Baay over Indië in de oorlog aan de Valkenburgerweg 219 in Heerlen. Deze lezing begint om 19.30 uur en duurt tot uiterlijk 21.30 uur. Een avond om bij te zijn voor iedereen met interesse in en betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog !

Comite 4 en 5 mei Heerlen nodigt u hierbij uit, om aanwezig te zijn op deze lezing. Reggie Baay zal vertellen over de manier waarop Indië en de Indische Nederlanders getroffen zijn door de Tweede Wereldoorlog.

Twee jaar geleden organiseerde ons bestuur haar eerste lezing, toen was dit verzorgd door Herman van Rens, over de Joden(vervolging) in Limburg. Dat was toen mede door de grote opkomst van belangstellenden een mooie avond. Wij hopen op een even grote opkomst deze keer !

Reggie Baay is zonder meer een van de grootste schrijvers van Indische Letteren die Nederland rijk is.

Hij debuteerde met De ogen van Solo in 2005. Over de verwerking van de oorlog, de gedwongen migratie naar Holland en de vervreemding van de eigen roots voor de Indische Nederlanders. Over dit thema, dat zelfs een verlies van identiteit dreigde te brengen schreef hij ook de korte, aangrijpende monoloog Ik ben / Aku Adalah (2010).

Reggie Baay drong verder door tot de bittere kant van ons Indische verleden, Daar werd echt niet alleen veel schoons verricht, in die zogenaamde Gordel van Smaragd. Dat koloniale bestuur kende vele gruwelijke kanten: Gebleekte ziel (2012) vertelt het verhaal over de Balinese vorstenzoon Nyoman Darma die in Nederland gedwongen werd volledig te assimileren, daardoor volledig de Indiër uit zichzelf zag weggerukt, maar terug in zijn geboorteland onder de Europese naam Christiaan toch een tweederangs burger bleef. De Njai (2009) en Portret van een oermoeder (2010) vertellen het verhaal van de Indische concubine van vele blanke kolonialen. In vele gevallen vernederd, beschandvlekt, slechts af en toe erkend als moeder en soms zelfs als vrouw. Maar desalniettemin de oermoeder van vele Indische Nederlanders, onder wie de vader van Reggie Baay zelf. In 2015 verscheen 'Daar werd wat gruwelijks verricht'. Over de slavernij die ook in Nederlands-Indië plaatsvond.

Graag willen wij u vragen zich van te voren aan te melden op: secretaris@4en5meiheerlen.nl

Voor meer informatie: http://www.4en5meiheerlen.nl of
Dhr D. Gebuys 06-24709506 dick.gebuys@online.nl of
Mevr. N. Alberts 06-51546543 nalberts@lltb.nl19-11-2015 - Raad van Kerken lezing over kerk, mijn en staat

Het jaar van de Mijnen brengt veel activiteit met zich mee: exposities, kookboeken, debat, toneel..

Tot nu toe bleef het aspect van geloof en kerk wat onderbelicht. behalve de maandelijkse koempelmissen in De Vrank en de recente presentatie van het boek van Marcia Luyten over het geluk van Limburg.

Op donderdag 19 november a.s. krijgt u een mooie kans om juist over het thema 'kerk, mijn en staat' in de vorige eeuw in dit deel van Nederland, wijzer te worden.

Want dan komt de historicus dr. Willibrord Rutten, mede-auteur van het boek De Mijnwerkers in Limburg - een sociale geschiedenis (2012) naar Heerlen om te vertellen over de rol van de kerken ten tijde van de opkomst en bloei van de mijnen. Hij is uitgenodigd door de Raad van Kerken Parkstad in samenwerking met de organisatie van de Heerlense dekenale lezingen.

De lezing zal gehouden worden in de Protestantse kerk aan het Tempsplein 14 in Heerlen, een passende locatie als het gaat om kerk en mijn. Immers: deze kerk is gebouwd in een tijd, dat de bevolking van Heerlen en omstreken groeide dankzij de mijnbouw. Daartoe behoorden veel protestanten en dus werd de kerk op die groei gebouwd - met honderden zitplaatsen. En diverse mijningenieurs werden vervolgens kerkelijke bestuurders in wat toen de hervormde gemeente heette.

Wij hopen vele toehoorders te kunnen begroeten. De avond begint om 20.00 en bij de uitgang wordt uw vrije gave graag in ontvangst genomen.

Van harte welkom !

Tip: op donderdagavond is vrij parkeren rond de kerk niet mogelijk. Enkele parkeergarages zijn dichtbij, vrij parkeren kan o.a. op de Bekkerweg.

Enkele citaten:

* De protestanten brachten hun eigen kerkgenootschappen mee. De Oranje-Nassau Mijnen financierden ongeveer een 1/3 (fl. 25.000,--) van de bouwkosten van de nieuwe Nederlandse Hervormde kerk aan het Tempsplein te Heerlen, die in 1932 werd geopend. (Willibrord Rutten in Mijnwerkers in Limburg, een sociale geschiedenis, 2012)
* Over de kolonie [Heilust] was de pastoor de baas. Op het postkantoor, in de kantine, in het café, in de toneelzaal en natuurlijk in alle scholen moest een kruisbeeld hangen. Het werd een soort partij-embleem van de katholieke kerk. (Marcia Luyten in Het geluk van Limburg, 2015)
* Als je protestant was of katholiek, dan ging het, maar als je dus niet belijdend was, dan stond je overal naast. (citaat uit Mijnwerkers in Limburg).

www.raadvankerkenparkstad.nl


17-11-2015 - Amnesty Film "Les Heritiers"

In samenwerking met Amnesty International Parkstad heeft Bibliotheek Kerkrade-Centrum op dinsdagavond 17 november van 19.00 - 21.00 de film: 'Les Heritiers' op het programma staan, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Lyceum Léon Blum in Créteil. Een lerares besluit om haar zwakste klas van het tweede jaar in te schrijven voor een nationale wedstrijd over geschiedenis. Deze ontmoeting zal hen compleet veranderen. Hoe kan men op een eerbiedige manier een ingewikkeld stuk geschiedenis brengen als de opsluiting van kinderen en adolescenten in de concentratiekampen van de nazi's? De Shoah van Lanzmann blijft moeilijk benaderbaar voor de jongere generatie die de nagedachtenis levend moet houden.

De regisseur Marie-Castille Mention-Schaar overstijgt dit obstakel dankzij een briljant idee: deze geschiedenis overbrengen via het verhaal van een schooltaak, opgelegd aan een klas met moeilijke leerlingen in welke niemand nog gelooft, buiten hun huidige leerkracht dan (een fantastische Ariane Ascaride). De film ontwikkelt zich verder, dankzij de aangrijpende getuigenis van Léon Ziegel, een overlevende van de kampen en de bewustwording en de toenemende verontwaardiging van de jongeren ten opzichte van de nazi-wreedheden. Een prachtige film voor jong en oud.

Speciale gasten op deze avond zijn: Bouchaib Saadane, Voorzitter van de Limburgse Islamitische Raad en Herman van Rens, auteur van het boek: 'Vervolgd in Limburg: Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog'.

De toegang tot deze filmavond is gratis voor bibliotheek leden en leden van Amnesty International.
Niet-leden betalen € 2,50.

Een greep uit de recenties:

'Een ontroerende en belangrijke film' - De Telegraaf;
'Hartverwarmend' - NRC Handelsblad;
Een optimistische film vol veerkracht - Algemeen Dagblad.


14 + 15-11-2015 - Klimaatloop vanuit de kerken

In december 2015 besluiten wereldleiders in Parijs over het klimaatbeleid voor de komende decennia. Daarom trekken dit najaar over de hele wereld mensen richting Parijs om hun stem te laten horen.

Ook vanuit de Nederlandse kerken gaan we op weg naar een rechtvaardig klimaatbeleid.

Dit is het moment: Loop mee en maak 2015 het jaar van de hoop !

Waarom een Klimaatloop ?
Van 30 november tot en met 11 december 2015 vindt in Parijs de eenentwintigste klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats waar een nieuw klimaatverdrag ondertekend worden als vervolg op de afspraken die in 1997 in Kyoto (Japan) zijn gemaakt. Een belangrijk moment in de strijd tegen de klimaatverandering.

Waar worden in Parijs afspraken over gemaakt ?
- het snel verminderen van de CO2-uitstoot;
- het vergroten van onze gezamenlijke weerbaarheid tegen klimaatverandering;
- de financiering van daaruit volgende activiteiten in ontwikkelingslanden door de rijke landen.

Kerken uit heel Europa, ook uit Nederland, organiseren in de aanloop naar de conferentie een 'klimaatloop' naar Parijs. Daarmee drukken zij hun zorg uit over klimaatverandering e?n hun hoop dat er dit jaar internationaal goede afspraken over gemaakt kunnen worden.

Zo dagen zij de klimaatonderhandelaars uit om ook moed te tonen. De moed de gebaande paden te verlaten en op weg te gaan naar een eerlijk en effectief klimaatbeleid.

Ga mee in deze pelgrimage naar Parijs.

Letterlijk, door deel te nemen aan de tochten die worden georganiseerd. Maar ook symbolisch, door in eigen leven te kiezen voor een duurzame stijl van leven en werken.

Eén van de onderdelen van de klimaatloop is een pelgrimstocht in tien etappes, van Groningen tot helemaal op het Drielandenpunt in Vaals.

De laatste twee etappes worden dus gehouden in Zuid-Limburg.

Op zaterdag 14 november 2015 vertrekt om 11.00 de negende etappe vanaf de busstation nabij het treinstation in Heerlen.

Via de Brunssumerheide en Landgraaf lopen de deelnemers naar abdij Rolduc in Kerkrade, waar ze rond 16.00 uur hopen aan te komen.

Om 19.30 begint in Rolduc nog een informatiebijeenkomst over de encycliek Laudate Si! van paus Franciscus. Ook mensen die niet aan de wandeling hebben deelgenomen, zijn hierbij van harte welkom.

Op zondagmorgen 15 november 2015 starten we om 9.00 met een bezinning in de kapel van Rolduc.

Om 10.00 start de tiende en laatste etappe in Rolduc. Deelnemers kunnen zich nog aansluiten om 10.15 uur bij busstation Kerkrade-Centrum en om 10.30 uur bij het Veolia-treinstation in Kerkrade (nabij het Continium-museum).

Rond 16.00 uur bereiken we het Drielandenpunt. Daar wordt het estafettestokje overgegeven aan mensen uit Duitsland en België om verder op weg te gaan naar Parijs.

Belofte en appel
Een mogelijk klimaatverdrag in Parijs zal nog lang geen eindpunt zijn. Onze pelgrimage van gerechtigheid en vrede gaat verder. Wij beloven op weg te gaan naar een klimaatneutraal leven vo?o?r 2050 voor zover dat in ons vermogen ligt.

De klimaattop van Parijs lijkt misschien de zoveelste ontmoeting waar belangenbehartigers van de korte termijn aan het langste eind gaan trekken.

Wij blijven hardnekkig geloven in een andere buitkomst. Parijs als een teken van hoop.


10-11-2015 - Letsontbijt !!

Op dinsdag 13 oktober a.s. organiseert de ruilkring Lets voor Elkaar voor de 9 de keer een ontbijt voor leden en geinteresseerden.

De eerste 8 georganiseerde ontbijten waren een succes waarin meerdere leden kennis met elkaar hebben gemaakt en informatie met elkaar hebben gedeeld.

LET OP: De locatie van het ontbijt wijzigt.

Om 9.30 wordt er verzameld bij de hoofdingang van de HEMA vestiging in Centrum Heerlen gelegen aan de Van der Maessenstraat 1.

Iedereen uit Parkstad is van harte welkom.

De bedoeling is om in een informele sfeer kennis met elkaar te maken en er kunnen uiteraard vragen over het Lets ruilsysteem worden gesteld.

De kosten van het ontbijt zijn € 2,00 en zijn voor eigen rekening.

Voor meer info:

www.letsvoorelkaar.nl/ of facebook pagina of Hans Roumen 06-37476773

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


9-11-2015 Wereldtools Nieuwsbrief van Stichting Wereldwijd

Vandaag verscheen de november 2015 nieuwsbrief van Stichting Wereldwijd uit Eckelrade.

Voor meer infomatie:
http://www.stichtingwereldwijd.nl/


5-11-2015 - Café Mondiaal: 'klimaattop Parijs'

Op 5 november 2015 organiseert Heerlen Mondiaal de 25 ste editie van Café Mondiaal met als thema:
'klimaattop Parijs'

Deze editie begint om 19.30 en vind plaats in Café Pelt aan het Pancratiusplein 48 in Heerlen.

Wordt de klimaatverandering de volgende oorzaak van een grote vluchtelingenstroom ?

Dat de verandering van het klimaat grote problemen gaat veroorzaken, is al lang bekend. Steeds duidelijker wordt dat het leefklimaat op wereldschaal gaat verslechteren. Miljarden mensen zullen daarvan de dupe worden. Dat het klimaat gaat veranderen, is inmiddels ook vrijwel algemeen aanvaard. Het aantal 'klimaatsceptici' neemt af omdat ook steeds meer zichtbaar is dat het klimaat verandert en er zich meer weers-extremen voordoen (zoals orkaan Patricia in Mexico rondom 24 oktober jl.).

Ook is duidelijk dat het menselijk handelen en vooral de uitstoot van broeikasgassen, grote invloed heeft op het weer en het klimaat. De klimaatverandering vraagt daarom ook om ingrijpende maatregelen. Maar de wereldpolitiek is langzaam.

Ieder jaar is er een klimaatconferentie (Conference of Parties - COP) van de Verenigde Naties. Een van de belangrijkste COP's was de Conferentie van Kyoto (1997). Tijdens deze conferentie werd het Kyoto Protocol opgesteld dat op 16 februari 2005 in werking is getreden. Eén van de afspraken uit het protocol is dat de landen de uitstoot van broeikasgassen in 2010 met gemiddeld vijf procent verminderd moesten hebben ten opzichte van 1990.

Het Kyoto Protocol zou eindigen in 2012, maar is tijdens de klimaatconferentie in Doha in 2012 verlengd tot 2020. Ondertussen wordt gewerkt aan een nieuw verdrag dat op de 21ste COP in Parijs (30 november - 11 december 2015) ondertekend moet worden en vanaf 2020 van kracht moet gaan. En is een verdrag met een aantal goede beleidsvoornemens opstellen nog een heel stuk gemakkelijker dan het tot uitvoering brengen ?

Wij gaan deze Café Mondiaal in op de doelen van de klimaatconferentie in Parijs. Is het voldoende en zijn ze haalbaar ? Wat is de invalshoek van Nederland ? Doet Nederland voldoende ? Wat kunnen wij in Heerlen doen ?

Een voorbeeld is deelname aan de Klimaatloop met twee etappes in Parkstad Limburg: op zaterdag 14 november Heerlen - Kerkrade en zondag 15 november van Kerkrade naar Vaals, waar deze aansluit op de tocht die uiteindelijk in Parijs zal eindigen.

Café Mondiaal

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Heerlen Mondiaal. René van de Luer houdt de korte inleiding. René is dierenarts en specialist veterinaire pathologie en als zodanig sinds 1992 werkzaam onder de naam Valuepath. Hij is sinds lang bezorgd burger en sinds een jaar toenemend actief in de klimaatbeweging. Van 20 oktober tot 24 november heeft hij een Klimaatfilmcyclus georganiseerd van vier films die 12 maal te zien zijn in Maastricht (Lumière), Roermond (ECI Cultuurfabriek), Venlo (De Nieuwe Scene) en Weert (De IJzeren Man).

Na een korte inleiding is Harrie Winteraeken zoals altijd de gespreksleider.

Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema's, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraag-stukken, klimaat- en milieuproblemen, enz.

De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie.

Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van 'ingevlogen deskundigen', maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen.

De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

Café Mondiaal is (meestal) de eerste donderdag van de maand,in café Pelt aan het pancratiusplein 48 in Heerlen.

Voor meer informatie:

Rene van der Luer: vanderluer@hotmail.com

HeerlenMondiaal:
Harrie Winteraeken (voorzitter): hwinteracken@hotmail.com

Zie ook de website van: HeerlenMondiaal: www.heerlenmondiaal.nl of www.facebook.com/heerlenmondiaal


5-11-2015 - STOP DE GENOCIDE INHEEMSE VOLKEN
                    Oproep: Boycot de soja die indianen kinderen doodt !

"Europa, de soja uit Mato Grosso do Sul bevat het bloed van indianenkinderen". Met deze dramatische kreet roepen de Terena- en de Guarani-Kaiowávolken internationale organisaties op tot een wereldwijde boycot van die soja uit de deelstaat Mato Grosso do Sul die afkomstig is van grondgebieden die toebehoren aan deze volken, maar bezet zijn door grote landbouwfirma's.

De oproep wordt breed gedragen en ondersteund door vele Braziliaanse en internationale organisaties en moet bereiken dat de Braziliaanse regering een definitieve oplossing brengt voor de bezettingen en de grond teruggeeft aan de Inheemse Volken. Daar hoort bij een schadevergoeding voor eigenaren die in goed vertrouwen eigendomspapieren kochten en het einde aan alle geweld gericht tegen de Inheemse Volken. 'Het gaat om een campagne voor vrede', zo eindigt de oproep.

Mato Grosso do Sul
Deze deelstaat is qua aantal Inheemse inwoners de op een na grootste van Brazilië: ongeveer 77.000 personen. Het is tegelijk de plek waar in Brazilië de mensenrechten het meest worden geschonden: marteling, verkrachting, afranseling, wapengeweld, moordpartijen zijn aan de orde van de dag. Daders: de bendes, huurmoordenaars en paramilitaire organisaties in dienst van de grootgrondbezitters. Daarnaast zijn er de hoge graad van ondervoeding en de gevallen van zelfmoord 'ten einde raad' van indianen. Een ware genocide voltrekt zich hier, in het bijzonder t.o.v. de Guarani-Kaiowá.

Volgens de oproep heeft het geweld in Mato Grosso te maken met 3 factoren die onderling samenhangen:

- De koloniale geschiedenis en de bezetting door het economisch model van 'ontwikkeling' , gekozen door de Braziliaanse staat, met als kenmerk geweld jegens de Inheemse Volken en opsluiting binnen beperkte gebieden. Rechten verankerd in de Grondwet worden op zij gezet, internationale verdragen die Brazilië toch ondertekende geschonden. Er zijn thans 50 gebieden met conflicten over het grondbezit. De grootgrondbezitters beheren 23 miljoen ha. Als de Indianen hun wettige grond zouden terugkrijgen zouden ze slechts 2% van de deelstaat hebben.

- De grootgrondbezitters organiseren zich als sociale klasse en roepen op tot geweld jegens de Indianen. In 2013 gingen ze zo ver dat ze voor die gewelddadige acties financiële bijdragen aan hun leden en hun politici vroegen. Dank zij de interventie van maatschappelijke organisaties zijn deze fondsen via de rechtbank bevroren.

- Straffeloosheid: de daders en de opdrachtgevers van zoveel moordpartijen en ander geweld worden zelden geïdentificeerd en vervolgd. Daarentegen probeert men steeds Indianenleiders en organisaties te criminaliseren, zoals nu via een parlementair onderzoek jegens CIMI.

(Als Indianen in Brasil proberen wij de oproep tot boycot te volgen en hierover te informeren).

Voor meer informatie: www.indianeninbrasil.nl


3-11-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 3 november 2015 een afghaanse solidariteitsmaaltijd.

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Ook zijn er waardevolle Afghaanse sieraden en handwerken te koop.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond is voor het project Naaiatelier en komt ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan .

U bent om 18:00 van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


2-11-2015 - Recordpoging Bijbel lezen groot succes !

Op de vroege morgen van zaterdag 24 oktober 2015 ging de Recordpoging Bijbel lezen in het kader van Serious Request van start.

Het is een van de initiatieven van de Raad van Kerken in Parkstad om de Serious Request actie van 3FM voor jongeren, die in oorlogsgebieden wonen en daardoor aanzienlijk minder kansen in het leven hebben, te ondersteunen.

Om precies 10 uur startte een van de leerlingen van groep 8 van de Benjaminschool uit Brunssum en na hem volgden 9 klasgenootjes en vervolgens een groep volwassenen met de lezing van het bijbelboek Genesis.

Elke 10 minuten is er een andere lezer; tegen betaling van € 10,- voor het goede doel.

Uit de Andreasparochie deed een groep mee op zaterdagavond en hoewel deze niet de meest aantrekkelijke teksten hadden (Leviticus en Numeri), vond iedereen die meedeed, het een heel leuke ervaring. Zelfs zo leuk dat enkelen de gaten die nog in het rooster zaten, mee hebben gevuld. Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat de hele Bijbel gelezen zou kunnen worden. Maar enthousiast geworden tijdens de eerste dagen, meldden zich nog velen.

Uiteindelijk is de recordpoging geslaagd: in ruim 90 uur is de hele Bijbel gelezen door mensen uit tien verschillende kerkgenootschappen waarmee ruim € 7.000,- werd ingezameld voor Serious Request.


2-11-2015 - Cursus "Duurzaam in December"

De feestdagen zijn behalve gezellig ook een goed moment om nieuwe voornemens te maken.

Geen witte maar een groene kerst !

Met december in het vooruitzicht hoopt iedereen natuurlijk op witte feestdagen maar nóg leuker zijn groene feestdagen !

Tijdens de cursus 'Duurzaam in December' op maandag 2 november van 19.00 - 21.00 kom je via tips en concrete voorbeelden alles te weten over hoe je de maand december stralend en duurzaam doorkomt.

Hierbij kun je denken aan energiebesparende verlichting, duurzame cadeaus, recycling van je kerstboom/decoraties en nog veel meer !

Tevens zijn er enkele lokale bedrijven aanwezig die handige tools en producten toelichten en antwoord kunnen geven op al je specifieke vragen, zónder vervelende verkooppraatjes.

Meer info en inschrijven: www.duwparkstad.nl/events/gratis-cursus-duurzaam-in december/


1-11-2015 - Raad van Kerken steunt Serious Request

Serious Request Kerken Parkstad is verbonden met de Raad van Kerken Parkstad en deze wordt gevormd door:

- Dekenaat Heerlen
- de Protestantse Federatie Parkstad
- Leger des Heils, Treebeek
- Lutherse Kerk, Heerlen
- Doopsgezinde Kerk, Heerlen
- ParkCity Church
- Evangelische Gemeente Gods

Een van de doelen is: Wat kunnen wij samen doen om onze medemensen te dienen, zorg te geven, met name in onze eigen omgeving.

Het ondersteunen van Serious Request past geheel in deze doelstelling eh het ondersteunen gaat gebeuren door verschillende acties.

Bijvoorbeeld:

Preek van de Leek met o.a. Gouveneur Theo Bovens en Jan de Wit; De Popup Kerk; Ff Serieus met de Kerk Draait door; De liedtjes trein Record poging Bijbel Lezen

Doe mee en help zo mee om een geweldig bedrag voor Serious Request binnen te halen.

Voor meer informatie over de projecten, details en opgeven voor activiteiten ga naar:

www.raadvankerkenparkstad.nl;
www.facebook.com/SeriousRequestKerkenParkstad;
www.twitter.com/SR_Parkstad;

De volgende activiteiten staan op de agenda:


1-11-2015 - Verslag Café Mondiaal Oktober

Onderstaande teksten zijn uitgeschreven van de inleiding die Heerlen Mondiaal voorzitter Harrie Winteracken hield over het thema Vluchtelingen voor Café Mondiaal van 8 oktober 2015. Omdat de vluchtelingen op dit moment het belangrijkste nieuwsonderwerp zijn, heeft er al op sommige plekken een actualisatie plaatsgevonden. Het zijn veel vragen, waar ook tijdens ons gesprek weinig antwoorden op kwamen. De tijd zal het leren.

Van levensgevaar, via uitzichtloos en erbarmelijk naar een nieuwe toekomst. Dat zijn de stappen van de meeste vluchtelingen. Afkomstig uit oorlogsgebieden, waar ze huis en vertrouwde leefomgeving verlieten. De meesten zijn gewone burgers. En het zijn er erg veel. Turkije herbergt momenteel ± 1,8 miljoen mensen uit Syrië. Vergelijkbare aantallen in Libanon en Jordanië. Velen zijn hoopvol op weg naar West-Europa. Ook grote aantallen uit Afrika (Somalië, Eritrea, Soedan en West-Afrika). Daarbij komt er momenteel nog een nieuwe vluchtelingenstroom op gang vanuit Afghanistan.

De media berichten er uitvoerig over, maar toch is het voor Café Mondiaal een vanzelfsprekend gespreksonderwerp. Hieronder staat een aantal aspecten en vragen, waarbij we proberen de nuance te zoeken. Want gemakkelijke oplossing-en hebben een ding gemeen: ze werken niet.

De oorlogen
We starten bij de oorlogen. Zijn de oorlogen of onveilige situaties waarvoor deze mensen vluchten te beïnvloeden of te beëindigen ? Hoe uitzichtloos zijn Somalië en Eritrea ? Moet Nederland deelnemen aan de oorlog in Syrië ? Is Islamitische Staat praktisch niet te verslaan? En bovenal, zijn er andere mogelijkheden dan vechten om oorlogen te beëindigen ? Krijgt diplomatie nog een kans of een intern vredesproces zoals dat plaatsvindt in Tunesië en dat de Nobelprijs voor de Vrede kreeg ? Is Rusland te bewegen zijn bondgenootschap met Syrië te heroverwegen ?

Soms komen er mooie woorden in de media over het zoeken naar een politieke oplossing waarbij Poetin ook de positie van Bashar al-Assad ter discussie stelt. Vervolgens bombardeert Rusland vooral gematigde opstandelingen van het door het westen gesteunde Vrije Syrische Leger en verwante groepen. Of schiet het met kruisraketten vanuit de Kaspische Zee.

Ook Iran, dat voor de zomer via een atoom-akkoord de relatie met het westen verbeterde, laat zien dat het een trouwe bondgenoot van Assad is. Iran heeft honderden (duizenden ?) soldaten van de Revolutionaire Garde gestuurd die het Syrische leger steunen in hun strijd tegen het gematigde Vrije Syrische Leger, dat momenteel nog grote gebieden in het westen van Syrië 'bezit'.

De vluchtelingen
Turkije neemt twee miljoen vluchtelingen als 'gasten' op. 'Slechts' een kwart miljoen bevindt zich in door de Verenigde Naties ondersteunde vluchtelingenkampen. Wegens geldgebrek is daar de situatie niet best. De rest moet zichzelf maar zien te redden, want de Turkse overheid neemt geen verantwoordelijkheid voor ze omdat ze geen vluchtelingenstatus hebben. Maar toch hebben ze al zeven miljard euro aan de vluchtelingen besteed. Vluchtelingen wonen veelal belabberd, werken tegen een hongerloon en proberen te sparen voor de reis naar West-Europa.

Er gaan stemmen op (bij de VVD) dat vluchtelingen afkomstig uit Turkije niet meer vluchten voor hun leven, maar economische vluchtelingen zijn. Maar deze vluchtelingen zoeken een goed heenkomen en als ze dat niet op korte afstand vinden, dan reizen ze vanzelfsprekend verder.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan geeft aan dat Turkije acht keer meer vluchtelingen opneemt dan heel Europa, maar hij stelt zich ook hard op. Voor het stoppen van de vluchtelingen-stroom en het accepteren van hulp wil hij dat Turkije ook vlotter toegang krijgt tot de EU en wil hij steun voor de strijd tegen de Koerden. Er is recent een overeenkomst waarbij de EU drie miljard euro betaalt voor een betere opvang in Turkije. Gelukkig zijn niet alle eisen van Erdogan daarvoor ingewilligd, maar wel dat Turken binnenkort zonder visum naar Europa mogen reizen. En dat de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden heropend, zij het dat de voorwaarden (waaronder respecteren van de mensenrechten) zijn gehandhaafd.

EU-president Donald Tusk vermoedt dat er nog een tweede migratiestroom uit Syrië kan komen van zo'n drie miljoen mensen die 'dromen van West-Europa'. De recente heroveringen door het Syrische leger, gesteund door bombardementen van Rusland en de Iraanse Revolutionaire Garde, van gebied dat werd gecontroleerd door het Vrije Syrische leger, zullen het aantal vluchtelingen zeker vergroten. In het betreffende krantenartikel stond ook nog dat er in de omtrek van Europa in totaal zo'n 70 miljoen mensen ontheemd zijn.

Europa
Gezien de resultaten van een topconferentie van Europese regeringsleiders, lijkt eindelijk het besef bij West-Europa te zijn doorgedrongen, dat de landen rondom de oorlogen geholpen moeten worden met het opvangen van vluchtelingen. Er gaat één miljard euro naar de 'regio'. We gaan dat nu vooral uit eigenbelang doen om de stroom van vluchtelingen naar West-Europa te beperken.

Geld dit ook voor het zeer veelzijdige en complexe Afrika ? Maar kan je Europese hulp ook zien als een lichtpuntje: wordt ontwikkelingshulp de nieuwe aanpak om vluchtelingenstromen naar Europa te verkleinen. En is dit een sein om te proberen om de verschillen in welvaart in deze wereld te verkleinen ? Een nieuwe kans voor de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties ? We zijn nog lang niet aan deze omwenteling van denken toe in een klimaat waar we ook zelf aan de ontwikkelingshulp willen verdienen ?

Is Europa na een veel te langzame start nu op de goede weg ? Met het verdelen van vluchte-linen met een gedwongen opname per land voor tegenstribbelende Oost-Europese landen ? Rechtse politici roepen dat we de grenzen moeten sluiten ? Maar ze weten niet hoe dat praktisch zou moeten.

Wat te doen met persoonlijke voorkeuren van vluchtelingen? Iedereen wil naar Duitsland. En is Duitsland al terug aan het komen op het 'gastvrij' van Angela Merkel. Ze houdt wel recent een heel redelijk betoog en dat is op zich al moedig.

Nederland
Hoe zit het met Nederland? Ongelimiteerd vluchtelingen opnemen? Iedereen die er recht op heeft, is ook welkom? Of zijn er grenzen aan de opnamecapaciteit ? En hoe moeten we ze opvangen ? Moeten ze maar gedurende een behoorlijke tijd tevreden zijn met bed, bad en brood in noodopvang in de vorm van een te koude tent die niet op de winter is berekend ? Of iedere drie dagen in een andere sporthal ? Ze zijn hier tenslotte veilig, ook al kamperen Nederlanders zelf veel luxueuzer. Mogen ze boos worden als het niet snel genoeg gaat of niet goed geregeld is ? Er treden mistoestanden op (ruzies en ontevredenheid in opvangcentra, verkrachtingen ?). En wat mag het kosten? Voor 2015 denkt het kabinet aan één miljard euro

En de vervolgstap - statushouders. Kunnen we ze allemaal een zinvol bestaan bieden (redelijke woning, werk, scholing, perspectief) of alleen een veilig maar sober tussenstation, waarbij verpaupering dreigt ? Of toch maar minder vrijwillig terugsturen naar veilige gebieden aldaar, al dan niet met een goed gevulde rugzak ? Een aantal vluchtelingen wil overigens al terugkeren naar hun vrouwen en kinderen omdat het te lang gaat duren (een schatting op dit moment van negen maanden) om hun naar Nederland te laten overkomen.

Momenteel zijn 13-14.000 statushouders die nog wachten op een woning. Hoe deze te huisvesten? Het 'voorrangsrecht' van asielzoekers heeft zijn langste tijd gehad. Het draagvlak van de autochtone wachtenden neemt af, vanwege de ongelijke behandeling ten opzichte van Nederlanders die al jaren op de wachtlijst staan. Dan maar langdurig huisvesten in leegstaande kantoorpanden, loodsen, oude bejaardenhuizen enz. ? Maar wel de laatste jaren zo'n 100.000 sociale huurwoningen minder. De PvdA pleit voor 100.000 nieuwe prefab huurwoningen (deels ook voor andere woningzoekenden), in twee jaar te bouwen.

Veel vluchtelingen hebben (te) hoge verwachtingen en hoe om te gaan met de te verwachten cultuurschok voor veel vluchtelingen ? Integratie, maar tot hoever mag men eigen cultureel of godsdienstig gedrag handhaven ? Respecteren van en/of aanpassen aan onze wetten en omgangsvormen ? Koran versus Grondwet ? Verhalen duiken op over bigamie en veel te jonge bruiden (al kan daar de Kinderbescherming goed werk doen). Het niet opdringen van eigen godsdienst of cultuur, maar individuele vrijheden en gelijke rechten ? Omgang met vrouwen en kinderen ? En geen geweld !

De vrijwilligers stromen toe, maar hoe gaan we om met bezwaren, zoals de zorgen en angsten van veel Nederlanders ? De burgerij vindt migratie probleem nummer één. De weerstand groeit, onder andere gevoed door jaloers zijn (zij krijgen alles, wij niets), vaak gebaseerd op onjuistheden. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff gaat (net als bij de vorige vluchtelingencrisis vanuit de Balkan) machtsmiddelen inzetten om noodopvang te regelen. Het buurtschap Oranje moet tegen eerdere beloften in geen 700 maar 1.400 vluchtelingen opvangen omdat deze mensen anders op straat moeten slapen. Maar deze maatregel was wel maar voor enkele dagen.Maar stel dat er een paar strijders van IS zijn die het vluchteling-zijn als dekmantel gebruiken, en zo onze samenleving kunnen ontwrichten ? Hoe om te gaan met 'echte' economische vluchtelingen die ook gelukzoekers worden genoemd, enz.

Al met al waren het voldoende punten voor een zeer zinvol gesprek, waarbij ook reële maar controversiële problemen bespreekbaar waren. Tegen de trend in van dat de 'schreeuwers', vaak gebaseerd op onjuiste informatie het debat te veel bepalen. (Zie de website met hoax-vluchtelingen-verhalen, waar veel botte onwaarheden worden ontkracht.) Gezocht naar de nuance tussen Wutbürger en Gutmenschen, naar realistische oplossingen ? Maar onvoldoende gevonden. Zoals gezegd: de tijd zal het leren.


1-11-2015 - Raad van Kerken Activiteiten Leerhuis Limburg najaar 2015

De Raad van Kerken stuurde het volgende overzicht van ACTIVITEITEN LEERHUIS LIMBURG voor het najaar 2015.

Vreedzaam samenleven
Op zondag 8 november komt Job Cohen spreken over 'Vreedzaam samenleven met verschillen'. Een al lang geleden vastgelegd onderwerp, dat door de recente gebeurtenissen (vluchtelingen, asielzoekers) alleen maar actueler is geworden.

Het leerhuis Limburg nodigt u van harte uit deze lezing bij te wonen.

Plaats: Synagoge, Kuileneindestraat 22 A, Meerssen
Tijd: 15.00
Kosten: € 10,-- ; de opbrengst is bestemd voor het MS-Fonds.

Uitgebreidere informatie over deze en andere activiteiten vindt u op www.leerhuislimburg.nl; u kunt zich voor deze lezing ook via die site aanmelden (klik op contactformulieren).

Aanmelden is in verband met de beperkte ruimte wel gewenst !

Joden en christenen lezen elkaars geschriften in 2015

Vier bijeenkomsten o.l.v. André van Dijk.

Joden en christenen, een gesprek tussen vertegenwoordigers van deze wereldgodsdiensten kan bijdragen aan wederzijds begrip. Op onze bijeenkomsten staan we stil bij enkele actuele publicaties. Kopieën daaruit krijgt u tijdens de bijeenkomsten aangereikt. We lezen en bespreken wat men vandaag de dag over en weer in elkaars geschriften van belang vindt. Op welke manier zijn die opvattingen ook voor ons van betekenis?

Voor uitgebreidere informatie en de onderwerpen van de verschillende bijeenkomsten zie www.leerhuislimburg.nl.

André van Dijk (*1949) is bestuurslid van Stichting Leerhuis Limburg en in het dagelijks leven docent retorica aan het Sint-Maartenscollege te Maastricht. Als lid van de PKN-Gemeente Maas-Heuvelland (Sint-Janskerk) heeft hij interesse in bijbelinterpretaties.

Data: 3, 10, 17 en 24 november
Tijd: 14.00 - 16.00
Plaats: Synagoge, Kuileneindestraat 22 A, Meerssen;
Kosten: richtprijs € 25,-- per deelnemer, dit is inclusief het cursusmateriaal.

Belangstelling ? Mail vandijkandre@hotmail.com of aanmelden bij info@leerhuislimburg.nl of via het contactformulier op de website van: www.leerhuislimburg.nl


1-11-2015 - Vooraankondiging: 10 december: Dag van de Mensenrechten

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd op 10 december 1948 aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De universele verklaring is niet juridisch bindend, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als belangrijkste internationale standaard op het gebied van de mensenrechten.

Amnesty International werd opgericht in 1961 en streeft naar een wereld, waarin iedereen alle rechten geniet, die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige schendingen van al deze rechten.

Heerlen Mondiaal in samenwerking met de Amnesty International in Parkstad organiseert op donderdag 10 december een fakkeloptocht door Heerlen om aandacht te vragen voor specifieke schendingen.

ij roepen iedereen op om op donderdag 10 december vóór 17.00 zich te verzamelen in de Saroleastraat / hoek Van der Maessenstraat (winkelcentrum Corio Center en de Hema), waar de fakkels uitgedeeld zullen worden.

Om 17.00 zullen we in stilte, slechts begeleid door het geluid van een trom, door het centrum gaan. Rond 17.45 komen we dan aan bij de Luciushof aan de Putgraaf.

Dit jaar sluiten we ons aan bij de landelijke Schrijfmarathon van Amnesty International voor de mensenrechtenactivisten in Azerbeidzjaan: het echtpaar Leyla en Arif Yunus, die absurde hoge straffen kunnen verwachten voor het verkondigen van hun mening. Voor de aanklachten van verraad, illegale activiteiten, machtsmisbruik, fraude, valsheid in geschrifte en dergelijke is geen enkel bewijs geleverd.

Vanaf ongeveer 15.00 bent u uitgenodigd in het Luciushof (nu "De Twee Gezusters") om deel te nemen aan deze schrijfmarathon (onderbroken door de fakkeloptocht).

Voor meer informatie:

Kees van Veen

06-42311835

c.van.veen@home.nl

https://mail.amnesty.nl/2/4/101/19/D4YzrvcBVhB6FooCAe0MOHpq6uqPWZ3Cl7BWlm-6qncRtYNNmVF8cr7cwkklB5kx;
www.amnesty.nl/;

Meer details komen op deze website en in de volgende Inkijk.


1-11-2015 - Incidentele activiteiten van MC De Heksenketel

In november 2015 organiseert MoederCentrum De Heksenketel weer een aantal incidentele activiteiten:

Fotoboek versieren:

Kom gezellig een mooi fotoboek versieren om daar mooie herinneringen in te doen.

Neem zelf een fotoboek mee, de kaft gaan we mooi beplakken met verschillende materialen.

Wanneer : donderdag 5 november 2015
Tijd : 13.00 - 15.00
Kosten : € 2,00

Workshop Herfstkrans Maken:

Voor deze mooie herfstperiode gaan we een herfstkrans maken.

Dit is een rieten krans die we gaan versieren met herfstmaterialen, zoals eikels, noten, kastanjes enz.

Wanneer : donderdag 19 november 2015
Tijd : 13.00 - 15.00
Kosten : € 4,00

Mexicaanse Wereldlunch:

Kom heerlijk samen met vrienden of familie genieten van onze wereldlunch.

Wanneer : woensdag 25 november 2015
Tijd : 12.00 - 13.00
Kosten : € 6,00

Adventskrans/stukje maken:

Neem zelf een snoeisnaar/mesje mee.

Wil je liever geen krans maken, neem dan je eigen schaal/ondergrond mee voor een stukje.

Wanneer : donderdag 26 november 2015
Tijd : 13.00 - 15.00
Kosten : € 5,00

Adventkrans bestellen vóór 24 november.

Kosten:

klein € 7,50
groot € 15,00

Voor meer informatie en aanmelden van deze activiteiten kunt u terecht bij: Cindy 045-5723372 of mcdeheksenketel@gmail.com

Mc de Heksenketel,
Mijnzetellaan 6,
Heerlen

http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op Facebook


1-11-2015 - Vaste activiteiten van MC De Heksenketel

Naast de incidentele activiteiten heeft MoederCentrum De Heksenketel ook vaste activiteiten:

Maandag
10.00 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
12.00 - 13.00 Lunch
12.30 - 14.30 Computerles
13.00 - 14.30 Hulp bij formulieren invullen

Dinsdag
09.00 - 12.00 2e Hands kledingwinkel open
10.00 - 12.00 Naailes
12.00 - 13.00 Lunch


Woensdag
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
10.30 - 11.30 Callanetics
12.00 - 13.00 Lunch (laatste woensdag van de maand Wereldlunch)
13.00 - 15.00 Manicure op afspraak na wereldlunch

Donderdag
09.00 - 12.00 Nederlandse Conversatie les
09.30 - 10.30 Yoga
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
10.30 - 11.30 Body Fit 12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.00 Breien

Vrijdag Op vrijdag zijn er géén activiteiten

Voor meer informatie: 045-5723372 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op: Facebook


1-11-2015 - Inkijk november 2015 Online

Door de INKIJK-redactie is het november 2015 nummer online gezet en aan de betalende abonnee's gezonden.


31-10-2015 - Repaircafé Parkstad komt naar Bocholtz

Het team van Repair café Parkstad Limburg is op zaterdag 31 oktober van 10.00 - 13.00 weer present in:

Impuls Dienstencentrum Op de Boor,
Wilhelminastraat 19,
6351 GN Bocholtz

Heeft u een stoel waarvan een poot los zit ? Een broodrooster die niet meer werkt ? Of een wollen trui waar mottengaatjes in zitten ? Repareer ze in het Repair Café !!!

Wie niets heeft om te repareren kan gewoon een kijkje komen nemen, de koffie en de thee staan klaar.

Bij deze editie zal de Ruilkring Lets Voor Elkaar een presentatie houden en bent u in de gelegenheid om meer informatie te krijgen of u op te geven als deelnemer.

Non profit
Repaircafé is een non profit organisatie en een Nederlands concept. Het werkt uitsluitend met vrijwilligers. Repaircafé Parkstad Limburg is een werkgroep van Parksjtad Transitiontown.

Vrijwilligers gezocht
Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers om ons team te versterken.Bent u iemand die handig is in bijvoorbeeld het repareren van elektronica of elektrische apparatuur ? Loop dan eens naar binnen tijdens het Repaircafé, u ziet dan onze vrijwilligers in actie. Of neem contact met ons op dat kan: telefonisch: 06-53562168 of via repaircafeparkstadlimburg@gmail.com

Bezoek ook de website: www.repaircafeparkstad.nl/

of onze facebookpagina: www.facebook.com/repaircafeparkstad

Er is gratis entree maar een vrije gave is welkom !


30-10-2015 - Defence for Children 16de nieuwsbrief 2015

Vandaag verscheen van Defence for Children de 16de nieuwsbrief van 2015.

Defence for Children International is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de rechten van het kind met onderzoek, voorlichting, belangenbehartiging, actie en rechtshulp. Leidraad van het werk is het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

De kernthema's zijn: voorlichting over kinderrechten, vreemdelingenbeleid en kinderrechten, kinderen in conflict met de wet, mishandeling en uitbuiting van kinderen.

Het werk van Defence for Children - ECPAT wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Stichting Kinderpostzegels Nederland, KerkinActie, UNICEF, Ministerie van VWS, Ministerie van BuZa, Lexis Nexis, Plan, Save the Children.

voor meer informatie zie: www.defenceforchildren.nl/


29-10-2015 - Uurtje van Pelt !!

Op donderdag 29 oktober van 19.00 tot 21.00 is werkgroep Lets voor Elkaar weer in Cafe Pelt.

Iedereen uit Parkstad is van harte welkom.

In een informele sfeer kan kennis met elkaar gemaakt worden en kunnen er vragen over het LETS ruilsysteem worden gesteld.

LETS voor Elkaar Parkstad is een, eind 2014, opgestarte ruilkring waarin leden goederen en diensten met elkaar ruilen.

De ruilkring heeft een eigen munteenheid: de Spark.

Bijvoorbeelt Sjef snoeit de rozen voor Ali en krijgt hiervoor 12 Sparks.

Ook worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd waardoor de leden elkaar ook beter kunnen leren kennen.

Voor meer info:

www.letsvoorelkaar.nl/ of facebook pagina of Hans Roumen 06-37476773

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


20 oktober - 30 november 2015 - Klimaatfilmcyclus Limburg 2015

Klimaatverandering ? Daar heb je natuurlijk wel eens van gehoord. Maar misschien weet je niet precies hoe dat werkt, heb je je twijfels, geen tijd óf je denkt: het raakt mij niet. Maar wellicht ben je toch wel nieuwsgierig en wil je er wat meer over weten ?

Dit najaar ligt daar je kans ! Op een ontspannen manier kun je worden bijgespijkerd. Wanneer de dagen weer donker en guur zijn en nadenken over opwarming tijdens de frisse herfst meer dan welkom is. Want hoe kan dat beter dan knus in de bioscoop ?

Van 20 oktober tot en met 24 november zal in een aantal filmhuizen in Limburg een klimaatfilmcyclus worden georganiseerd: in ieder filmhuis drie avonden die bestaan uit een film, voorafgegaan door een bij het onderwerp van die avond behorende lezing door een gerenommeerd spreker.

Alle voorstellingen starten om 19.30. Het programma van presentatie + film duurt maximaal 3 uur. Tickets regulier: € 8,-. Reductie alleen mogelijk volgens de vastgestelde reductietarieven van de vertoners.

Dit evenement is georganiseerd door een aantal vrijwilligers i.s.m. de betreffende filmhuizen.

Dus zin in een warme doch interessante herfstavond ? Dan hopelijk tot ziens tijdens een of meer filmavonden.

De flyer van de Klimaatfilmcyclus kunt u hier downloaden.

Wijziging: In Maastricht wordt de film van 23 november 19.30 verplaatst naar 30 november 19.30.


16 - 18 oktober 2015 - Werelddag van verzet tegen extreme armoede

De Werelddag van verzet tegen extreme armoede wordt in Heerlen op 17 oktober al een aantal jaren georganiseerd door de werkgroep 'Samen aan de slag' van het Platform Armoede Heerlen (PAH).

Een belangrijke rol in deze is weggelegd voor de beweging ATD Vierde Wereld.

De werkgroep 'Samen aan de slag' wil dit jaar, in moedercentrum de Heksenketel, Mijnzetellaan 6, Heerlen, twee dagen organiseren om aandacht te vragen voor het thema armoede en sociale uitsluiting.

De derde dag wordt gehouden in de Andreasparochie Palestinastraat 326, Heerlen

16 OKTOBER

Op vrijdag 16 oktober vindt er vanaf 09.30 een infomarkt voor professionals, ervarings-deskundigen en vrijwilligers plaats onder de noemer; "verbinden en kennis delen".

Op deze markt zal Ruilkring LETS voor Elkaar Parkstad aanwezig zijn.

Met deze dag willen wij bereiken dat de aanwezigen elkaar kunnen informeren over hun werkzaamheden, elkaar beter leren kennen en van elkaar kunnen leren (kennisuitwisseling). Middelen hiervoor zijn speeddaten, kaartspel rondom armoede en uitsluiting, levend ganzen-bord met vragen en doe opdrachten.

Er word een plek ingericht voor een infomarkt, een plek waar men verhalen kwijt kan van het kastje naar de muur en een plek waar men adressen kan achterlaten voor het maken van een sociale kaart.

Als afsluiting is er een lunch voor € 2,- p.p. Consumptiebonnen € 0,50

Samen staan we sterk om armoede te bestrijden

Graag aanmelden voor 10 oktober !!

17 OKTOBER

Op zaterdag 17 oktober vindt er vanaf 10.00 een activiteitendag (spel-doe-dag) plaats voor kinderen en hun ouders onder de noemer "samen plezier voor jong en oud", "elkaar ontmoeten".

Deze dag staat in het teken van de doelgroep zelf, met name kinderen in armoede. Volwassenen en kinderen die op of onder de armoedegrens leven verdienen het om in het middelpunt van onze belangstelling te blijven.

Kinderen kunnen deelnemen aan diverse workshops zoals tekenen/schilderen, toneel/ musical, djembee, cupcakes versieren, ze kunnen zich laten schminken, of sportief meedoen aan het spel apenkooi. Er zal ook een clown rondlopen met ballonnen. Voor de ouders zijn er diverse verwenactiviteiten.

Graag aanmelden voor 10 oktober !!

Als afsluiting is er een gratis lunch. Consumptiebonnen € 0,20.

18 OKTOBER

Op zondag 18 oktober om 10.30 is er een viering in de Andreasparochie, verzorgd door leden van de beweging ATD Vierde wereld en de Andreas.

Het Familiekoor Young Spirit zal de viering met hun zangtalent opluisteren. Na de dienst is er de mogelijkheid om na te praten bij een kopje koffie en een stukje gebak. Er zal een infostand zijn met boeken en kaarten, en creaties van de diverse workshops van het afgelopen jaar.

Voor meer info of aanmelding:

Thijs Scheepers 06-15324661 of Marion Braad 045-5325092, of

armoededagen2015@gmail.com


13-10-2015 - Nieuwsbrief Raad van Kerken!!

Vandaag verscheen van de Raad van Kerken Parkstad de vierde nieuwsbrief van 2015.


13-10-2015 - Letsontbijt !!

Op dinsdag 13 oktober a.s. organiseert de ruilkring Lets voor Elkaar voor de 8 de keer een ontbijt voor leden en geinteresseerden.

De eerste 7 georganiseerde ontbijten waren een succes waarin meerdere leden kennis met elkaar hebben gemaakt en informatie met elkaar hebben gedeeld.

Om 9.30 wordt er verzameld bij de hoofdingang van de Ikea vestiging in Heerlen.

Iedereen uit Parkstad is van harte welkom.

De bedoeling is om in een informele sfeer kennis met elkaar te maken en er kunnen uiteraard vragen over het Lets ruilsysteem worden gesteld.

De kosten van het ontbijt zijn € 1,00 en zijn voor eigen rekening.

Voor meer info:

www.letsvoorelkaar.nl/ of facebook pagina of Hans Roumen 06-37476773

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


10-10-2015 - Sedaa 'Mongolie meets Orient'

De muziek van Sedaa biedt een crossover tussen traditionele Mongoolse muziek met Orientaalse ritmes en Westerse jazz.

Soms mystiek en dan weer modern.

Sedaa betekent stem. die nog lang na zal klinken in de hoofden van hen die het hoorden en zagen.

De vier muzikanten uit Mongolië en Iran leggen een link tussen de traditionele Mongoolse muziek en de Oriënt en creëert daarmee een heel eigen en fascinerende klankwereld.

Zanger Nasaa Nasanjargal zingt in de typisch Mongoolse keelzangstijl en met Naraa Naranbaatar bespeelt hij de Morin Khuur: de 2-snarige paardenkopviool.

Ook de virtuoze dulcimer-speler Ganzorig Davaakhuu en de Iraanse multi-instrumentalist Omid Bahadori spelen op traditionele instrumenten.

De band Sedaa staat voor indrukwekkende keelzang en instrumentalen, die als van een andere planeet lijken te komen.

Zelden blijkt zo overduidelijk dat muziek een internationale taal is die zich door geen enkele grens laat weerhouden.

De muziek van Sedaa voelt bij tijden erg vertrouwd en soms klinkt het zelfs verrassend Westers.

http://www.youtube.com/watch?v=z9IUe0zE_ao
http://www.youtube.com/watch?v=RQMKRF8GTU4
https://www.youtube.com/watch?v=aHEJ4x0awHc

Zaterdag 10 oktober 2015
Prijs € 13,50 (zitplaatsen)
Aanvang   20:30 uur
Zaal open 20:00 uur

RESERVEREN:

Reserveren concert: 045-5310929 (ma t/m vr 10:00-12:00 uur) info@theaterlandgraaf.nl
Stichting Wereldmuziek in Limburg : reservering@swil.nl

Theater Landgraaf
Kerkberg 4
6374 ES Landgraaf

www.theaterlandgraaf.nl www.swil.nl

  


10-10-2015 - Dag van de Duurzaamheid

De landelijke Dag van de Duurzaamheid vindt plaats op vrijdag 9 oktober 2015. Door heel Nederland vinden dan, voor het zevende jaar, duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Samen laten we zien hoe duurzaamheid past in ons dagelijks leven.

Op zaterdag 10 oktober van 11.00 tot 16.00 organiseren hoeve De Corisberg, Transition Town Parksjtad en de Stichting Buurtonwikkeling Heerlerbaan voor de eerste keer "De dag van de duurzaamheid".

Op deze dag kunt u op hoeve De Corisberg kennismaken met diverse organisaties en bedrijven die u alles kunnen vertellen over duurzaamheid op dit moment en hoe dit in de toekomst ontwikkeld kan worden zonder dat de mens, het milieu of de economie in gevaar komt.

Er zullen rondleidingen worden gegeven en ook is er de mogelijkheid om workshops te volgen.

Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op hoeve De Corisberg, Corisbergweg 1 te Heerlen.

Het is niet alleen leerzaam, maar ook gezellig en wie weet waarop u kunt besparen.

Deze flyer downloaden kan op: Flyer

Voor meer informatie zie:

www.dagvandeduurzaamheid.nl/ http://parksjtad.transitiontowns.nl/dag-van-de-duurzaamheid-10-oktober-de-corisberg/


8-10-2015 - Café Mondiaal: Vluchtelingen'

Op 8 oktober 2015 organiseert Heerlen Mondiaal de 24 ste editie van Café Mondiaal met als thema:
'Vluchtelingen'

Deze editie begint om 19.30 en vind plaats in Café De Beerkompanie aan het Pancratiusplein 46 in Heerlen.

Van levensgevaar, via uitzichtloos en erbarmelijk naar een nieuwe toekomst. Dat zijn de stappen van de meeste vluchtelingen. Afkomstig uit oorlogsgebieden, waar ze huis en vertrouwde woonomgeving verlieten. De meesten zijn gewone burgers. En het zijn er erg veel. Turkije herbergt momenteel ± 2 miljoen mensen uit Syrië. Vergelijkbare aantallen in Libanon en Jordanië. Velen zijn hoopvol op weg naar West-Europa. Ook grote aantallen uit Afrika (Somalië, Eritrea, Soedan en West-Afrika).

De media berichten er uitvoerig over, maar toch is het voor Café Mondiaal een vanzelfsprekend gespreksonderwerp. Hieronder staat een aantal aspecten en vragen, waarbij we proberen de nuance te zoeken. Want gemakkelijke oplossing-en hebben een ding gemeen: ze werken niet.

Zijn de oorlogen waarvoor deze mensen vluchten te beïnvloeden of te beëindigen ? Moet Nederland deelnemen aan de oorlog in Syrië ? Is IS praktisch niet te verslaan ? Zijn er andere mogelijkheden dan vechten om oorlogen te beëindigen ? Is Rusland te bewegen zijn bondgenootschap met Syrië te heroverwegen ?

Eindelijk lijkt het besef bij West-Europa te zijn doorgedrongen, dat de landen rondom de oorlogen geholpen moeten worden met het opvangen van vluchtelingen. We gaan dat nu vooral uit eigenbelang doen om de stroom van vluchtelingen naar West-Europa te beperken ? Geld dit ook voor het zeer veelzijdige en complexe Afrika ? Wordt ontwikkelingshulp de nieuwe aanpak om vluchtelingenstromen te verkleinen. En is dit een sein om te proberen om de verschillen in welvaart in deze wereld te verkleinen ? Een nieuwe kans voor de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen ?

Is Europa na een veel te langzame start nu op de goede weg? Verdelen met een gedwongen opname per land? Grenzen sluiten ? Wat te doen met persoonlijke voorkeuren van vluchte-ling-en ? Moeten ze maar tevreden zijn met bed, bad en brood ? Toch maar minder vrijwillig terugsturen naar veilige gebieden aldaar, wel met een goed gevulde rugzak ?

Hoe zit het met Nederland ? Ongelimiteerd vluchtelingen opnemen ? Iedereen die er recht op heeft, is ook welkom ? Of zijn er grenzen aan de opnamecapaciteit ? Wat mag het kosten ? Kunnen we ze allemaal een zinvol bestaan bieden of alleen een veilig maar sober tussen-station, waarbij verpaupering dreigt ?

De vrijwilligers stromen toe, maar hoe gaan we om met bezwaren, zoals de angsten van veel Nederlanders ? (Te) hoge verwachtingen van veel vluchtelingen en de te verwachten cultuurschok voor veel vluchtelingen ? Die paar strijders van IS die het vluchteling-zijn als dekmantel gebruiken, maar wel onze samen-leving kunnen ontwrichten ? Economische vluchtelingen die ook gelukzoekers worden genoemd, enz.

Café Mondiaal

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Heerlen Mondiaal en het Vredesplatform Heerlen.

Na een korte inleiding is Harrie Winteraeken zoals altijd de gespreksleider.

Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema's, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraag-stukken, klimaat- en milieuproblemen, enz.

De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie.

Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van 'ingevlogen deskundigen', maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen.

De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

Café Mondiaal is (meestal) de eerste donderdag van de maand, maar dit keer afwijkend de tweede donderdag en niet in café Pelt maar café de Beerkompanie.

Voor meer informatie:

HeerlenMondiaal:
Harrie Winteraeken (voorzitter)
hwinteracken@hotmail.com

Zie ook de website van:

HeerlenMondiaal: www.heerlenmondiaal.nl www.facebook.com/heerlenmondiaal


6-10-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 6 oktober 2015 een afghaanse solidariteitsmaaltijd.

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Ook zijn er waardevolle Afghaanse sieraden en handwerken te koop.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond is voor het project Naaiatelier en komt ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan .

U bent om 18:00 van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


5-10-2015 - Cursus "Duurzaam Verbouwen"

Ga je binnenkort ver- of aanbouwen? Grijp de verbouwing aan om je woning energiezuiniger te maken en flink te besparen op je energierekening !

Leer er alles over op maandag 5 oktober van 19.00 - 21.00 tijdens de GRATIS cursus Duurzaam Verbouwen bij DUW Parkstad !

Besparen door verbouwen
Er komt natuurlijk van alles kijken bij de verbouwing van je woning. Tijdens de cursus Duurzaam Verbouwen ontdek je samen met de duurzaamheidsexpert hoeveel energie een woning verbruikt en welke oplossingen je tijdens een verbouwing kunt toepassen om je maandlasten flink te verlagen. Én hoe je een paar stappen vooruit gaat in je energielabel !

Tevens zijn er enkele lokale bedrijven aanwezig die handige tools en producten toelichten en antwoord kunnen geven op al je specifieke vragen, zónder vervelende verkooppraatjes.

Meer info en inschrijven: www.duwparkstad.nl/events/gratis-cursus-duurzaam-verbouwen/


4-10-2015 - Indiaas Matinee / Indiaas Food en Concert

Op Zondag 4 oktober organiseert Ap Art Events in en i.s.m. 't Blauwe Huis (Nobelstraat 16, Heerlen) een Indiase middag met een optreden van Anshu & Vibhu Maharaj (India) en de mogelijkheid tot deelname aan een Indiase maaltijd (enkel via reservering).

Wij openen onze deuren om 15.00 en om 16.00 start het concert.

Na het concert kan er gegeten worden en draaien we bij de middag passende Indiase muziek en worldgrooves.

Entree: ? 10 excl en ? 17,50 incl. eten.( Nan samosa en dalsoep)

Beschikbare stoelen:100
Email:info@blauwehuisheerlen.nl
Website:www.blauwehuisheerlen.nl
Adres: Nobelstraat 6411 Heerlen, Nederland


1-10-2015 - Teken nu en stop het omstreden handelsverdrag TTIP

Al geruime tijd wordt er campagne gevoerd tegen het omstreden handelsakkoord TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership) tussen Europa en de VS.

In de lijn van onze moederstichting Transition Town Parksjtad wil ook het Repair Café zijn stem laten horen. Niet dat wij alle antwoorden paraat hebben maar als je de verschillende bericht-gevingen in de media beluistert moet het opvallen dat de voor- en tegenstanders recht tegenover elkaar staan. Dat vraagt, vinden wij, extra aandacht want uiteindelijk zijn de sociaal maatschappelijke verworvenheden op het Europese continent er niet gekomen om door een dergelijk verdrag te laten ondermijnen.

We zien al jaren de invloed van "the American way of life" op het leven in Europa en die veramerikanisering is niet altijd een goede zaak (uitzonderingen daargelaten). Als je met TTIP instemt zal dat een radicale omwenteling voor Europa betekenen naar de normen en waarden van de Amerikaanse samenleving. Dat betekent een grotere sociale ongelijkheid, de claimcultuur en zeker afbraak van alle opgebouwde sociale voorzieningen. Daarnaast een samenleving waar nog meer als nu de grote bedrijven de dienst uitmaken.

Als je TTIP in een zoekmachine in geeft krijg je talloze resultaten waarvan het lezen daarvan je doet huiveren.

The Right to Repair

Voor het Repair Café speelt ook nog een heel praktische issue mee: The Right to Repair. In de VS is een discussie gaande over wetgeving die het mogelijk maakt voor fabrikanten om te bepalen wie wel of niet de technische kennis krijgt om te kunnen repareren waardoor voor de eigenaar van bijvoorbeeld de auto (of grasmaaier, of stofzuiger) beslist wordt waar dit product moet worden gerepareerd waardoor hij dat zelf ook niet zal kunnen. Het fundamentele recht van eigenaarschap wordt hier aangetast. Zie ook: www.ifixit.org

Dit zou onder het TTIP verdrag hoogst waarschijnlijk erg negatief uitpakken voor eigenaren van alle consumenten producten.

Het Repair Café zou dan heel waarschijnlijk niet meer mogen bestaan.

Voor alle duidelijkheid: wij zijn tegen TTIP !

Onderteken de petitie tegen TTIP: https://petities.nl/petitie/ttip-nee


1-10-2015 - Raad van Kerken steunt Serious Request

Serious Request Kerken Parkstad is verbonden met de Raad van Kerken Parkstad en deze wordt gevormd door:

- Dekenaat Heerlen
- de Protestantse Federatie Parkstad
- Leger des Heils, Treebeek
- Lutherse Kerk, Heerlen
- Doopsgezinde Kerk, Heerlen
- ParkCity Church
- Evangelische Gemeente Gods

Een van de doelen is: Wat kunnen wij samen doen om onze medemensen te dienen, zorg te geven, met name in onze eigen omgeving.

Het ondersteunen van Serious Request past geheel in deze doelstelling eh het ondersteunen gaat gebeuren door verschillende acties.

Bijvoorbeeld:

Preek van de Leek met o.a. Gouveneur Theo Bovens en Jan de Wit; De Popup Kerk; Ff Serieus met de Kerk Draait door; De liedtjes trein Record poging Bijbel Lezen

Doe mee en help zo mee om een geweldig bedrag voor Serious Request binnen te halen.

Voor meer informatie over de projecten, details en opgeven voor activiteiten ga naar:

www.raadvankerkenparkstad.nl;
www.facebook.com/SeriousRequestKerkenParkstad;
www.twitter.com/SR_Parkstad;

De volgende activiteiten staan op de agenda:


1-10-2015 - VOORAANKONDIGING: Klimaatloop vanuit de kerken

In december 2015 besluiten wereldleiders in Parijs over het klimaatbeleid voor de komende decennia. Daarom trekken dit najaar over de hele wereld mensen richting Parijs om hun stem te laten horen.

Ook vanuit de Nederlandse kerken gaan we op weg naar een rechtvaardig klimaatbeleid.

Dit is het moment: Loop mee en maak 2015 het jaar van de hoop !

In Parijs moeten afspraken gemaakt worden over:

- het snel verminderen van de CO2-uitstoot - het vergroten van onze gezamenlijke weerbaarheid tegen klimaatverandering en - de financiering van daaruit volgende activiteiten in ontwikkelingslanden door de rijke landen.

Om de wereldleiders te laten zien dat afspraken zeer noodzakelijk zijn, maar ook om de hoop uit te drukken dat die afspraken er daadwerkelijk komen, wordt er op initiatief van vele kerkelijke instanties in Nederland de klimaatloop gehouden.

Eén van de onderdelen van de klimaatloop is een pelgrimstocht in tien etappes, van Groningen tot helemaal op het Drielandenpunt in Vaals.

De laatste twee etappes worden dus gehouden in Zuid-Limburg.

Op zaterdag 14 november 2015 vertrekt om 11.00 de negende etappe vanaf de busstation nabij het treinstation in Heerlen.

Via de Brunssumerheide en Landgraaf lopen de deelnemers naar abdij Rolduc in Kerkrade, waar ze rond 16.00 uur hopen aan te komen.

Om 19.30 begint in Rolduc nog een informatiebijeenkomst over de encycliek Laudate Si! van paus Franciscus. Ook mensen die niet aan de wandeling hebben deelgenomen, zijn hierbij van harte welkom.

Op zondagmorgen 15 november 2015 starten we om 9.00 met een bezinning in de kapel van Rolduc.

Om 10.00 start de tiende en laatste etappe in Rolduc. Deelnemers kunnen zich nog aansluiten om 10.15 uur bij busstation Kerkrade-Centrum en om 10.30 uur bij het Veolia-treinstation in Kerkrade (nabij het Continium-museum).

Rond 16.00 uur bereiken we het Drielandenpunt. Daar wordt het estafettestokje overgegeven aan mensen uit Duitsland en België om verder op weg te gaan naar Parijs.


1-10-2015 - Heerlen heeft een Vredesboom

Het Vredesplatform Heerlen en het Dekenaal Missionair Beraad Heerlen hebben op Vredeszondag van de Vredesweek (20 september) de grote plataan op de kruising Promenade - Honigmanstraat benoemd tot Vredesboom.

Een kleine 30 personen, die daaraan voorafgaand langs een aantal Stolpersteine hebben gewandeld, woonden deze 'installatie' bij.

Harrie Winteraeken, voorzitter van het Vredesplatform,: "We hebben gekozen voor een bestaande robuuste, monumentale boom, een 'gedenkboom met toekomst'.

Wij leven tenslotte met onze Bevrijdingsdag op 17 september 1944 nu al 71 jaar in onze stad in vrede. Maar we beseffen terdege dat de Vredesboom 'tegen een stootje moet kunnen'. In deze wereld zijn er heden ten dage nog veel te veel oorlogen."

De Vredesboom staat in het hart van het Heerlense winkelcentrum. Daarmee hopen beide organisaties dat veel mensen er letterlijk en figuurlijk even bij stil blijven staan.

De Vredesboom werd provisorisch benoemd (zie foto).

In overleg met de gemeente en de kunstenaar die de bank rondom deze boom ontwierp, wordt momenteel bekeken of en hoe de Vredesboom permanent gemerkt kan worden.


1-10-2015 - Martin van der weerden geëerd met vredesduif

Martin van der Weerden kreeg op Vredeszondag 20 september van het Vredesplatform Heerlen en het Dekenaal Missionair Beraad Heerlen een vredesduif opgespeld als teken van waardering, betrokkenheid en bemoediging.

De vredesduif is in Bethlehem gemaakt van hout van een olijfboom en heeft daarmee extra symbolische betekenis.

Vrede lijkt zo groot en ongrijpbaar. Maar heel wat mensen zetten zich op een bescheiden manier in voor vrede en gerechtigheid.

Zo ook Martin van der Weerden, geschiedenisleraar aan het Bernardinuscollege in Heerlen.

Hij zet zich in voor vrede en rechtvaardigheid en richt zich daarbij op een breed publiek, maar brengt deze in het bijzonder bij de jeugd onder de aandacht.

Wij wijzen op de adoptie van het Mijnwerkers-monument in Heerlerheide dat de herinnering aan de mijnwerkers en hun strijd in de Tweede Wereldoorlog levend houdt en waar de school-jeugd wordt betrokken bij de jaarlijkse herdenk-ing op 17 september, de dag waarop Heerlen in 1944 werd bevrijd.

Op de zondag van de Vredesweek heeft Martin ons voor de tweede maal langs een aantal Stolpersteine in Heerlen geleid, met als startpunt het Joods monument waarop de namen staan van de mensen die tijdens de Tweede Wereld-oorlog vanuit Heerlen zijn gedeporteerd naar concentratiekampen en daar niet van terugkeerden.

Bij iedere Stolperstein vertelde Martin van der Weerden het bijbehorende verhaal.

De Stolpersteine in Heerlen zijn er gekomen dankzij de stichting Lodewijk Foijer waarvan Martin mede-initiatiefnemer is.

Omdat we blijven geloven in de kracht van vrede en dat ieder mens recht zal worden gedaan, gaven wij Martin van der Weerden deze houten vredesduif, als een symbool van hoop en vrede voor zijn werk als vredes-inspirerend mens.


1-10-2015 - Inkijk oktober 2015 Online

Door de INKIJK-redactie is het oktober 2015 nummer online gezet en aan de betalende abonnee's gezonden.


28-9-2015 - MILLENNIUM +
                    Einde armoede

De Werkgroep Heerlen Millennium Gemeente, onderdeel van Heerlen Mondiaal, organiseert op 28 september een dag over de Millennium-doelen: acht doelen om o.a. een einde aan extreme armoede te maken.

In 2015 zouden de doelen bereikt moeten zijn. Is dat gelukt ? Wat is er aan gedaan ? Hoe gaan we verder na 2015 ?

's Middags gaat Eric Smaling (2e kamerlid voor de SP) in gesprek met leerlingen van het Bernardinuscollege.

's Avonds is er een uitgebreid programma in het auditorium van het Bernardinuscollege.

Midas Verheijden interviewt mensen die hier of elders in de wereld werken aan het bereiken van de millenniumdoelen.

Eric Smaling geeft zijn visie op het einde van de armoede.

Mensen uit politiek, onderwijs, bedrijfsleven en kerk discussiëren over hoe we verder moeten gaan met de bestrijding van armoede.

Stadsdichter Michelle Bracke en jeugdstadsdichter Ymke Fiddelaars verwoorden hun wens voor de wereld.

En er is muziek.

Aanleiding:

In het jaar 2000, bij het begin van het nieuwe millennium, besloten 189 landen in een vergadering van de Verenigde Naties serieus werk te gaan maken met de bestrijding van armoede en honger in de wereld.

Daartoe werden acht doelen geformuleerd, alle te maken met bestrijding van armoede en ziekte of met de bevordering van onderwijs, gelijkheid, duurzaamheid en samenwerking. Afgesproken werd dat de doelen in 2015 bereikt moeten zijn.

In 2007 begon men zich te realiseren dat het niet voldoende is dat landen zich achter de millenniumdoelen scharen maar dat ook lagere overheden, bedrijfsleven, onderwijs en burgers in het algemeen moeten erbij betrokken moeten worden.

Er kwamen Millennium-gemeenten waarvan ook Heerlen er een is. Heerlen Mondiaal, een samenwerkingsverband van mondiale groepen in Heerlen, richtte een werkgroep op die, actief, de millenniumdoelen probeerde bekend te maken en te bevorderen.

Het is nu 2015 en het is goed om na te gaan wat er is bereikt. Maar ook moeten we nadenken over hoe we verder gaan. Internationaal wordt er gesproken over een vervolg op de millennium-doelen en volgens planning zouden op 28 september in de Verenigde Naties de nieuwe doelen worden aangenomen. Alle reden om ook in Heerlen te spreken over wat er is bereikt en hoe we verder kunnen gaan.

Middagprogramma:

Het middagprogramma is voor leerlingen maatschappijwetenschappen en filosofie van het Bernardinuscollege.

- Armoede gezien - wat doet het met je ?
  Een korte reisimpressie van een leerling van het Bernardinuscollege die met Global Exploration deze zomer naar
  Zuid-Afrika is geweest.
- Gastles en gesprek met Eric Smaling, SP 2e kamerlid, woordvoerder Milieu en Ontwikkelingssamenwerking,
  ex-hoogleraar Wageningen.

Avondprogramma:

Het avondprogramma is voor iedere belangstellende en vindt plaats in het auditorium van het Bernardinuscollege in Heerlen.

19.00  Inloop - muziek
19.30  Welkom door Midas Verheijden, presentator
           Opening door Harrie Winteraeken, voorzitter HeerlenMondiaal
           Wens voor de Wereld door Ymke Fiddelaars, jeugdstadsdichter
19.50  Wat is er gedaan en bereikt? In Heerlen en elders
           Powerpoint presentatie: activiteiten, projecten, resultaten
           Midas Verheijden interviewt mensen die zich ingespannen hebben voor de millenniumdoelen.
20.30  Pauze: muziek, koffie
20.45  Gedicht door Michelle Bracke, stadsdichter;
           Einde aan de armoede. Inleiding door Eric Smaling SP 2e-kamerlid,
21.15  Discussie o.l.v Harrie Winteraeken, met verder:
           Eric Smaling, 2e kamerlid;
           Peter van Zutphen, wethouder gemeente Heerlen, o.a. armoedebestrijding;
           Ralph Henssen, rector Bernardinuscollege;
           Paul Crützen, eigenaar PCData;
           Geert Bles, pastor Andreasparochie;
           leerling Bernardinuscollege.
22.00  Afsluiting: muziek en borrel in personeelskantine

Het avondprogramma is vrij toegankelijk.

Deze dag wordt georganiseerd door de Werkgroep Heerlen Millennium Gemeente in samenwerking met Heerlen Mondiaal en het Bernardinuscollege en met financiële steun van de Gemeente Heerlen.

Voor meer informatie:

Werkgroep Heerlen Millennium Gemeente:
Wim van Kempen:
wimvankempen@kpnplanet.nl

of

Eline Claassens
elineclaassens@gmail.com


Eric Smaling


26-9-2015 - Repaircafé Parkstad komt naar Heerlen

Het team van Repair café Parkstad Limburg is op zaterdag 26 september van 14.00 - 17.00 weer present in:

Activiteitencentrum The Break,
Schandelermolenweg 24
6415 GG Heerlen.

Heeft u een stoel waarvan een poot los zit ? Een broodrooster die niet meer werkt ? Of een wollen trui waar mottengaatjes in zitten ? Repareer ze in het Repair Café !!!

Wie niets heeft om te repareren kan gewoon een kijkje komen nemen, de koffie en de thee staan klaar.

Bij deze editie zal de Ruilkring LETS voor Elkaar een presentatie houden en bent u in de gelegenheid om meer informatie te krijgen of u op te geven als deelnemer.

Non profit
Repaircafé is een non profit organisatie en een Nederlands concept. Het werkt uitsluitend met vrijwilligers. Repaircafé Parkstad Limburg is een werkgroep van Parksjtad Transitiontown.

Vrijwilligers gezocht
Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers om ons team te versterken.Bent u iemand die handig is in bijvoorbeeld het repareren van elektronica of elektrische apparatuur ? Loop dan eens naar binnen tijdens het Repaircafé, u ziet dan onze vrijwilligers in actie. Of neem contact met ons op dat kan: telefonisch: 06-53562168 of via repaircafeparkstadlimburg@gmail.com

Bezoek ook onze nieuwe website: www.repaircafeparkstad.nl/

of onze facebookpagina: www.facebook.com/repaircafeparkstad

Er is gratis entree maar een vrije gave is welkom !


25-9-2015 - Peru avond

Op vrijdag 25 september organiseert de Werkgroep Latijns-Amerika Heerlen een Peru avond.

De avond vindt plaats in De Luciushof, Putgraaf 3,Heerlen en begint om 19.30.

Op deze avond komt de uit Heerlen afkomstige Pim Heijster met zijn vrouw Luz Marina vertellen over hun ijsbedrijf in de stad Cajamarca in Peru.

In deze hooggelegen stad in de Andes, centrum van een goudmijnindustrie, hebben beiden een heel bijzonder ijsbedrijf gesticht met de naam Heladería Holanda en het principe een (h)eerlijk product voor een eerlijke prijs.

Het huidige, uitgegroeide bedrijf heeft naast de commerciële ook sociale doelen en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Het personeel bestaat grotendeels uit doven en alleenstaande moeders. Beide groepen krijgen hier nieuwe levenskansen en het bedrijf werkt stevig aan maatschappelijke integratie van beide groepen.

De ijsfabriek en de vele verkooppunten die er bij horen vormen zo een ook voor Nederland interessant voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De voor het ijs benodigde room en fruit (ruim 5000 kg per jaar) worden betrok¬ken van lokale boeren, die daar een faire prijs voor krijgen.

Om de sociale doelen nog beter te bereiken is enkele jaren geleden een project opgestart, dat ook vanuit Nederland gesteund wordt, de stichting Oportunidades Iguales (Gelijke Kansen).

Deze werkt mee aan nog meer kansen in de Peruaanse samenleving voor de doven: door het bieden van training en opleiding, het ondersteunen van de plaatselijke dovenschool, het benaderen van andere werkgevers voor meer arbeidsplaatsen enz.

De aanpak van Pim en Luz Marina richt zich op emancipatie en participatie van achtergestelde groepen en dit blijft niet onopgemerkt. Andere lokale ondernemers volgen voorzichtig.

De Peruaanse regering waardeert de inzet van de 'Hollandse ijsmakers' met prijzen op het gebied van sociale integratie iets dat Pim en Luz Marina stimuleert tot het verbreden van hun aanpak.

Meer info:

Werkgroep Latijns-Amerika Heerlen:
Wim van Kempen:
wimvankempen@kpnplanet.nl

of

www.gelijkekansenperu.nl


25-9-2015 - Informatie /ontmoeting avond over de participatiewet en het Offerfeest

Stichting Iraakse Cultuur en Maatschappij Parkstad organiseert op vrijdag 25 september 2015 een feest / Informatie avond over de participatiewet en het Offerfeest

Gasten zijn vanaf 17.00 van harte uitgenodigd in het Buurtcentrum MSP, Schandelermolenweg 24, 6415 GG Heerlen voor een gezellig avond.

Het programma is doorlopend dus gasten kunnen op elk moment binnenlopen.

Stg.ICMP levert een bijdrage aan het vormgeven van burgerparticipatie en bevorderen van de multiculturele samenleving in parkstad .

Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het is het feest van het offer van Abraham. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap.

Wat is de overheid van plan met de Participatiewet ? Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die nog kunnen werken maar daarbij wel ondersteuning nodig hebben. De Participatiewet werd goedgekeurd door de Tweede en de Eerste Kamer en is sinds 1 januari 2015 van kracht.

De boodschap van dit is om de mensen meer informatie te geven over deze thema's.

Het Programma

17.00 Zaal open
18.00 Welkomstwoord door de voorzitter van de stichting ICMP
18.30 het offerfeest in Islam
19.15 participatiewet
20.00 pauze
20.15 participatiewet
20.30 vragen en antwoorden
21.00 einde van het programma.

Voor meer informatie:

Fadhel Al Hassouni     06-33929276      fad_alhassf@hotmail.com                        


24-9-2015 - Uurtje van Pelt !!

Op donderdag 24 september van 19.00 tot 21.00 is werkgroep Lets voor Elkaar weer in Cafe Pelt.

Iedereen uit Parkstad is van harte welkom.

In een informele sfeer kan kennis met elkaar gemaakt worden en kunnen er vragen over het LETS ruilsysteem worden gesteld.

LETS voor Elkaar Parkstad is een, eind 2014, opgestarte ruilkring waarin leden goederen en diensten met elkaar ruilen.

De ruilkring heeft een eigen munteenheid: de Spark.

Bijvoorbeelt Sjef snoeit de rozen voor Ali en krijgt hiervoor 12 Sparks.

Ook worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd waardoor de leden elkaar ook beter kunnen leren kennen.

Voor meer info:

www.letsvoorelkaar.nl/ of facebook pagina of Hans Roumen 06-37476773

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


20-9-2015 - 'SOS Europa' euregionale Amnesty bijeenkomst

Beste vrienden en supporters van Amnesty International in de Euregio,

Een van de grootste uitdagingen van mensenrechten waarvoor wij momenteel in Europa staan, is de vluchtelingenramp rond de Middellandse Zee en in de Europese landen. Amnesty is daarom gestart met de campagne 'SOS Europa'. De vluchtelingenproblematiek treft alle Europese landen. Daarom willen de Amnesty-groepen van de Euregio België-Duitsland-Nederland via een evenement deze problematiek onder de aandacht brengen van het grote publiek.

Het evenement vindt plaats op Zondag 20 september van 11.00 - 17.00 (daag na Heerlen ion de Wereld) op het Drielandenpunt in Vaals, een symbool van de grenzen en van de vreedzame overwinning van die grenzen.

Muziek van 4 bands uit de Euregio zullen het evenement begeleiden:

Blueson| Blues Muziek uit Hasselt, BE
Antonio nkosi Mees| Wereldmuziek uit Hasselt, BE
trio LaRoche| Salon muziek uit Maastricht, NL
triska trio| Gypsy Swing uit Stolberg, DE

Daarnaast zijn er films, interviews, informatiestands en leuke activiteiten voor alle leeftijden.

Wij nodigen u van harte uit voor dit evenement.

Actuele informatie kunt u vinden op: www.facebook.com/EuregioEvent2015

Verdere informatie over de manifestatie:

Amnesty Groep Parkstad
Kees van Veen
c.van.veen@home.nl


20-9-2015 - Wandeling langs Heerlense Stolpersteine

Het Vredesplatform Heerlen en het Dekenaal Missionair Beraad Heerlen organiseren op Vredeszondag 20 september as. in het kader van de Vredesweek 2015 een wandeling langs een aantal Stolpersteine nabij het centrum van Heerlen.

De wandeling begint om 14.00 uur bij het Joods monument bij de gemeentelijke en Joodse begraafplaats, Akerstraat 35 en zal ± anderhalf uur duren.

De wandeling eindigt op de kruising Promenade - Honigmanstraat. Daar wordt de aanwezige monumentale boom met zijn ontmoetingsplek benoemd tot Vredesboom.

Tot slot is er in het zaaltje van café Frits Pelt aan het Pancratiusplein gelegenheid om na te praten ,onder het genot van een kopje koffie met vlaai,om indrukken en ervaringen te delen.

Op het Joods monument staan de mensen genoemd die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Heerlen zijn gedeporteerd naar concentratiekampen en daar niet van terugkeerden.

Dit is de tweede wandeling langs de Stolpersteine in Heerlen. De eerste vond plaats op 22 september 2013 langs de eerste 25 Stolpersteine.

Deze wandeling voert langs ± 10 adressen met voor een groot deel Stolpersteine die sindsdien zijn geplaatst en zal weer onder leiding staan van geschiedenisleraar Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege, die mede via de Stichting Lodewijk Foijer initiatiefnemer is van de Stolpersteine in Heerlen.

Stolpersteine (struikelstenen) zijn stenen met een klein plaatje waarop de naam staat van Joodse personen die tijdens de oorlog zijn gedeporteerd en zijn geplaatst in het trottoir voor de huizen waar ze leefden.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is in 1997 begonnen met het leggen van Stolpersteine in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Hij noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart en je moet buigen om de tekst te lezen.

Het motto is: 'een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is'.

Voor meer info:

De website van de Stichting Lodewijk Foijer,www.lodewijkfoijer.nl
De website van Stolpersteine: www.stolpersteine.eu/
De website van Dekenaal Missionair Beraad: www.dekenaalmissionairberaad.nl

Vredesplatform / HeerlenMondiaal:
Harrie Winteraeken (voorzitter)
hwinteracken@hotmail.com

of

Dekenaal Missionair Beraad Heerlen: Ans Houben ajhouben@hetnet.nl


19-9-2015 - Manifestatie Heerlen in de Wereld de Wereld in Heerlen

Op zaterdag 19 september 2015 van 10.30 tot 16.30vindt weer de jaarlijkse informatiemarkt 'Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen' plaats en wel op de kruising en directe omgeving van de Promenade en de Honigmanstraat in het winkelcentrum van Heerlen.

Door middel van kleurige kramen met informatie vraagt ook dit jaar een groot aantal plaatselijke groepen, gedeeltelijk verenigd in Heerlen Mondiaal, aandacht voor thema's als vrede, mensenrechten, armoedebestrijding, milieu en ontwikkelingsproblematieken. Op het centrale podium vindt gedurende de hele dag een zestal optredens plaats.

'Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen' heeft als doel om inwoners van Parkstad Limburg te laten zien waar deze lokale organisaties mee bezig zijn en staat tevens in het teken van de Millenniumdoelen die in 2000 door de Verenigde Naties zijn opgesteld.

Er wordt dit keer ook door enkele organisaties al aandacht besteed aan het glazen huis / Serious Request dat 'kinderen in oorlogsgebieden' en dus mensen- en kinderrechten als doel heeft.

De volgende organisaties hebben op 19 september een eigen marktkraam:

1. Amnesty International Parkstad
2. Dekenaal Missionair Beraad Heerlen-Landgraaf
3. Fietsersbond afd. Parkstad-Limburg
4. Harambee, educatie voor jongeren in Kenia
5. Werkgroep Heerlen Millennium Gemeente
6. Moedercentrum De Heksenketel
7. Steungroep Indianen in Brasil
8. Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, IVN afdeling Heerlen
9. Werkgroep Latijns Amerika Heerlen
10. Ruilkring LETS voor Elkaar Parkstad
11. Raad van Kerken Parkstad Limburg
12. Stichting Iraakse Cultuur en Maatschappij Parkstad ICMP
13. Stichting Solidariteitscomité Afghanistan Nederland SCAN
14. Stichting Transition Town Parksjtad
15. Stichting Vlot Zuid-Limburg, hulp aan vluchtelingen en asielzoekers
16. Vredesburo Heerlen
17. Vredesplatform Heerlen
18. Wereldwinkel Landgraaf

Gedurende de markt / manifestatie zijn op het podium op de kruising Promenade - Honigmanstraat de volgende optredens:

11.00 - 11.30: Kumpo percussie
11.45 - 12.15: Koperkwartet Emiel Mulkens en zonen
12.30 - 13.00: Karlijn Dado - singer-songwriter
13.15 - 14.00: Afrikakoor Kwimba Zabula
14.15 - 15.15: Hans Mulders djembé workshop
15.30 - 16.15: Harmonie Bernadette

Omdat onze markt en manifestatie midden in het voetgangersgebied is, verwachten we dat veel mensen even zullen stilstaan bij de optredens en de marktkramen. De 'toestanden in de wereld' geven ook alle reden om even bij stil te staan.

Bezoekers van het winkelcentrum zijn dan ook van harte uitgenodigd om er eens langs te lopen voor informatie, het kopen van de 'eerlijke' producten of gewoon een praatje te maken met een van de enthousiaste standhouders. Uiteraard kan men lid worden van de zich presenterende organisaties of van Heerlen Mondiaal.

Het gezamenlijke motto van 'Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen' is: ijveren voor een wereld die soms mooi is, soms ook lelijk, soms beangstigend of spannend of juist vertrouwd, veilig, maar in ieder geval een wereld om zorgvuldig mee om te gaan, een wereld die het waard is om gezien te worden.

Voor die wereld voelen wij ons mede verantwoordelijk, ieder op zijn of haar manier. Samen willen we die wereld onder de aandacht brengen, want we hebben er maar één.

Tot ziens op zaterdag 19 september ! U bent van harte welkom !

Voor meer informatie:

HeerlenMondiaal:
Harrie Winteraeken (voorzitter)
hwinteracken@hotmail.com

Zie ook de website van:

HeerlenMondiaal: www.heerlenmondiaal.nl
Facebook:www.facebook.com/heerlenmondiaal

Korte toelichting millenniumdoelen:


13-9-2015 - Demonstratie 'Vluchtelingen Welkom'

Op 13 september 2015 vanaf 14.00 organiseert Nederland Bekent Kleur op de Dam in Amsterdam de demonstratie 'Vluchtelingen Welkom'

Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht. Het grootste deel wordt opgevangen in buurlanden, een klein deel probeert naar Europa te komen. Met vreselijke gevolgen. Dit jaar zijn er al 2.500 vluchtelingen omgekomen aan de grenzen van Fort Europa.

De mensen zijn op de vlucht voor oorlog, armoede en klimaatverandering die vaak mede door Europese landen zijn veroorzaakt. We schamen ons voor de manier waarop nu vluchtelingen in Nederland worden behandeld. Ze lopen het risico om weer teruggestuurd te worden naar hun herkomstland of naar het land van aankomst in Europa. En vluchtelingen die terug moeten, maar dit niet kunnen, eindigen op straat of in de cel. Dit moet stoppen. Wij willen menswaardige opvang voor iedereen !

Er zijn al vele tientallen hartverwarmende burgerinitiatieven om de vluchtelingen te helpen, maar we moeten ook onze stem aan de politiek laten horen. De EU ministers komen op maandag 14 september in Luxemburg bijeen om te praten over de situatie rond vluchtelingen. In heel Europa gaan burgers in het weekend daar aan voorgaand de straat op om te demonstreren voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.

Investeringen in bijvoorbeeld zorg en betaalbare huurwoningen zijn nodig om meer mensen in Nederland op te vangen. Hiervoor is geld genoeg. Wij doen daarom een beroep op onze regering om meer vluchtelingen in Nederland op te nemen en samen met andere EU-landen te zorgen voor veilige vluchtroutes naar Europa.

Vluchtelingen Welkom !

Actuele informatie kunt u vinden op:
www.facebook.com/events/1607321316184038
http://www.nederlandbekentkleur.nl/


12 + 13-9-2015 - Combinatie training zaaien en bloeien

Op 12 en 13 september is er weer een TT trainingsweekend, waarin de basis- en vervolgtraining simultaan gegeven worden.

De programma's van beide trainingen zijn waar mogelijk met elkaar vervlochten en waar nodig volgen de twee groepen deelnemers apart van elkaar verschillende modules.

Op deze manier kunnen alle deelnemers optimaal profiteren van elkaars ervaring en frisse kijk op het lokale Transitiewerk en toch de verdiepingsslag maken die nodig is op hun eigen niveau en interesse- sfeer.

'Zaaien', de basistraining, gaat over het opzetten van een transitie-initiatief: de drijfveren van TT, hoe je te werk kunt gaan, kennis en vaardig-heden die je nodig hebt, wat in de praktijk wel en niet blijkt te werken en hoe het al bestaande netwerk je kan ondersteunen.

De training schenkt evenredig aandacht aan de drie TT elementen hoofd, hart en handen en maakt daarbij gebruik van een rijk scala aan praktische werkvormen die je ook in je eigen transitie-initiatief kunt inzetten.

'Bloeien' gaat over het tot bloei brengen van je initiatief. De training begint met een 'diagnose' van jouw initiatief: waar sta je, wat gaat goed en waar zou je groei in willen zien. Daarbij kun je denken aan thema's als: ontwikkeling als groep, visie, betrekken van de gemeenschap en samenwerken met partners. Vervolgens stemt de training af op jouw behoefte, puttend uit de acht jaar ervaring die er wereldwijd in transitie-initiatieven is opgedaan.

Lees meer over de trainingen en geef je daarna op via: http://www.transitiontowns.nl/ttnl/trainingen/

Voor meer informatie:

Transition Town Parkstad website: http://parksjtad.transitiontowns.nl/;
Transition Town Parkstad Facebook pagina;


8-9-2015 - Letsontbijt !!

Op dinsdag 8 september a.s. organiseert de ruilkring Lets voor Elkaar voor de 7 de keer een ontbijt voor leden en geinteresseerden.

De eerste 6 georganiseerde ontbijten waren een succes waarin meerdere leden kennis met elkaar hebben gemaakt en informatie met elkaar hebben gedeeld.

Om 9.30 wordt er verzameld bij de hoofdingang van de Ikea vestiging in Heerlen.

Iedereen uit Parkstad is van harte welkom.

De bedoeling is om in een informele sfeer kennis met elkaar te maken en er kunnen uiteraard vragen over het Lets ruilsysteem worden gesteld.

De kosten van het ontbijt zijn € 1,00 en zijn voor eigen rekening.

Voor meer info:

www.letsvoorelkaar.nl/ of facebook pagina of Hans Roumen 06-37476773

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


4-9-2015 - Bidt zonder ophouden

In augustus 2014 en februari 2015 zijn op vrijdagavond op drie plaatsen in Parkstad gebedsavonden gehouden.

De aanleiding vormden alle recente ellende in de wereld: opkomst IS, crash vlucht MH 17, vluchtelingen, geweld overal ter wereld, eigenlijk te veel om op te noemen.

We beseffen dat onze wereld altijd en onophoudelijk om gebed vraagt.

Dat is een bijbelse aansporing, die thuis en in de kerk in praktijk kan worden gebracht.

Er is afgesproken om tweemaal per jaar belangstellenden uit de regio Parkstad uit te nodigen om samen te komen voor gebed, omlijst met lezing en lied op drie locaties in Parkstad. Het Korpsgebouw van het Leger des Heils, Horizonstraat 77 in Brunssum-Treebeek, de St. Andreaskerk, Palestinastraat in Heerlen-Heerlerbaan en het protestantse kerkgebouw De Ark, De Heugden in Landgraaf-Schaesberg staan dan gastvrij open.

De eerstkomende keer zal zijn op vrijdag 4 september a.s.

Wij beginnen op de drie genoemde locaties in Parkstad op dezelfde tijd, 19.00 uur; 20.00 uur wordt afgesloten.

Wilt u tevoren misschien al gebedsintenties doorgeven? Dat kan via bloemlag@online.nl.

Graag tot ziens op 4 september a.s. in Treebeek, Heerlerbaan of Schaesberg.

Fijn, wanneer u vrienden, buren en anderen wilt meenemen.

Tenslotte: De vierde avondwake op rij zal worden gehouden op 4 maart 2016.


3-9-2015 - Café Mondiaal: 'Hoe verder met de Millenniumdoelen ?'

Op 3 september 2015 organiseert Heerlen Mondiaal de 23 ste editie van Café Mondiaal met als thema:
'Hoe verder met de Millenniumdoelen ?'

Deze editie begint om 19.30 en vind plaats in Café Pelt aan het Pancratiusplein 48 in Heerlen.

Wat is er eigenlijk terecht gekomen van de Millenniumdoelen 2000-2015 ? Wat is gerealiseerd of zijn deze ondertussen achterhaald ? En hoe nu verder ? Zit de wereld - met al zijn oorlogen en conflicten - wel te wachten op (te) ambitieuze ontwikkelingsdoelstellingen ? Maar wat moet er op zijn minst gebeuren om de wereldbevolking een redelijk bestaan te bieden ? En welke doelen zijn voldoende realistisch ?

Wat willen al die regeringen, organisaties en mensen die jaren gewerkt hebben aan de nieuwe doelen ?

Op 28 september aanstaande stellen de Verenigde Naties de nieuwe Sustainable Development Goals 2030 officieel vast.

Deze Sustainable Development Goals 2030 ofwel Duurzame Ontwikkelingsdoelen 2030 volgen de Millenniumdoelen 2000-2015 op. In ieder geval zullen 'duurzaamheid' en 'einde armoede' de sleutelwoorden worden.

En wat gaan deze nieuwe doelen voor Heerlen betekenen ? Passen deze ook bij ons in Heerlen ?

Café Mondiaal

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door de Werkgroep Heerlen Millennium Gemeente, onderdeel van Heerlen Mondiaal.

Namens de werkgroep zal Wim van Kempen de korte inleiding verzorgen. Harrie Winteraeken is zoals altijd de gespreksleider.

Op 28 september vindt er in Heerlen een manifestatie plaats waar met veel betrokkenen in de regio de balans over de voorbije periode 2000-2015 wordt opgemaakt en waar ook vooruit wordt gekeken. Meer hierover leest u verderop in deze Inkijk.

Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema's, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraag-stukken, klimaat- en milieuproblemen, enz.

De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van 'ingevlogen deskundigen', maar alle aan-wezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen.

De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

Café Mondiaal is (meestal) de eerste donderdag van de maand in café Pelt.

Voor meer informatie:

Werkgroep Heerlen Millennium Gemeente:
Wim van Kempen:
wimvankempen@kpnplanet.nl

of

HeerlenMondiaal:
Harrie Winteraeken (voorzitter)
hwinteracken@hotmail.com

Zie ook de website van:

HeerlenMondiaal: www.heerlenmondiaal.nl
Heerlen Millennium Gemeente: www.heerlenmillenniumgemeente.nl

www.facebook.com/heerlenmondiaal

Korte toelichting millenniumdoelen:

De millenniumdoelen zijn in 2000 door de Verenigde Naties opgesteld en deze zouden in 2015 gerealiseerd moeten zijn.

Samengevat:

- Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, moet gehalveerd zijn;
- Alle kinderen, waar ook ter wereld, hebben de mogelijkheid basisonderwijs te volgen;
- De moedersterfte moet met minstens driekwart zijn teruggebracht.

Verder wordt gewerkt aan uiteenlopende zaken als:

- Een gezonde leefomgeving;
- Betere toegang tot veilig drinkwater;
- Het terugdringen van een aantal slopende ziektes zoals malaria en aids;
- Verbetering van de situatie in de sloppenwijken;
- Het bevorderen van de gelijkwaardigheid van man en vrouw;
- Duurzaamheid;
- Eerlijke handel met ontwikkelingslanden, waardoor zij ook betere ontwikkelings-mogelijkheden krijgen.

Niet alleen regeringsleiders, beroemdheden en ngo's zetten zich in voor de verwerkelijking van de millenniumdoelen, ook persoonlijke initiatieven zijn meer dan welkom.

Iedereen kan bijdragen aan een meer rechtvaardige wereld, bijvoorbeeld door het kopen van eerlijke producten (Fair Trade en lokaal biologisch), collecteren voor een goed doel of het tekenen van een handtekeningenlijst van bijvoorbeeld Amnesty International.

Inmiddels wordt gewerkt aan een voortzetting van de Millenniumdoelen.

voor meer informatie :

www.millenniumdoelen.nl
www.ncdo.nl/themas/millenniumdoelen


2-9-2015 - Vereniging Mondiaal Beleid Nieuwsbrief 4 verschenen

Vandaag verscheen van Vereniging Mondiaal Beleid de 4 nieuwsbrief 2015.

In deze nieuwsbrief is een link opgenomen naar het jaarverslag 2014.

Bezoek ook de website: www.mondiaalbeleid.nl of de facebookpagina


1-9-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 1 september 2015 een afghaanse solidariteitsmaaltijd.

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Ook zijn er waardevolle Afghaanse sieraden en handwerken te koop.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond is voor het project Naaiatelier en komt ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan .

U bent om 18:00 van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


1-9-2015 - Inkijk september 2015 Online

Door de INKIJK-redactie is het september 2015 nummer online gezet en aan de betalende abonnee's gezonden.


31-8-2015 - Cursus "Bouwmaterialen hergebruiken"

We zijn al goed op weg met het verduurzamen van onze woning,maar hoe zit het met hergebruik en recycling ?

Wil jij weten hoe jij je hergebruik van (bouw)materialen kan toepassen bij jou thuis ?

Kom dan maandag 31 augustus naar de GRATIS cursus Bouwmaterialen Hergebruiken bij DUW Parkstad !

De cursus start om 19.00 en duurt tot 21.00 en wordt gegeven in de Duurzaamheidswinkel Parkstad, op het Wilhelminaplein 25, te Heerlen

Geef materialen een tweede leven !
Je kunt niet alleen energie besparen met het verminderen van jouw stroom en gas verbruik. Want wanneer je goed nadenkt, zul je beseffen dat energie ook zit in het produceren van producten. Tijdens de cursus 'Hoe ik Hergebruik' kom je alles te weten over het hergebruiken van (regionale) bouw-materialen en leveranciers van deze tweedehands materialen.

Bijzonder aan deze cursus is de samenwerking met de outdoor kunstexpositie CityLiv (onderdeel Cultura Nova) met kunst gemaakt van tweedehands materialen! Met een vleugje kunst, persoonlijke toelichting van een kunstenaar en veel leerzame tips belooft het weer een boeiende avond te worden !

Gratis rondleiding met de CityLiv Walk
Benieuwd naar alle kunstwerken van de CityLiv expositie? Loop dan voorafgaand aan de DUW Cursus mee met CityLiv Walk! Laat je verrassen door de 10 tijdelijke eye-catchers in hartje Heerlen, ontworpen door nationale én internationale kunstenaars en architecten.

De CityLiv Walk onder leiding van architect Erol Öztan zal te voet worden afgelegd. Aanmelden is niet nodig en de CityLiv Walk is uiteraard helemaal gratis !

Startlocatie: Burg. van Grunsvenplein, Heerlen
Eindlocatie: DUW Parkstad in Betahuis, Heerlen
Duur: 18.00u - 19.00u

Voor wie is deze cursus bedoeld ?
Deze workshop is bedoeld voor woning-eigenaren en huurders, die op een betaalbare wijze duurzame aanpassingen willen doen aan hun woning.

Voor meer informatie over en inschrijven voor de cursus: www.duwparkstad.nl/


18-8-2015 - Future 4 All Nieuwsbrief augustus 2015

Van Future 4 All ontvingen wij hun nieuwsbrief van augustus 2015 en deze is online gezet.


12-8-2015 - Filmhuis De Spiegel nieuwsbrief augustus 2015 verschenen

Vandaag verscheen van Filmhuis De Spiegel de augustus nieuwsbrief.

voor meer informatie zie: www.filmhuisdespiegel.nl/


4-8-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 4 augustus 2015 een afghaanse solidariteitsmaaltijd.

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Ook zijn er waardevolle Afghaanse sieraden en handwerken te koop.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond is voor het project Naaiatelier en komt ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan .

U bent om 18:00 van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


18-7-2015 - Millennium Fietstocht 2015

Na de succesvolle millennium fietstocht 2014 organiseert de Werkgroep Heerlen Millennium Gemeente, onderdeel van Heerlen Mondiaal, dit jaar op veler verzoek weer een fietstocht.

Op 18 juli vertrekken wij om 10.00 voor een tocht van 30 km.

Wij fietsen langs zes locaties die te maken hebben met de millenniumdoelen waarbij dit jaar duurzaamheid het centrale aandachtspunt is.

Programma:

10.00 Vertrek
vanaf de hoek Kruisstraat /Geleenstraat in Heerlen.

10.05 100 procent Heerlenis een kleinschalig erkend leerbedrijf bedoeld voor jongeren en/of jong volwassenen die door omstandigheden tijdelijk in een uitkeringssituatie terecht zijn gekomen. De producten die binnen de leerwerk- plaats worden geproduceerd worden in de bij de werkplaats behorende winkel verkocht. Elk product is uniek, duurzaam, handgemaakt en dus bijzonder.

10.45 Kasteelhoeve PuthAl sinds de jaren tachtig werkt Norbert Huijts op zijn bedrijf zo milieuvriendelijk mogelijk. In 2001 is het bedrijf omgeschakeld naar biologische akker- bouw.

Rondom de typisch Limburgse kasteel- hoeve liggen de akkers in het golvende heuvelland. De totale oppervlakte van de akkers is 45 hectare. Elk jaar worden er op biologische wijze aardappelen, gras- klaver, brouwgerst, spelt, pompoenen en doperwten geteeld.

12.15 Ruilwinkel KerkradeIn een Ruilwinkel worden goederen en diensten geruild voor punten: Jan komt binnen met goed gereedschap, van de punten die hij daarvoor krijgt, koopt hij een mooie trui die Bert gisteren heeft binnengebracht. De punten die Bert inmiddels met zijn spulletjes heeft verdiend wil hij graag gebruiken voor de strijkservice, want dat kan hij eigenlijk niet zo goed.

13.15 Bestaande Wijk van Morgen153 door de woningcorporatie Heem- wonen duurzaam gerenoveerde woningen aan de Dahliastraat en de Kaalheider- steenweg. Door isolatie, zonnecellen en zonnepanelen zijn zeer energiezuinige woningen ontstaan.

14.00 Dobbeltuin, MeezenbroekDe Dobbeltuin is aangelegd op een braak- liggend stuk grond dat diverse malen gebruikt werd als stortplaats voor puin en ander ongerief.

Een initiatiefgroep heeft zich erover ont- fermd en er een fantastische buurttuin aangelegd. Het ontwerp is van de werk- groep permacultuur.

Tuinieren op permacultuurbasis is samenwerken met de natuur, waarbij geen gebruik word gemaakt van chemicaliën zoals kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

14.45 Duurzaamheidwinkel ParkstadDUW Parkstad dé plek voor inspiratie en informatie om je een duw richting een toekomstbestendig en comfortabel leven te geven. Samen met onze duurzaam- heidsexperts stomen we je woning klaar voor een gezonde en duurzame toekomst. Zo ga je niet alleen zuinig om met het milieu, maar ook met je eigen porte- monnee !

15.00 Einde

Aanmelden:

Deelname aan de fietstocht is gratis. Neem zelf wat te eten en te drinken mee.

Wij willen graag weten hoeveel mensen er meegaan en daarom vragen wij deelnemers om zich vóór 15 juli aan te melden bij: frank@rochette.nl of op 06-16196770

Het maximum aantal deelnemers is 40 en wie eerst komt, het eerst maalt.

Het is mogelijk een deel van de tocht mee te fietsen. Kom dan op het aangegeven tijdstip naar één van de pleisterplaatsen. Ook in dat geval graag aanmelden.


14-7-2015 - Letsontbijt !!

Op dinsdag 14 juli a.s. organiseert de ruilkring Lets voor Elkaar voor de 6 de keer een ontbijt voor leden en geinteresseerden.

De eerste 5 georganiseerde ontbijten waren een succes waarin meerdere leden kennis met elkaar hebben gemaakt en informatie met elkaar hebben gedeeld.

Om 9.30 wordt er verzameld bij de hoofdingang van de Ikea vestiging in Heerlen.

Iedereen uit Parkstad is van harte welkom.

De bedoeling is om in een informele sfeer kennis met elkaar te maken en er kunnen uiteraard vragen over het Lets ruilsysteem worden gesteld.

De kosten van het ontbijt zijn € 1,00 en zijn voor eigen rekening.

Op www.letsvoorelkaar.nl/ is meer informatie te vinden net als op de facebook pagina .

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


11-7-2015 - Petitie - "Stop voedselverspilling, beëindig honger !"

Avaaz.org is een petitie gestart "Stop voedselverspilling, beëindig honger !".

Het is een recept om de honger van de wereld te stillen -- stop met het verspillen van een derde van al het voedsel dat we produceren, en voorkom dat tientallen miljoenen kinderen elke avond met een lege maag naar bed gaan.

Alle ingrediënten zijn er al -- een geweldige beweging in Frankrijk heeft het een wet binnengesleept die supermarkten verplicht om onverkochte producten aan de armen en daklozen te geven. Maar dit lost slechts een klein deel van het probleem op, de overgrote meerderheid van het voedsel wordt verspild voordat het überhaupt de boerderij verlaat. Nu probeert de EU uit te werken hoe het supermarkten kan tegenhouden om hun afval en verantwoordelijkheden bij de boeren te dumpen, met belachelijke excuses om grote enorme hoeveelheden voedsel te weigeren.

Om dit recept goed te krijgen is timing erg belangrijk. We hebben al een netwerk van politici klaarstaan om wetgeving in te dienen, we moeten alleen een enorme golf van steun voor hen opbouwen. Laten wij zo snel mogelijk een miljoen mensen achter hen krijgen, onze oproep voorleggen bij de publieke raadpleging van de EU voordat deze eindigt, en daarna met bondgenoten over de hele wereld samenwerken om de wetten te krijgen die we nodig hebben.

Teken deze petitie, en stuur deze door naar iedereen met wie jij wel eens een maaltijd deelt.

Naar de petitie ->

Meer informatie over Avaaz en over andere petitie's / campagnes is te lezen op: www.avaaz.org


11-7-2015 - Nieuwsbrief Stichting Aman-Iman

Vandaag verscheen de 2 de nieuwsbrief van jaargang 7 van de Stichting Aman-Iman, water is leven

Voor meer informatie kijk op: www.aman-iman.nl


10-7-2015 - 3de Nieuwsbrief Shelter

Van Shelter verscheen vandaag de 3de nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief is een uitgave van VLot, Leger des Heils, Dienst Kerk en Samenleving bisdom en Wereldwijd. Deze hebben het initiatief genomen om in Zuid-Limburg shelters op te richten, waar dakloze asielzoekers worden opgevangen en bad, bed, brood en begeleiding zullen krijgen.

Deze nieuwsbrief informeert u regelmatig over nieuws, portretten van shelter klanten en geeft vrijmoedig commentaar.

Voor meer info: www.stichtingvlot.nl/


9-7-2015 - Lets op bezoek bij De Pompadour

Lets voor Elkaar was op bezoek bij de Pompadour, een nieuwe winkel in de Oranje Nassaustraat 24 ,in het Centrum van Heerlen, die 25 juli a.s. geopend wordt.

Het is een niet alledaagse winkel waar je voor weinig geld leuke en kwalitatief goede tweedehandskleding en babyartikelen kunt kopen.

Ook kun je er je eigen kleding te koop aanbieden, kun je er schilder- of tekencursussen volgen en zijn er regelmatig creatieve workshops.

Gewoon lekker gaan zitten om een heerlijk kopje fair trade koffie, thee of een glas fris te drinken of binnenlopen om een tentoonstelling voor professionele- en amateurkunstenaars te bezichtigen behoort ook tot de mogelijkheden.

Kortom de Pompadour is een inspirerende plek in het centrum van Heerlen.

Voor meer info www.depompadour.net.

De moeite waard !!

Op www.letsvoorelkaar.nl/ is meer informatie te vinden net als op de facebook pagina .

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


7-7-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 7 juli 2015 een afghaanse solidariteitsmaaltijd.

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Ook zijn er waardevolle Afghaanse sieraden en handwerken te koop.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond is voor het project Naaiatelier en komt ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan .

U bent om 18:00 van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


6-7-2015 - Cursus "Vergroen je tuin"

We zijn al goed op weg met het verduurzamen van onze woning, maar hoe zit het met de tuin ?

Wil jij weten hoe jij je tuin of plat dak kan omtoveren tot een échte 'groene' oase ?

Kom op maandag 6 juli naar de GRATIS cursus 'Vergroen je tuin' bij DUW Parkstad.

De cursus start om 19.00 en duurt tot 21.00 en wordt gegeven in de Duurzaamheidswinkel Parkstad, op het Wilhelminaplein 25, te Heerlen

Energie besparen in je tuin ? Graag !

Een mooie tuin is dé plek voor een momentje van ontspanning of genieten van gezellig samen-zijn. Maar is jouw tuin, ondanks de bloeiende planten en frisse grasmat, ook écht groen ?

Voor wie is deze cursus bedoeld ?
Deze workshop is bedoeld voor woning-eigenaren en huurders, die op een betaalbare wijze duurzame aanpassingen willen doen aan hun woning.

Voor meer informatie over en inschrijven voor de cursus: www.duwparkstad.nl/


3-7-2015 - One World juli/augustus nummer verschenen

Vandaag verscheen het juli/augustus nummer van One world magazine.

Van Cairo tot Kaapstad, van Ramallah tot Bogota en van Amsterdam tot Simpelveld. OneWorld magazine is het grootste magazine in Nederland over mondiale verbondenheid en duurzame lifestyle. OneWorld laat zien dat hoe wij hier leven, effect heeft op mensen en milieu elders in de wereld.

OneWorld magazine verschijnt 8x per jaar en verschijnt zowel digitaal als op papier.

voor meer informatie zie: www.oneworld.nl


2-7-2015 - Nieuwsbrief Raad van Kerken!!

Vandaag verscheen van de Raad van Kerken Parkstad de derde nieuwsbrief van 2015.


2-7-2015 - Defence for Children 10de nieuwsbrief 2015

Vandaag verscheen van Defence for Children de 10de nieuwsbrief van 2015.

Defence for Children International is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de rechten van het kind met onderzoek, voorlichting, belangenbehartiging, actie en rechtshulp. Leidraad van het werk is het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

De kernthema's zijn: voorlichting over kinderrechten, vreemdelingenbeleid en kinderrechten, kinderen in conflict met de wet, mishandeling en uitbuiting van kinderen.

Het werk van Defence for Children - ECPAT wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Stichting Kinderpostzegels Nederland, KerkinActie, UNICEF, Ministerie van VWS, Ministerie van BuZa, Lexis Nexis, Plan, Save the Children.

voor meer informatie zie: www.defenceforchildren.nl/


1-7-2015 - Incidentele activiteiten van MC De Heksenketel

In juli 2015 organiseert MoederCentrum De Heksenketel weer een aantal incidentele activiteiten:

Buitenspiegel:

Fleur je tuin op met een mooie zelf gecreëerde buitenspiegel. Spiegel zelf meenemen en voor de rest van de materialen word gezorgd.

Wanneer : Woensdag 8 juli 2015
Tijd : 13.00 - 15.00
Kosten : € 4,00

Zomervakantie

De Heksenketel heeft vakantie van maandag 20 juli t/m zondag 30 augustus.

Maandag 31 augustus zijn wij weer open.

Wij hebben de eerste week na de vakantie geen activiteiten.

Vanaf 7 september beginnen de activiteiten.

Iedereen een fijne vakantie gewenst !

Zomeractiviteiten

dit jaar organiseert Stichting Buurtbehuur Zeswegen / Nieuw Husken, Alcander , MC de Heksenketel en Speeltuin de Rollebollebult zomeractiviteiten voor jong en oud.

Het boekje met de activiteiten kunt u hierbekijken of downloaden.

Zumba in de Heksenketel

Op donderdag van 11 tot 12 uur is er zumba- les.

Het is een leuke bewegelijke les op muziek van voornamelijk uit Zuid-Amerka.

Het is voor alle leeftijden en je kan het zo intensief doen als je zelf wilt ook al ken je de passen niet goed, het belangrijkste is dat je beweegt en plezier hebt.

Eerst doe je een warming up met rustige pasjes en dan pas komen de liedjes waar een beetje tempo in zit.

Na ongeveer 3 kwartier gaan we grond-oefeningen doen om even te relaxen en de spieren te trainen.

U bent van harte welkom om aan een gratis les mee te doen. U kunt het dan zelf ervaren of Zumba iets voor u is.

Voor meer informatie telefoonnummer: 045-5723372 of loop even binnen bij de Heksenketel.

Kosten na de gratis les :€ 2,00

Voor meer informatie en aanmelden van deze activiteiten kunt u terecht bij: Cindy 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Mc de Heksenketel,
Mijnzetellaan 6,
Heerlen

http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op Facebook


1-7-2015 - Vaste activiteiten van MC De Heksenketel

Naast de incidentele activiteiten heeft MoederCentrum De Heksenketel ook vaste activiteiten:

Maandag
10.00 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
12.00 - 13.00 Lunch
12.30 - 14.30 Computerles
13.00 - 14.30 Hulp bij formulieren invullen

Dinsdag
09.30 - 10.30 Body workout
09.00 - 12.00 2e Hands kledingwinkel open
10.00 - 12.00 Naailes
12.00 - 13.00 Lunch


Woensdag
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
10.30 - 11.30 Callanetics
12.00 - 13.00 Lunch (laatste woensdag van de maand Wereldlunch)
13.00 - 15.00

Donderdag
09.00 - 12.00 Nederlandse Conversatie les
09.30 - 10.30 Yoga
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
11.00 - 12.00 Zumba 12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.00 Breien

Vrijdag Op vrijdag zijn er géén activiteiten

Voor meer informatie: 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op: Facebook


1-7-2015 - Petitie tegen Tihange

Op Chance.org is een petitie gestart tegen het opnieuw op het elektriciteitsnet aansluiten van de kernreactor Tihange 2 en Doel 3.

Electrabel (Groep Engie, vroeger GDF-Suez), de uitbater van de centrale wil nu op 1 juli 2015 beide reactoren weer activeren, hoewel de resultaten van het onderzoek naar de scheuren uitermate onrustwekkend zijn:

De jongste onderzoeken met ultrasone golven brachten 60% meer defecten aan het licht dan de eerste. De lengte van de scheuren is inmiddels ook duidelijk groter geworden - van 2,5 cm naar -ongelooflijk- 18 cm.

Voor ons als betrokken burgers die wonen en werken de omgeving van bovengenoemde reactoren geldt:

Zolang:

- de oorzaken van de scheuren in beide reactorvaten niet 100% duidelijk zijn en het evolueren van de scheurgrootte niet kan worden uitgesloten bij een het hernemen van de exploitatie;
- de stralingstests laten vrezen dat het staal van de reactorwand van de meer dan dertig jaar oude reactoren te bros is geworden en niet meer aan de gestelde eisen voldoet;
- er geen bewijs geleverd kan worden dat reactoren met scheuren net zo veilig zijn als een nieuwe reactor zonder scheuren;
mogen Tihange 2 en Doel 3 NIET MEER worden aangesloten aan het elektriciteitsnet.

Wilt u deze petitie steunen ?

https://www.change.org/p/federaal-agentschap-voor-nucleaire-controle-kom-op-tegen-het-heropstarten-van-de- scheurenreactoren-tihange-2-en-doel-3.

Voor meer info: www.stop-tihange.org/nl/.


1-7-2015 - Verslag Drielandenpunt-actie

Afgelopen zondag 14 juni 2015 was een zeer bijzondere dag in de strijd tegen de scheurtjesreactoren van Tihange en Doel. Het was heerlijk weer en gedurende de vier uur dat de actie duurde wisten we ongeveer duizend mensen te bereiken. Er waren meer deelnemers dan ooit tevoren bij eerde demonstraties op het Drielandenpunt. Vele mensen waren toevallig in de buurt, wandelaars, toeristen, wielrenners, toerfietsers en menigeen stond een tijd stil bij onze acties. Onze petitie werd ondertekend en informatiemateriaal werd meegenomen.

We hebben geproost met speciale "scheurtjes-sekt" met een bijzonder prikkelend bouquet om het feit te vieren dat de scheurtjes reactoren inmiddels 15 maanden stil liggen.

Bijzonder applaus was er voor de voorstelling van de wetenschapsvoorstelling van het "scheurtjes-theater"van het Aachener Nachbarschafts-initiative 3 Rosen" waarin in eenvoudige taal werd uitgelegd wat er met het metaal van de betroffen reactoren zal gebeuren als het opnieuw zal worden blootgesteld aan druk en straling.

Bij het openbaar bekend maken van de reacties van de gemeenten in Duitsland en Nederland inzake de rampenbestrijding werd eens te meer duidelijk dat de instanties nauwelijks zijn voorbereid op massa-evacuaties en geen idee hebben hoe de bevolking te beschermen. Jodiumtabletten en schamele communicatiepogingen zijn geen oplossing. Het is dan ook duidelijk dat, zo gaven Kurt Rieder en Rob Hoenen aan, wij er boven op moeten blijven zitten.

Dat nu ook in het Nederlandse Limburg het protest groeit ervaren wij als zeer positief. Gemeenteraden in Limburg (o.a. Heerlen) hebben, vaak unaniem, in navolging van de gemeenteraad van Aken, opgeroepen tot definitieve sluiting van Tihange.

Het aantal handtekeningen t.b.v. de petitie van het Drie-landen-verbond tegen de herstart van de scheurtjesreactoren heeft de afgelopen dagen een enorme groei doorgemaakt met meer dan tweeduizend handtekeningen op papier en bijna 50.000 handtekeningen op de online-petitie. Daarmee komt ons doel, het FANC na de zomervakantie te confronteren met tienduizen-den handtekeningen steeds korter bij. Misschien lukt het ons dit aantal ook nog eens te vertienvoudigen ! ??

Uiteraard hebben we ook deze keer gedemonstreerd door een korte ronde te lopen over alle drie de landen. Op het einde zorgde de het "Schagsaiten-Quartet" voor swingende gitaarmuziek waarna wij een succesvolle actiedag afsloten.

Voor meer info: www.stop-tihange.org/nl/.


1-7-2015 - Inkijk juli 2015 Online

Door de INKIJK-redactie is het juli 2015 nummer online gezet en aan de betalende abonnee's gezonden.


27-6-2015 - Ontmoetingsavond en IFTAR maaltijd

Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad (ICMP) en Stichting SCAN organiseren vandaag een Informatie / ontmoeting avond en Iftar-maaltijd .

Deze Informatie /ontmoetingsavond en Iftar-maaltijd vindt dit jaar voor de 8e keer plaats. Dit jaar is het thema 'Doe mee in de samenleving'.

Stichting ICMP / Stichting SCAN openen op 27 juni vanaf 18.30 de deuren voor hun gasten die van harte zijn uitgenodigd in:

Buurtcentrum MSP,
Schandelermolenweg 24
6415 GG

voor een gezellige avond met een speciaal programma dat doorlopend is dus gasten kunnen op elk moment binnenkomen.

De boodschap van deze avond is om aan mensen meer informatie te geven over de Irakese cultuur, Afghaanse cultuur, Ramadan en Islam.

Ook kunnen mensen verbinding met elkaar maken.

De islam is een monotheïstische godsdienst en een van de drie grote(re) Abrahamitische religies. Het Arabische woord islam betekent letterlijk overgave (aan God) of onderwerping en wijst op het fundamentele, religieuze principe dat een aanhanger van de islam (moslim) zich overgeeft aan Gods wil en wetten.

Het heilige boek voor moslims is de Koran.

Ramadan is de maand van de islamitische maankalender en wordt ook als feestmaand gezien.

Naar het voorbeeld van de profeet Mohammed, wordt in deze maand gedurende de dag gevast en worden veel vrijwillige nachtgebeden verricht.

De avond komt ook in het kader van het bevorderen van de onderlinge betrekkingen tussen de Nederlanders en de nieuwkomers.

Het lijkt de laatste tijd niet zo goed te gaan met de multiculturele samenleving. De standpunten in de politiek verharden en steeds vaker lijken er problemen te ontstaan tussen de verschillende culturele groepen in de Nederlandse samen-leving waardoor de positieve kanten van de multiculturele samenleving nauwelijks meer onderwerp van gesprek zijn.

Stg.ICMP wil een bijdrage leveren aan het vormgeven van burgerparticipatie en bevorderen van de multiculturele samenleving in Parkstad door burgers en maatschappelijke organisaties in de toekomst te betrekken bij het beleid.

Het :

18.30 zaal open
19.30 welkom door voorzitter SICMP
19.40 presentatie over SICMP
20.00 presentatie over SCAN
20.15 informatie over ramadan
20.30 film over Islam
22.18 Tijd voor Iftar maaltijd
23.30 einde programma


27-6-2015 - Repaircafé Parkstad komt naar Bocholtz

Het team van Repair café Parkstad Limburg is op zaterdag 27 juni van 10.00 - 13.00 weer present in:

Impuls Dienstencentrum Op de Boor,
Wilhelminastraat 19,
6351 GN Bocholtz

Heeft u een stoel waarvan een poot los zit ? Een broodrooster die niet meer werkt ? Of een wollen trui waar mottengaatjes in zitten ? Repareer ze in het Repair Café !!!

Wie niets heeft om te repareren kan gewoon een kijkje komen nemen, de koffie en de thee staan klaar.

Bij deze editie zal de Ruilkring Lets Voor Elkaar een presentatie houden en bent u in de gelegenheid om meer informatie te krijgen of u op te geven als deelnemer.

Non profit
Repaircafé is een non profit organisatie en een Nederlands concept. Het werkt uitsluitend met vrijwilligers. Repaircafé Parkstad Limburg is een werkgroep van Parksjtad Transitiontown.

Vrijwilligers gezocht
Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers om ons team te versterken.Bent u iemand die handig is in bijvoorbeeld het repareren van elektronica of elektrische apparatuur ? Loop dan eens naar binnen tijdens het Repaircafé, u ziet dan onze vrijwilligers in actie. Of neem contact met ons op dat kan: telefonisch: 06-53562168 of via repaircafeparkstadlimburg@gmail.com

Bezoek ook onze nieuwe website: www.repaircafeparkstad.nl/

of onze facebookpagina: www.facebook.com/repaircafeparkstad

Er is gratis entree maar een vrije gave is welkom !


25-6-2015 - Uurtje van Pelt!!

Donderdag 25 juni van 19.00 tot 21.00 kan iedereen die informatie wil over Lets voor Elkaar naar Cafe Pelt komen.

De letskring Parkstad is een recent opgestarte ruilkring waarin leden goederen en diensten met elkaar ruilen.

De ruilkring heeft een eigen munteenheid: de Spark.

Bijvoorbeelt Sjef snoeit de rozen voor Ali en krijgt hiervoor 12 Sparks.

Ook worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd waardoor de leden elkaar beter kunnen leren kennen.

Voor meer info: http://www.letsvoorelkaar.nl/ of facebook pagina of bij Hans Roumen 06-37476773

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


23-6-2015 - Jaarverslag Stichting ICMP

Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad (ICMP) bracht vandaag haar Jaarverslag 2014 uit.


20-6-2015 - Lets Barbeque !!

Op zaterdag 20 juni 2015 van 17.00 tot 21.00 organiseert Lets voor Elkaar een Barbecue voor leden en niet-leden.

Deze barbecue vindt plaats op: Horizonstraat 84, 6446 SH te Brunssum.

Leden betalen       € 5,00 + 5 sparks
niet-leden betalen € 10,00

Wie wil deelnemen wordt verzocht zich van te voren op te geven via:

letsvoorelkaar@gmail.com of via:06-14835537 bij Monique Banen.

Leden die deelnemen wordt verzocht om de bijdrage van te voren over te maken op: NL27SNSB0926654640 t.n.v. M. Banen en onder vermelding van Lets BBQ.

Niet-leden kunnen op de avond zelf betalen.

Aanmeldingen en betalingen moet uiterlijk Zaterdag 13 juni binnen zijn.

Voor meer info: http://www.letsvoorelkaar.nl/ of kijken op facebook pagina

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


17-6-2015 - boekpresentatie: "Leven rondom een synagoge"

De besturen van de stichting Historische Kring "Het Land van Herle" en van de stichting "Lodewijk Foijer" nodigen u van harte uit voor de boekpresentatie van:

Leven rondom een synagoge

Een verhaal over Joden en hun medemensen in Heerlen vóór 1985 met bijzondere aandacht voor de Holocaust

op woensdag 17 juni 2015 in Rijckheyt/Thermenmuseum,
Coriovallumstraat 9
in Heerlen.

Programma:

19.30   Ontvangst;
20.00   Welkom door drs. Leo Niessen, voorzitter van Stichting Lodewijk Foijer;
20.10   Voordracht door prof. dr. Henk de Wolf - Leven rondom een synagoge;
20.40   Boekaanbieding door ing. Karel van Nuys, voorzitter van Het Land van Herle aan drs. Barry Braeken, wethouder
            gemeente Heerlen;
20.50   Dankwoord door drs. Barry Braeken;
20.55   Boekaanbieding door drs. Leo Niessen aan de auteur en medewerkers van het boek;
21.05   Afsluiting door ing. Karel van Nuys;
21.10   Receptie en mogelijkheid tot afhalen van het boek.

Graag ontvangen wij een mail of telefoontje als u deze presentatie wilt bijwonen op: info@lodewijkfoijer.nl of 06-53733254 (Gerard Prick, secretaris)

Voor meer info: www.lodewijkfoijer.nl/ www.landvanherle.nl/


16-6-2015 - Met Heerlen Millennium Gemeente naar De Wijk van Morgen

Op dinsdagavond 16 juni bezoekt de Werkgroep Heerlen Millennium Gemeente, een werkgroep van Heerlen Mondiaal, De Wijk van Morgen, gelegen op Avantis.

Bij een eerder bezoek bleek de tijd te kort voor zoveel interessante dingen en dito vragen. Vandaar een vervolg, opnieuw met een rondleiding.

Iedereen kan mee, per fiets of per auto. Wel graag van tevoren opgeven i.v.m. de organisatie.

De Wijk van Morgen is een innovatief programma waarin Onderwijs, Onderzoek, Ondernemers en Overheid samen een inspirerende omgeving creëren voor de transitie naar een duurzaam gebouwde omgeving op het European Science and Business Park Avantis te Heerlen/Aken.

Er worden duurzame technieken ontworpen, bestudeerd en uitgeprobeerd, zodat ze morgen in steden, wijken en gebouwen in de (Eu) regio worden toegepast. De Wijk van Morgen vormt zo een aanjager van duurzame ontwikkeling in de regio.

De oorsprong gaat terug tot 2006, wanneer de faculteiten Bouw en Techniek van Zuyd Hogeschool een 'Research- en Innovatie-centrum voor Bouw en Nieuwe Energie willen realiseren op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis.

Doel is een leer- en onderzoeksomgeving voor studenten creëren op het gebied van nieuwe technieken in de bouw, waarbij duurzaamheid centraal staat. Naast de hogeschool doen ook mbo- en vmbo-scholen mee.

De Wijk van Morgen wordt sinds 2009 gebouwd en geëxploiteerd. Alle gebouwen hebben een ander thema. Ze zijn ontworpen door afstudeerders van Hogeschool Zuyd.

Vertrek:

Per fiets: 18.45 uur vanaf het Pancratiusplein
Auto: per eigen gelegenheid of eventueel samenreizen in overleg.

Meer informatie en aanmelden:

Wim van Kempen op: 045-5722503 of wimvankempen@kpnplanet.nl
14-6-2015 - Betoging tegen Kerncentrale Tihange

Antinucleaire groepen in de Euregio roepen voor de derde keer op voor een actie op het Drielandenpunt.

Samen roepen ze op tot de onmiddellijke en definitieve stopzetting van de defecte kernreactor Tihange 2.

We tonen ons verzet door onze betoging door drie staten.

De gemeenten van de regio werden aangeschreven : hen werd gevraagd welke voorzorgsmaatregelen ze genomen hebben in het geval van een katastrofe in Tihange.

De antwoorden zullen publiekelijk worden voorgelezen !

Deze betoging vindt plaats op 14 juni 2015 om 14:00 op het Drielandenpunt in Vaals.

Voor meer info: www.stop-tihange.org/nl/.


14-6-2015 - Petitie tegen Tihange

Op Chance.org is een petitie gestart tegen het opnieuw op het elektriciteitsnet aansluiten van de kernreactor Tihange 2 en Doel 3.

Electrabel (Groep Engie, vroeger GDF-Suez), de uitbater van de centrale wil nu op 1 juli 2015 beide reactoren weer activeren, hoewel de resultaten van het onderzoek naar de scheuren uitermate onrustwekkend zijn:

De jongste onderzoeken met ultrasone golven brachten 60% meer defecten aan het licht dan de eerste. De lengte van de scheuren is inmiddels ook duidelijk groter geworden - van 2,5 cm naar -ongelooflijk- 18 cm.

Voor ons als betrokken burgers die wonen en werken de omgeving van bovengenoemde reactoren geldt:

Zolang:

- de oorzaken van de scheuren in beide reactorvaten niet 100% duidelijk zijn en het evolueren van de scheurgrootte niet kan worden uitgesloten bij een het hernemen van de exploitatie;
- de stralingstests laten vrezen dat het staal van de reactorwand van de meer dan dertig jaar oude reactoren te bros is geworden en niet meer aan de gestelde eisen voldoet;
- er geen bewijs geleverd kan worden dat reactoren met scheuren net zo veilig zijn als een nieuwe reactor zonder scheuren;
mogen Tihange 2 en Doel 3 NIET MEER worden aangesloten aan het elektriciteitsnet.

Wilt u deze petitie steunen ?

https://www.change.org/p/federaal-agentschap-voor-nucleaire-controle-kom-op-tegen-het-heropstarten-van-de- scheurenreactoren-tihange-2-en-doel-3.

Voor meer info: www.stop-tihange.org/nl/.


13-6-2015 - Reisje naar Brussel

Op zaterdag 13 juni 2015 organiseert de Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad een reisje naar Brussel.

Het reisje komt in het kader van de samenleving tussen Autochtonen en Allochtonen. Mensen met verschillende achtergronden samen laten reizen is de doelstelling.

REIZEN bevorderen de samenleving. Het doel van deze reis is ook nieuwe verbindingen maken in de samenleving. De afstand tussen de burgers neemt toe en de multiculturele samenleving wordt negatief beoordeeld. Je ziet dat heel veel groepen mensen (Moslims, Christenen, Turken, Antillianen, Marokkanen, Nederlanders,etc.) in hun eigen omgeving blijft en zich niet mengen in de samenleving. Stg.ICMP levert een bijdrage aan het vormgeven van burgerparticipatie en bevorderen van de multiculturele samenleving in parkstad .Om burgers en maatschappelijke organisaties in de toekomst te betrekken bij het beleid wordt een agenda ingesteld.

Kosten: € 13,00 per persoon.

Vertrekplaats: Achterkant van het NS Station Heerlen (Spoorsingel).

Vertrektijd: 08.00
Tijd terug : 18.00 vanuit Brussel

Iedereen is welkom !!!

Aanmelden : Vanaf 31 mei tot en met 1 juni 2015 via: 06-33929276 of sicmp@yahoo.com


12-6-2015 - Informatieavond Nicaraqua

Op Vrijdag 12 juni organiseert de Werkgroep Latijns-Amerika Heerlen i.s.m. de Stichting Werkgroep Limburg Nicaragua (SWLN) een informatie-avond over Nicaragua.

De avond begint om 19.30 in de Grote zaal van de Luciushof aan de Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen.

De Stichting SWLN zet zich in voor betere levensomstandigheden en toekomstmogelijk-heden voor vrouwen en kinderen in het arme binnenland van Nicaragua.

Ze wil bereiken, dat de zelfstandigheid van de vrouwen groter wordt, dat ze leren lezen en schrijven en dat hun kinderen naar school kunnen gaan.

Hiervoor is in 2000 gestart met het geven van microkredieten, waarmee vrouwen de mogelijkheid krijgen een stukje land te bebouwen of een koe te kopen. Later uitgebreid met het opzetten van boerenmarkten en het verbeteren van de verkoopkramen.

Nu is de Melkverwerking aan de beurt, voor betere hygiëne en nieuwe producten. Dit heeft een direct effect op hun inkomsten.

Tijdens de lezing met dia's e.d. komen ook enkele persoonlijke succesverhalen aan bod.

Voor meer informatie: www.swln.nl.


11-6-2015 - 2de Nieuwsbrief Shelter

Van Shelter verscheen vandaag de 2de nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief is een uitgave van VLot, Leger des Heils, Dienst Kerk en Samenleving bisdom en Wereldwijd. Deze hebben het initiatief genomen om in Zuid-Limburg shelters op te richten, waar dakloze asielzoekers worden opgevangen en bad, bed, brood en begeleiding zullen krijgen.

Deze nieuwsbrief informeert u regelmatig over nieuws, portretten van shelter klanten en geeft vrijmoedig commentaar.

Voor meer info: www.stichtingvlot.nl/


9-6-2015 - Letsontbijt !!

Op dinsdag 9 juni a.s. organiseert de ruilkring Lets voor Elkaar voor de 5 de keer een ontbijt voor leden en geinteresseerden.

De eerste 4 georganiseerde ontbijten waren een succes waarin meerdere leden kennis met elkaar hebben gemaakt en informatie met elkaar hebben gedeeld.

Om 9.30 wordt er verzameld bij de hoofdingang van de Ikea vestiging in Heerlen.

Iedereen uit Parkstad is van harte welkom.

De bedoeling is om in een informele sfeer kennis met elkaar te maken en er kunnen uiteraard vragen over het Lets ruilsysteem worden gesteld.

De kosten van het ontbijt zijn € 1,00 en zijn voor eigen rekening.

Voor meer info kunt u onze website: http://www.letsvoorelkaar.nl/ bezoeken of kijken op onze facebook pagina

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


9-6-2015 - Opening Ruilwinkel Eygelshoven

Op dinsdag 9 juni om 16.00 zal de Ruilwinkel in Eygelshoven officieel worden geopend.

Wethouder Tim Weijers en mevrouw van Dam, directrice van de stichting Wonen Limburg die het pand aan de ruilwinkel ter beschikking stelt, zullen de openingshandeling verrichten.

Andere instellingen en groepen die actief bij de oprichting van de ruilwinkel betrokken zijn geweest worden tevens uitgenodigd om aanwezig te zijn en kunnen indien gewenst, kort het woord te voeren.

Ook de sponsors van binnen en buiten Eygelshoven worden gevraagd erbij te zijn en hun sponsorvermelding met logo, die op een in het oog vallende plek in de hal van de ruilwinkel hangt, te komen bewonderen.

Tenslotte zijn zowel leden als (nog) niet leden van harte welkom om de feestelijkheden bij te wonen en een kijkje te nemen in de ruilwinkel.

De ruilwinkel is open op zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur en is gevestigd aan de:

Christinastraat 52,
6471 EW, Eygelshoven

(hoek Veldhofstraat).

Wilt u meer weten over de Ruilwinkel Eygelshoven ?

Kijk op www.facebook.com/RuilwinkelEygelshoven
Mail naar Ruilwinkeleygelshoven@gmail.com of
Bel met: 045-5459795

.

5-6-2015 - In Memoriam: Frits Dragstra

Frits Dragstra mag trots zijn op zijn lange leven, dat voor een belangrijk deel politiek was ingevuld. Hij heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op het politieke landschap in Heerlen en eigenlijk ook van Nederland.

Hij heeft voor de Communistische Partij Nederland diverse functies vervuld, waaronder lid van de Tweede Kamer, de Provinciale Staten van Limburg en de Gemeenteraad van Heerlen. Hij was 'vrijgestelde' voor het politieke werk en dat was toentertijd ook nodig omdat actief zijn voor de CPN lang niet overal in Limburg maatschappelijk aanvaard was. Zijn sociale ombudswerk was echter van grote waarde in de toen sterk verzuilde samenleving, waar de verschillende stromingen vooral met de rug naar elkaar toestonden.

Ik ken Frits sinds de begin 80-er jaren van de vorige eeuw, onder andere vanuit de vredesbeweging in de strijd tegen de Amerikaanse kruisraketten en de Russische tegenhanger, de SS20. Hij was toen al in de tweede helft van zijn politieke leven. Maar dat was wel de tijd van zijn grote 'omdenken'. Hij transformeerde van een 'echte communist' naar een bruggenbouwer. Vanuit zijn eigen overtuigde én overtuigende verandering heeft hij ook bij anderen het vertrouwen gewonnen dat nodig was voor deze samenwerking. Hij was de drijvende kracht achter de samenwerking van de CPN, PPR, PSP en EVP in Heerlen, die als enige volledige combinatie van de voorlopers van GroenLinks in Nederland, in 1986 aan de gemeenteraadsverkiezingen heeft meegedaan. Hij is tot 1990 gemeenteraadslid in Heerlen geweest, waar ik hem samen met Paul Simons mocht opvolgen.

Frits heeft niet zomaar fors bijgedragen aan mij opleiding tot politicus, hij is een groot voorbeeld voor mij en daar ben ik hem dankbaar voor. Hij bewees wat de kracht is van samenwerking die is opgebouwd vanuit een open houding zonder vijanddenken.

Frits is op 5 juni 2015 op 87-jarige leeftijd overleden. Bij mij zal Frits Dragstra nog lang in goede herinnering blijven voortleven.

Harrie Winteraeken
Voorzitter Heerlen Mondiaal.


2-6-2015 - Participatiewet Informatiemiddag

MC De Heksenketel organiseert een informatiebijeenkomst over de participatiewet.

Deze bijeenkomst is een vervolg van de bijeenkomst van 31 maart j.l.

De informatie wordt gegeven door:

Hans Timmermans, beleidsambtenaar sociale zaken, gemeente Heerlen en Sylvia Vaessen van bureau cliententelefoon.

Wanneer : dinsdags 2 juni 2015
Tijd : 13.00 - 14.30
Kosten : Gratis toegang

Deze bijeenkomst vindt plaats in MC De Heksenketel Mijnzetellaan 6 in Zeswegen

Voor meer informatie: 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op: Facebook


2-6-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 2 juni 2015 een afghaanse solidariteitsmaaltijd.

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Ook zijn er waardevolle Afghaanse sieraden en handwerken te koop.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond is voor het project Naaiatelier en komt ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan .

U bent om 18:00 van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


1-6-2015 - Incidentele activiteiten van MC De Heksenketel

In juni 2015 organiseert MoederCentrum De Heksenketel weer een aantal incidentele activiteiten:

Cursus Zelfverdediging:


Vanaf 12 mei beginnen wij met een cursus zelfverdediging.

Deze cursus zal bestaan uit 8 lessen.

Wanneer : Dinsdags
Tijd : 9.30 tot 10.30
Kosten : € 2,00

Betalen kan ineens dan zijn de kosten: € 14,00

Betaald U in twee keer dan zijn de kosten:€ 16,00

Voor aanmelden en betalen kunt u terecht bij Cindy.

Buikdans-les:


De buikdans of Oriëntaalse dans is een dansvorm afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika waarbij de verschillende lichaamsdelen veelal onafhankelijk van elkaar bewegen.

Het een isolatiedansvorm. De nadruk ligt daarbij op de heupen en het bekken.

Wanneer : Woensdags
Tijd : 19.00 - 20.00
Kosten : € 2,00

De kosten zijn per persoon en per les

Voor aanmelden en betalen kunt u terecht bij Cindy.

Voor meer informatie en aanmelden van deze activiteiten kunt u terecht bij: Cindy 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Moeder Centrum de Heksenketel is ook te vinden op Facebook


1-6-2015 - Vaste activiteiten van MC De Heksenketel

Naast de incidentele activiteiten heeft MoederCentrum De Heksenketel ook vaste activiteiten:

Maandag
10.00 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
12.00 - 13.00 Lunch
12.30 - 14.30 Computerles
13.00 - 14.30 Hulp bij formulieren invullen

Dinsdag
09.30 - 10.30 Body workout
09.00 - 12.00 2e Hands kledingwinkel open
10.00 - 12.00 Naailes
12.00 - 13.00 Lunch
09.30 - 12.00 Manicure
13.00 - 15.00 Laatste dinsdag v/d maand: Manicure
13.00 - 15.00 Tekengroepje


Woensdag
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
10.30 - 11.30 Callanetics
12.00 - 13.00 Lunch
19.00 - 20.00 Buikdansles

Donderdag
09.00 - 12.00 Nederlandse Conversatie les
09.30 - 10.30 Yoga
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
11.00 - 12.00 Zumba 12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.00 Breien

Vrijdag Op vrijdag zijn er géén activiteiten

Voor meer informatie: 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op: Facebook


1-6-2015 - Cursus 'Energie opwekken met de Buurt

Wil je zelf groene energie opwekken, maar is je woning daar simpelweg niet geschikt voor ?

Dan is het starten van een eigen energie-coöperatie wellicht een goede oplossing !

Kom op maandag 1 juni naar de GRATIS cursus 'Energie opwekken met de buurt' bij DUW Parkstad en laat je informeren over de vele mogelijkheden !

De cursus start om 19.00 en duurt tot 21.00 en wordt gegeven in de Duurzaamheidswinkel Parkstad, op het Wilhelminaplein 25, te Heerlen

Voor wie is deze cursus bedoeld ?
Deze workshop is bedoeld voor woning-eigenaren en huurders, die op een betaalbare wijze duurzame aanpassingen willen doen aan hun woning.

Voor meer informatie over en inschrijven voor de cursus: www.duwparkstad.nl/


1-6-2015 - Inkijk juni 2015 Online

Door de INKIJK-redactie is het juni 2015 nummer online gezet en aan de betalende abonnee's gezonden.


30-5-2015 - Repair café Parkstad in Heerlen

Zaterdag 30 mei 2015 is er van 14.00 tot 17.00 een Repaircafé in: Activiteitencentrum The Break, Schandelermolenweg 24, 6415 GG Heerlen.

Heeft u een stoel waarvan een poot los zit ? Een broodrooster die niet meer werkt ? Of een wollen trui waar mottengaatjes in zitten ? Repareer ze in het Repair Café !!!

Wie niets heeft om te repareren kan gewoon een kijkje komen nemen, de koffie en de thee staan klaar.

Bij deze editie zal de Ruilkring Lets Voor Elkaar een presentatie houden en bent u in de gelegenheid om meer informatie te krijgen of u op te geven als deelnemer.

Non profit
Repaircafé is een non profit organisatie en een Nederlands concept. Het werkt uitsluitend met vrijwilligers. Repaircafé Parkstad Limburg is een werkgroep van Parksjtad Transitiontown

Bent u iemand die handig is in bijvoorbeeld het repareren van elektronica of elektrische apparatuur ? Loop dan eens naar binnen tijdens het Repaircafé, u ziet dan onze vrijwilligers in actie. Of neem contact met ons op dat kan: telefonisch: 06-53562168 of via repaircafeparkstadlimburg@gmail.com

Bezoek ook onze nieuwe website: http://www.repaircafeparkstad.nl/ Of onze facebookpagina: http://www.facebook.com/repaircafeparkstad

Voor meer info over Lets voor Elkaar kunt u de website: http://www.letsvoorelkaar.nl/ bezoeken of kijken op hun facebook pagina.

Er is gratis entree, een vrije gave is welkom !

Het volgende Repaircafé is op: 18 april 2015 van 10.00 - 13.00 in Dienstencentrum Op de Boor, Wilhelminastraat 19, 6351 GN Bocholtz.


19-5-2015 - Letsontbijt + rondleiding Dobbeltuin

Op dinsdag 19 mei organiseert Lets voor Elkaar een ontbijt en rondleiding op de Dobbeltuin in Heerlen.

Het Pot-Luck-ontbijt begint om 9.30. Pot-Luck betekent dat de deelnemers iets meenemen om te delen voor het ontbijt. Om 10.00 begint de rondleiding tot 11.00.

De Dobbeltuin is een buurttuin aan de Dobbelsteijnstraat in Meezenbroek, een particulier initiatief van de werkgroep Permacultuur van Transition Town Parksjtad.

Tuinieren op permacultuurbasis is samenwerken met de natuur, waarbij de natuur als voorbeeld genomen wordt.

Deze buurttuin is een tuin door en voor de buurt en belangstellenden en iedereen die het leuk vindt kan hier haar of zijn steentje bij dragen en meedelen in de oogst.

De tuin heeft terrassen voor momenten van ontspanning en buurt-contact.

De Dobbeltuin is in feite een leerproject voor zowel de ontwerpers en uitvoerders als de mensen die een bijdrage in de tuin leveren.

Tijdens de rondleiding wordt verteld over de ontstaan's geschiedenis, de uitgangspunten, het ontwerp en meer van de tuin.

Voor meer informatie:

http://parksjtad.transitiontowns.nl/tag/buurttuin-dobbelsteijnstraat/
http://parksjtad.transitiontowns.nl/tag/dobbeltuin/

De organisatie verzoekt iedereen die wilt deelnemen om zich vóór vrijdag 15 mei 2015 aan te melden via: letsvoorelkaar@gmail.com of via 06-37476773 bij Hans Roumen.

Via bovenstaand emailadres en telefoonnummer kunnen ook mensen zonder vervoer en mensen die mensen mee wil nemen zonder vervoer zich aanmelden.

Voor meer info kunt u onze website: http://www.letsvoorelkaar.nl/ bezoeken of kijken op onze facebook pagina

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


14-5-2015 - El Dunya festival Maastricht

Op 14 mei, Hemelvaartsdag zal van 13.00-19.00 het festival El Dunya plaatsvinden in het Stadspark van Maastricht.

Het Mondiaal Centrum belooft met "El Dunya, een wereldreis in eigen stad" weer een festival te bieden waar allerlei delen van de wereld bij elkaar komen. Er is wereldmuziek en - dans, de gebruikelijke grote Mondiale markt met buitenlands producten, eten en hulpprojecten.

Op 13 mei, de avond voor het festival, vertonen wij vanaf 20.00 op het festivalterrein een filmcompilatie waarin we kennismaken met fascinerend mensen en thema's in onze wereld. Denk aan wereldthema's zoals armoede, hulp, voedsel, scholing, oorlog en hoop. Het is een eigengemaakte compilatie waarin we uitgenodigd worden om de wereld van een ander binnen te stappen. Ook maken we kennis met mensen die op hilarische wijze ons een spiegel voorhouden. De film duurt ongeveer 45 minuten. Daarna is er ruimte voor dialoog en ontmoeting. Afsluiting is 23.00.

Ook dit jaar krijgt het Mondiaal Centrum dan ook weer steun van diverse partners die meewerken in de organisatie. Denk hierbij aan Night Scapes Productions, Filmhuis Lumière, het Pesthuystheater, 't Landhuis, het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie en locatie D'n Hiemel.

Kijk voor meer informatie:

Website El Dunya                             : http://www.eldunyamaastricht.nl
Facebook pagina El Dunya               : https://www.facebook.com/pages/ElDunya/193806470675853

Website Mondiaal Centrum              : http://www.mondiaalcentrum.nl/
Facebook pagina Mondiaal Centrum: https://www.facebook.com/mondiaal.centrum.maastricht?fref=ts

Prijzen: Gratis toegang.

Bezoekersinformatie: Stadspark Onze Lieve Vrouwewal

De Werkgroep Latijns-Amerika Heerlen (WLAH) en de Steungroep Indianen in Brasil, beiden lid van Heerlen Mondiaal, zullen op dit festival met een stand aanwezig zijn.


12-5-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 12 mei 2015 een afghaanse solidariteitsmaaltijd.

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Ook zijn er waardevolle Afghaanse sieraden en handwerken te koop.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond gaat ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan voor het project Naaiatelier.

U bent om 18:00 van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


12-5-2015 - Letsontbijt !!

Op dinsdag 12 mei a.s. organiseert de ruilkring Lets voor Elkaar voor de 4 de keer een ontbijt voor leden en geinteresseerden.

De eerste 3 georganiseerde ontbijten waren een succes waarin meerdere leden kennis met elkaar hebben gemaakt en informatie met elkaar hebben gedeeld.

Om 9.30 wordt er verzameld bij de hoofdingang van de Ikea vestiging in Heerlen.

Iedereen uit Parkstad is van harte welkom.

De bedoeling is om in een informele sfeer kennis met elkaar te maken en er kunnen uiteraard vragen over het Lets ruilsysteem worden gesteld.

De kosten van het ontbijt zijn € 1,00 en zijn voor eigen rekening.

Voor meer info kunt u onze website: http://www.letsvoorelkaar.nl/ bezoeken of kijken op onze facebook pagina

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


7-5-2015 - Café Mondiaal: Energiepolitiek

Op 7 mei 2015 organiseert Heerlen Mondiaal de 20 ste editie van Café Mondiaal met als thema:
'Energiepolitiek'

Deze editie begint om 19.30 en vind plaats in Café Pelt aan het Pancratiusplein 48 in Heerlen.

We gebruiken allemaal veel energie, vaak zonder daar verder over na te denken. Wij tanken waarbij we vooral oog hebben voor de literprijs en niet de honderden liters fossiele brandstof. Over het algemeen gebruiken we vooral elektriciteit, gas en brandstof voor onze mobiliteit.

Deze Café Mondiaal zullen we ingaan op ons energiegebruik en dan vooral de bijbehorende energiepolitiek.

Want aan ons grote energiegebruik valt nogal wat te verbeteren. Denk maar aan de belang-rijkste bronnen van elektriciteit: aardgas, aard-olie, steenkool, kernenergie, windmolens, zonne-panelen en waterkracht. Aan elk van deze bronnen zijn voor- en nadelen verbonden. Zo zijn bijvoorbeeld het gebruik en de export van aard-gas een zeer belangrijke bron van inkomsten van onze staat. Maar aardbevingen in Groningen zijn de keerzijde.

Waar moeten we voor kiezen ? Aardgas uit Rusland ? en daarmee president Vladimir Poetin meer macht geven ? Aardolie uit Saoedi Arabië, Irak en/of Iran? Mogen we blij zijn met de recente nucleair akkoord met Iran over de ontwikkeling van kernenergie ? Is Iran daarmee geen 'schurkenstaat' meer ? Japan heropent weer twee kerncentrales.

Fossiele brandstof is op het ogenblik erg goedkoop. Dat is positief voor onze economie en negatief voor ons klimaat. Zorgen anders de 'nieuwe wereldmachten' China, India en Brazilië wel voor een onomkeerbare toevoer van broei-kasgassen ? En gunnen we de arme kant van onze wereld ook meer energie om hun welvaart te vergroten ?

Maar hoe moet het dan wel ? Kunnen de alternatieve, duurzame energiebronnen en energiebesparing werkelijk een belangrijke rol van betekenis spelen? Een bijna-zonsverduister-ing en de energiecentrales draaien weer.

Hoe krijgen we de wereld zover dat deze substantieel en effectief worden in de ongelijke strijd tegen goedkope energiebronnen zoals schaliegas, steenkool, kernenergie en minder wordende olie en gasvoorraden ?

Café Mondiaal

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Heerlen Mondiaal.

Harrie Winteraeken is zoals altijd de gespreks-leider. Hij zal dit keer ook de korte inleiding verzorgen.

Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema's, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraag-stukken, klimaat- en milieuproblemen, enz.

De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie

Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van 'ingevlogen deskundigen', maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen.

De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

Café Mondiaal is (meestal) de eerste donderdag van de maand in café Pelt.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Harrie Winteraeken.

HeerlenMondiaal - Harrie Winteraeken (voorzitter)
Esschenweg 65
6412 PW Heerlen
045-5228720 of 06-52375611
hwinteracken@hotmail.com

Zie ook de website van:

HeerlenMondiaal: www.heerlenmondiaal.nl   


4-5-2015 - Programma 4 en 5 mei viering in Heerlen

Op 4 mei 2015 herdenken we alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen of vermoord en op 5 mei vieren we onze vrijheid.

'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.'

'Helaas is dit thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zeer actueel en treffend voor de wereld waarin we leven. Met oorlogen tussen landen en volkeren, spanningen tussen regeringen, haat en onbegrip jegens religies en pesterijen vaak al op het schoolplein, lijkt het of we niets of weinig geleerd hebben van het verleden', aldus Wil Houben, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei Heerlen.

'Het continue bewust zijn van het feit dat onze vrijheid nooit als een vanzelfsprekendheid gezien mag worden, blijft belangrijk en het is goed hier ieder jaar opnieuw bij stil te staan'.

Heerlen wil graag op een actieve wijze invulling geven aan 4 en 5 mei en komt dan ook weer met een bijzonder programma.

Het programma van 4 mei ziet er als volgt uit:

18:00 Oecumenische dienst Protestantse Kerk Tempsplein: voorgangers ds. Van Es en deken Van Galen (gedichten leerlingen en optreden van het Christelijk Gemengd Koor Heerlen)
19:00 Herdenkingsbijeenkomst Stadhuis:
19:01 Toespraak burgemeester Frans Weekers
19:06 Vocaal Intermezzo door Pancratiuskoor
19:11 Gedicht
19:13 Lezing Martin van der Weerden: De mijnen en het verzet
19:21 Vocaal Intermezzo door Pancratiuskoor
19:26 Gedicht
19:30 Einde

Aansluitend stille tocht naar gedachteniskapel

19:56 The flower of the forest Piper door Steph Quaedvlieg
20:00 2 minuten stilte
20:02 Wilhelmus: 1ste en 6de couplet door Harmonie T.O.G Welten en Pancratiuskoor
20:05 Winnend gedicht 2015
20:07 Korte overweging door burgemeester Frans Weekers en aansluitend de Kransleggingen.
20:45 Herdenkingsconcert Heerlense Oratorium Vereniging Parkstad Limburg Theater.

Om 20.30 wordt er in Filmhuis De Spiegel de film: 'Those who feel the fire burning' vertoont.

Meer informatie over de film staat in een artikel verderop op deze website.

Voor meer informatie: http://www.4en5meiheerlen.nl of secretaris@4en5meiheerlen.nl of 06-547444275-5-2015 - Programma 5 mei Bevrijdingsfestival Heerlen

Na het succes van vorig jaar wordt er, in samenwerking met de Nieuwe Nor, dit jaar de tweede editie van het Bevrijdingsfestival georganiseerd. (Nieuwe, aankomende) talenten met sprekende én verrassende namen uit de regio (bijvoorbeeld de openingsact van PinkPop: Jick Munro & The Amazing Laserbeams en Stef Classens van de Beste Singer Song Writer) treden op tijdens een bruisend feest op het Pancratiusplein in Heerlen.

Het programma van 5 mei ziet er als volgt uit:

14:00 14:20 Burning Down The House
14:35 15:00 Liana
15:15 15.40 Lunatic
16:10 16:55 Jick Munro & The Amazing Laserbeams
17:25 17:55 Melvin Thomassen
18.20 18.50 Vermeulen Zalm + Ritterbeeks
19:20 19.50 Recession Youth
20:20 20:50 Sneadr & Mamba Negra
21:30 22.10 Young Pioneers
22:40 23:30 Stef Classens

De kans om je eigen muziek in de openlucht voor een groot publiek te spelen; dat is óók vrijheid.


4-5-2015 - Film:'Those who feel the fire burning'

Op Maandag 4 mei, de dag van de dodenherdenking, vertoont Filmhuis De Spiegel, in samenwerking met Stichting Vlot Zuid-Limburg , Amnesty International Parkstad en Heerlen Mondiaal om 20.30 uur de film: 'Those who feel the fire burning'.

Deze poëtische documentaire (75 min.) is het debuut van de Nederlandse regisseur Morgan Knibb en was dé verrassing van IDFA 2014.

De film,over de uitzichtloze situatie waarin vluchtelingen terechtkomen als ze Europa weten te bereiken en daar gevangen zijn tussen hemel en hel, legt een schrijnend maatschappelijk probleem vast.

Knibbe liet zich inspireren door filmmakers als Wim Wenders (Paris, Texas), Gaspar Noé (Enter the Void) en Jonathan Glazer (Under the Skin).

De nacht is pikzwart, de zee onstuimig. Woeste golven slaan stuk op een bootje vol vluchtelingen , waarin een meisje jammert dat ze niet naar Europa wil. Plots slaat een oude man overboord. Tevergeefs probeert hij de reddende handen te grijpen. Gekleurde bliksemschichten gaan over in het bovenaanzicht van een drukke stad. De verdronkene aanschouwt vanaf dat moment de realiteit vanuit een andere dimensie.

Dag en tijdstip van deze film zijn niet toevallig 4 mei, de dag dat wij doden van allerlei oorlogs-geweld herdenken.

Het tijdstip van vertoning is zo gekozen dat mensen die aan de dodenherdenking bij de kapel op de Akerstraat willen meedoen, tijdig bij het Filmhuis kunnen zijn. Amnesty International Parkstad bemant een kraam, voorafgaand en na afloop van de voorstelling.

De entree is: € 7,50.

Donateurs/ sympathisanten van Stichting Vlot, Amnesty International Parkstad krijgen gratis toegang.

De film heeft de steun van het Heerlens comité 4 en 5 mei.

Voor meer informatie:

http://www.filmhuisdespiegel.nl;
http://www.stichtingvlot.nl;
http://www.4en5meiheerlen.nl.


3-5-2015 - Internationale Permacultuurdag / open dag Dobbeltuin

Zondag 3 mei vanaf 11.00 is het Internationale Perma cultuurdag en ter gelegenheid hiervan is er ook een open dag in de Dobbeltuin.

Deze dag wordt in Parkstad Limburg in de Dobbeltuin vanaf 11.00 gevierd met:

- Feest met koffie, thee, gebak, soep;
- Kennismaking met de Dobbeltuin;
- Rondleiding natuurlijk-tuinontwerp;
- Rondleiding eetbare en geneeskrachtige wilde planten;
- Informatie permacultuur.

Gratis toegang !

2015 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Bodem.

Dat is nodig omdat we als mensen sterk afhankelijk zijn van de bodem, voor landbouw, gezonde ecosystemen, behuizing, infrastructuur en nog veel meer.

Tijdens de Open Dag op de Dobbeltuin, zal hier ook aandacht aan besteed worden.

Op de website van Transition Town is er een filmpje te zien van milieu- activist en oprichter van Navdanya, Dr. Vandana Shiva, over waarom ze een Soil (bodem) Supporter is.

Doe met ons mee in de wereldwijde onder-steuning van de bodem op Permacultuur Dag Zondag 3 mei !

Voor meer informatie:

Transition Town Parkstad website: http://parksjtad.transitiontowns.nl/;
Transition Town Parkstad Facebook pagina;
Dobbeltuin Facebook pagina;
Tuinieren Parkstad Facebook pagina.


1-5-2015 - Incidentele activiteiten van MC De Heksenketel

In mei 2015 organiseert MoederCentrum De Heksenketel weer een aantal incidentele activiteiten:

Cursus Zelfverdediging:


Vanaf 12 mei beginnen wij met een cursus zelfverdediging.

Deze cursus zal bestaan uit 8 lessen.

Wanneer : Dinsdags
Tijd : 9.30 tot 10.30
Kosten : € 2,00

Betalen kan ineens dan zijn de kosten: € 14,00

Betaald U in twee keer dan zijn de kosten:€ 16,00

Voor aanmelden en betalen kunt u terecht bij Cindy.

Buikdans-les:


De buikdans of Oriëntaalse dans is een dansvorm afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika waarbij de verschillende lichaamsdelen veelal onafhankelijk van elkaar bewegen.

Het een isolatiedansvorm. De nadruk ligt daarbij op de heupen en het bekken.

Wanneer : Woensdags
Tijd : 19.00 - 20.00
Kosten : € 2,00

De kosten zijn per persoon en per les

Voor aanmelden en betalen kunt u terecht bij Cindy.

Voor meer informatie en aanmelden van deze activiteiten kunt u terecht bij: Cindy 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Moeder Centrum de Heksenketel is ook te vinden op Facebook


1-5-2015 - Vaste activiteiten van MC De Heksenketel

Naast de incidentele activiteiten heeft MoederCentrum De Heksenketel ook vaste activiteiten:

Maandag
10.00 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
12.00 - 13.00 Lunch
12.30 - 14.30 Computerles
13.00 - 14.30 Hulp bij formulieren invullen

Dinsdag
09.30 - 10.30 Body workout
09.00 - 12.00 2e Hands kledingwinkel open
10.00 - 12.00 Naailes
12.00 - 13.00 Lunch
09.30 - 12.00 Manicure
13.00 - 15.00 Laatste dinsdag v/d maand: Manicure
13.00 - 15.00 Tekengroepje


Woensdag
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
10.30 - 11.30 Callanetics
12.00 - 13.00 Lunch
19.00 - 20.00 Buikdansles

Donderdag
09.00 - 12.00 Nederlandse Conversatie les
09.30 - 10.30 Yoga
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
11.00 - 12.00 Zumba 12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.00 Breien

Vrijdag Op vrijdag zijn er géén activiteiten

Voor meer informatie: 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op: Facebook


1-5-2015 - Vooraankondiging Participatiewet Informatiemiddag

MC De Heksenketel organiseert een informatiebijeenkomst over de participatiewet.

Deze bijeenkomst is een vervolg van de bijeenkomst van 31 maart j.l.

De informatie wordt gegeven door:

Hans Timmermans, beleidsambtenaar sociale zaken, gemeente Heerlen en Sylvia Vaessen van bureau cliententelefoon.

Wanneer : dinsdags 2 juni 2015 Tijd : 13.00 - 14.30 Kosten : Gratis toegang

Deze bijeenkomst vindt plaats in MC De Heksenketel Mijnzetellaan 6 in Zeswegen

Voor meer informatie: 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op: Facebook


1-5-2015 - Wilders cs krijgen te veel hun zin in vluchtelingendebat

Door: Harrie Winteracken (voorzitter Heerlen Mondiaal).

Het compromis van VVD en PvdA over de bed-, bad- en broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers (die daarmee het stempel 'illegaal' krijgen), krijgt terecht erg veel kritiek. Het is een typisch 'Haagse stolp-idee' dat met de praktijk weinig rekening houdt. Het komt in de politiek te vaak voor dat men te veel generaliseerd en zaken te simpel voorstelt.

Wellicht dat economische vluchtelingen die weer terug willen en kunnen gaan, hiermee gestimu-leerd worden. Van belang is dat ze met opgeheven hoofd terug kunnen. Want omdat hun familie vaak geïnvesteerd heeft in hun reis, verwachten zij veel van hen, waaronder dat zij bij terugkomst de familie in hun levensonderhoud voorzien.

Het mag zeker onder goede ontwikkelingshulp worden geschaard dat mensen die terug moeten, ook een beroep of een aantal vaardigheden krijgt geleerd die daar nuttig zijn. Plus een (klein) startkapitaal of gereedschap om een bedrijfje op te zetten.

Maar vluchtelingen uit oorlogsgebieden en dat zijn er ook erg veel, kunnen niet terug. De 'regeling' van VVD en PvdA is daarvoor volstrekt ontoereikend. Een korte periode in een 'uitzend-centrum nieuwe stijl' biedt geen nieuw perspec-tief. De kritiek op het voornemen om deze mensen daarna gewoon op straat te zetten, is terecht. VVD en PvdA worden daarmee even terecht beschuldigd van inhumane politiek. Nederland is uit oogpunt van mensenrechten verplicht om deze mensen een redelijk bestaans-minimum te bieden. Logisch dat veel gemeent-en, die de humanitaire taak hebben om hun inwoners iets beters te bieden dan op straat zwerven, protesteren tegen de onmenselijke ideeën van ons kabinet.

Rondom de Middellandse Zee is het drama nog veel groter dan in Nederland. Dit jaar verdronken al meer dan 1.500 vluchtelingen. Dit zijn mensen! Mensen die uit lijfsbehoud gedwongen werden om deze route te nemen. Zij legden hun lot in de handen van meedogenloze transporteurs, waarschijnlijk geregisseerd door Islamitische Staat.

In onze regionale dagbladen DDL & LD bracht Paul van der Steen dit zaterdag 25 april in zijn column 'Aan de kant' uitstekend onder woorden: "100 jaar geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, ving Nederland één miljoen Belgische vluchtelingen op. Nederland had toen geen bijna 17 miljoen inwoners, maar slechts zes miljoen. Na een eeuw van gestage economische groei, heel veel meer welvaart, slaan politici en inwoners van de Europese Unie (ruim 500 miljoen inwoners) op tilt bij het vooruitzicht van een miljoen bootvluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten". De EU heeft dan wel besloten om rond de Middellandse Zee via Frontex drie keer meer mensen en middelen in te zetten, maar die hebben als hoofdtaak om de Europese grenzen gesloten te houden. Zij mogen pas in tweede instantie optreden als redders van drenkelingen.

Hoe de grote stroom aan vluchtelingen te verminderen, is geen gemakkelijke opgave. Maar een humanere oplossing is het beter opvangen van vluchtelingen in de directe regio van hun herkomst. Nederland en Europa kunnen de landen daar veel beter helpen dan ze nu doen. Dat betekent niet alleen meer noodhulp, maar ook structurele of langdurige ondersteuning. De ontwikkelingssamenwerking intensiveren. Zodat de mensen daar meer bestaanszekerheid krijgen.

Daarnaast is ook de houding van Duitsland positiever dan de Nederlandse. Duitsland kijkt vooruit en verwelkomt meer mensen. Zij weten dat deze nieuwkomers vanwege het dalende bevolkingsaantal ook van groot belang gaan worden voor het in stand houden van hun economie.

Nog even terug naar de Nederlandse politiek. We hebben makkelijk praten over de situatie van vluchtelingen vanuit onze in vergelijking probleemloze maatschappij. Vooral Wilders en consorten zetten een grote mond op. Daarbij wakkeren zij met hun xenofobe standpunten de angst aan van burgers door de gevaren te benadrukken en de slachtoffers van diezelfde gevaren over een kam te scheren met de daders.

Het is een verkeerde keuze van VVD en PvdA om mee te gaan in dit angstdenken. Wilders c.s. krijgen daarmee veel te veel hun zin. Het zou onze regeringspartijen sieren om ten minste een humane politiek voor te staan en zich niet te verlagen tot medeplichtigheid aan onmenselijkheid. Politieke partijen moeten die confrontatie durven aan te gaan. En dat geldt ook voor het hardvochtige beleid aan de buitengrenzen van Europa. Net dat onderscheid moet ook de verdediging zijn tegen de PVV. Te gelegener tijd krijgt de kiezer de keuze. Kiezers die er voorstander van zijn om medemensen te veroordelen tot leven in de goot moeten vooral PVV kiezen. Wat mij betreft zijn deze kiezers de politieke paria's van onze samenleving. Maar geef kiezers die fatsoenlijk, menswaardig beleid ten aanzien van vluchtelingen voorstaan, geen reden om PVV te stemmen, omdat andere partijen in de praktijk tot hetzelfde nijgen.


1-5-2015 - Inkijk mei 2015 Online

Door de INKIJK-redactie is het mei 2015 nummer online gezet en aan de betalende abonnee's gezonden.


30-4-2015 - Filmhuis De Spiegel bijzondere benefit voorstelling

Vandaag, donderdag 30 april, is er een bijzondere benefit voorstelling van Still Alice voor Alzheimer Vereniging Limburg met een inleiding en informatiestand.

Kaarten hiervoor € 8,50.

Eén op de vijf personen krijgt een vorm van dementie. In Nederland hebben zo'n 250.000 mensen dementie. Dat aantal verdubbelt binnen 25 jaar door de vergrijzing. Ongeveer 12.000 patiënten zijn jonger dan 65. De zorg voor een naaste met dementie is vaak zwaar en duurt 24 uur per dag. Alzheimeronderzoekfonds Limburg zet zich in om meer aandacht te vragen voor de problematiek rondom dementie en het belang voor méér onderzoek in Maastricht UMC+. Onderzoek dat de kwaliteit van leven van mensen dementie en hun naasten verbetert. Zolang er nog geen medicijn bestaat om dementie te stoppen, is er maar een antwoord: een goed leven mét dementie mogelijk maken voor zowel de patiënten als hun omgeving in Limburg.

voor meer informatie zie: www.filmhuisdespiegel.nl/


19-4-2015 - Lets wandeling !!

Op Zondag 19 april organiseert Lets voor Elkaar een wandeling.

De wandeling begint om 14.00 en het start- en eindpunt is bij cafe der Eck in Rimburg(Landgraaf) en vandaaruit wandelen wij ongeveer 2 uur lang met een pauze van ongeveer een half uurtje.

Het doel van de wandeling is, om o.l.v. van Trudy Geeraets, ze is kruidendeskundige, te leren eetbare kruiden en gewassen te herkennen, te proeven en ermee kennis te maken.

Wellicht kunnen deelnemers aan de wandeling carpoolen om zodoende op de plaats van bestemming te komen.

Ook is het handig dat iedereen een mok meeneemt en eventueel een plaid meeneemt om op te kunnen zitten tijdens de pauze en ook een thermoskan met warm water.

Voor meer info kunt u onze website: http://www.letsvoorelkaar.nl/ bezoeken of kijken op onze facebook pagina

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


18-4-2015 - Repair café Parkstad in Bocholtz

Zaterdag 28 maart 2015 is er van 10.00 tot 13.00 een Repaircafé in: Impuls Dienstencentrum Op de Boor, Wilhelminastraat 19, 6351 GN Bocholtz

Presentatie
Tijdens dit Repaircafé, van 10.00 tot 13.00 wordt er door Lets voor Elkaar een presentatie gegeven en heeft u de mogelijk om zich als deelnemer aan te melden.

Repaircafé
Hebt u een kapotte stereo of lamp ? Druppelt de koffiezetter na, zit er een gat in uw broek of loopt de naaimachine steeds vast ? Neem uw kapotte spullen mee naar het Repaircafé.

De vrijwilligers van het Repaircafé proberen deze spullen samen met u te repareren. Er is gereedschap en materiaal (geen onderdelen) aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc.

Het Repaircafé probeert zo bij te dragen aan een mentaliteitsverandering die noodzakelijk is om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal willen de vrijwilligers van het Repaircafé laten zien dat samen repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.

Zo valt er ook altijd iets te leren. Wie niets heeft om te repareren kan gewoon een kijkje komen nemen, de koffie en de thee staan klaar.

Kijk voor meer informatie over het Repaircafé op de website of neem een folder mee.

Non profit
Repaircafé is een non profit organisatie en een Nederlands concept. Het werkt uitsluitend met vrijwilligers. Repaircafé Parkstad Limburg is een werkgroep van Parksjtad Transitiontown

Vrijwilligers
Ons Repaircafé is dringend op zoek naar vrijwilligers. Bent u iemand die handig is in bijvoorbeeld het repareren van elektronica of elektrische apparatuur ? Loop dan eens naar binnen tijdens het Repaircafé, u ziet dan onze vrijwilligers in actie. Of neem contact met ons op dat kan: telefonisch: 06-53562168 of via repaircafeparkstadlimburg@gmail.com

Er is gratis entree, een vrije gave is welkom !

Bezoek ook onze Nieuwe website: http://www.repaircafeparkstad.nl of onze facebookpagina: http://www.facebook.com/repaircafeparkstad

Voor meer info over Lets voor Elkaar kunt u de website: http://www.letsvoorelkaar.nl/ bezoeken of kijken op hun facebook pagina.


18-4-2015 - Irakese Feest en Informatie Avond

Stichting Iraakse Cultuur en Maatschappij Parkstad organiseert op Zaterdag 18 april 2015 samen met de yezidi's gemeenschap in Limburg een feest / Informatie avond over de volgende thema's: Multicultureel samenleven is de toekomst.

Op deze avond viert de yezidi's gemeenschap in Limburg het yezidische nieuwjaar.

Gasten en andere belangstellenden zijn van harte welkom om kennis te maken met de organisatie en Iraakse gemeenschap.

Gasten zijn vanaf 16.30 van harte uitgenodigd in het Buurtcentrum MSP, Schandelermolenweg 24, 6415 GG Heerlen voor een gezellig avond.

Stg.ICMP levert een bijdrage aan het vormgeven van burgerparticipatie en bevorderen van de multiculturele samenleving in parkstad .

Het Programma

16.30 Zaal open
17.00 Welkomstwoord door de voorzitter van de stichting ICMP
17.15 Kennismaken met woordvoerder van de yezidi's gemeenschap
17.30 Herdenken Geweldslachtoffers in Irak
17.45 Presentatie over Stichting ICMP
18.00 Films over Irak
18.15 Film over het yezidische nieuwjaar
18.30 Film over het yezidische geloof
19.00 Pauze / eten, koffie en Iraakse thee
20.00 Verassingen
21.30 Einde programma

Voor meer informatie:

Fadhel Al Hassouni     06-33929276      fad_alhassf@hotmail.com                        


17-4-2015 - Euregionale Oecumenische Conferentie

Dit jaar wordt de Euregionale Oecumenische Conferentie gehouden op vrijdag 17 april in klooster Wittem. Inloop met koffie vanaf 9.30 uur, warme middagmaaltijd, afsluiting 15.30 uur.

Deze dag willen we met elkaar nadenken over:

Nieuwe uitdagingen voor de kerken als gevolg van het veranderend sociaal stelsel Dit thema speelt nu in Nederland, maar in Duitsland en België wordt met argusogen gekeken hoe een en ander zich hier ontwikkeld en daar wordt al bij hen op ingespeeld.

Sinds 1 januari 2015 heeft Nederland zijn sociaal stelsel drastisch veranderd door o.a. grote delen van de zorg van het Rijk naar de gemeenten over te dragen. Doordat in de vorige eeuw welzijn de verantwoordelijkheid van de overheid is geworden, was er sinds de jaren zestig minder behoefte aan de traditionele taken van de kerk op het gebied van charitas en diaconie. Nu netwerken rond mensen een grotere verantwoordelijkheid krijgen voor passende zorg, zullen ook kerken opnieuw naar deze taken moeten kijken.

Prof. Dr. Cor Spreeuwenberg zal met ons nadenken over de vraag hoe wij als kerken kunnen anticiperen op deze nieuwe uitdagingen. (Cor Spreeuwenberg is em. hoogleraar Eerste - en Tweedelijns zorg voor chronisch zieke patiënten en heeft onlangs onderzoek gedaan in Limburg naar de participatie m.b.t. zorg in de stad en in de dorpsgemeenschap. Hij is preses van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland te Maastricht).

Het tweede referaat wordt gehouden door Herr Dr. A. Etheber en zal gaan over het engagement van kerkelijke vrijwilligers / ambtsdragers in het spanningsveld tussen verzorgingsstaat en de maatschappelijke belangen. (Nederlandse hand-out beschikbaar) (Dr.Etheber is theoloog en filosoof bij Caritas van het bisdom Aachen).

's Middags zullen er een aantal workshops zijn met voorbeelden uit de praktijk hoe al wordt omgegaan met de veranderde situatie.

Reserveer vast de datum in uw agenda !!

Meer info en aanmelden bij: Elly de Haan - Verduyn, ? dehaan-verduyn@freeler.nl of ? 043-3624240

Kosten ? 25,- inclusief warme maaltijd / studenten ? 10,-.


17-4-2015 - 25 ste Nieuwsbrief Stichting Vlot verschenen

Vandaag verscheen de vijfentwintigste nieuwsbrief van Stichting Vlot.

voor meer informatie of om u op te geven voor de nieuwsbrief zie: www.stichtingvlot.nl


14-4-2015 - Letsontbijt !!

Op dinsdag 14 april a.s. organiseert de ruilkring Lets voor Elkaar voor de tweede keer een ontbijt voor leden en geinteresseerden.

De eerste 2 georganiseerde ontbijten waren een succes waarin meerdere leden kennis met elkaar hebben gemaakt en informatie met elkaar hebben gedeeld.

Om 9.30 wordt er verzameld bij de hoofdingang van de Ikea vestiging in Heerlen.

Iedereen uit Parkstad is van harte welkom.

De bedoeling is om in een informele sfeer kennis met elkaar te maken en er kunnen uiteraard vragen over het Lets ruilsysteem worden gesteld.

De kosten van het ontbijt zijn € 1 en zijn voor eigen rekening.

Lets staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem en binnen dit systeem wisselen deelnemers diensten en goederen met elkaar uit buiten het normale geldsysteem om. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eigen ruilmiddel: de Spark.

Lets is een kleinschalige economische kring die voortborduurt op ruilhandel en buren- en vriendenhulp.

In feite is Lets een reactie op de huidige economie,met daaraan verbonden een aantal nadelen zoals milieuvernietiging en sociaal isolement.

Voor meer info kunt u onze website: http://www.letsvoorelkaar.nl/ bezoeken of kijken op onze facebook pagina

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


9-4-2015 - Café Mondiaal: Verantwoordelijkheid nemen

Op 9 april 2015 organiseert Heerlen Mondiaal de 19de editie van Café Mondiaal met als thema:
Verantwoordelijkheid nemen

Deze editie begint om 19.30 maar bij uitzondering vind deze editie plaats in de Opkamer van De Beerkompanie aan het Pancratiusplein 46 in Heerlen.

'Eigen verantwoordelijkheid', wat wordt hier onder verstaan ? Het wordt vaak geroepen dat men zelf verantwoordelijkheid moet nemen, maar tot hoever mag de samenleving daar een beroep op doen ? Reikt die verantwoordelijkheid verder dan je eigen privéleven of je naasten ? Mag je ook verwachten dat men mede verant-woordelijkheid draagt voor de wereld om je heen ? En dan zie je zaken als internationale handel / ontwikkelingssamenwerking, vrede, energie- en milieuproblematiek enz.

De samenleving is zeker niet alleen iets van de overheid. De overheid heeft haar burgers nodig en iedere burger heeft de overheid nodig. Toch doet de overheid misschien wel te veel een beroep op burgers? Denk aan de participatie-maatschappij, maar ook aan overbelaste mantelzorgers.

Wanneer mogen de burgers ook met recht een beroep doen op de overheid ? Voor een basisinkomen? Bij het creëren van werk ? Bij onderwijs, gezondheidszorg en voedselveiligheid bijvoorbeeld ? Maar wanneer is de macht van de consument geboden ?

Op veel terreinen heeft de overheid een taak. Maar her en der verschuift de taakopvatting van de overheid, bijvoorbeeld vanwege bezuinigingen. Kan van de burger verwacht worden dat hij/zij zijn verantwoordelijkheid geheel kan waarmaken ? Niet iedereen is zelfredzaam. De verzorgingsstaat of de overheid als vangnet ? Met of zonder tweedeling in de samenleving ?

Bijna iedereen kan op zijn eigen manier die eigen verantwoordelijkheid voor een betere samenleving gestalte te geven door iets te doen, bijvoorbeeld dichtbij in de eigen buurt, in de ge-meente, op landelijk niveau of op mondiaal niveau. Of heeft de 'ik'-maatschappij gewonnen ?

Café Mondiaal

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door het Vredesplatform Heerlen, in samenwerking met Heerlen Mondiaal.

Fely Seijben zal dit keer de korte inleiding verzorgen. Harrie Winteraeken is zoals altijd de gespreksleider.

Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema's, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraag-stukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van 'ingevlogen deskundigen', maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

Café Mondiaal is normaal gesproken de eerste donderdag van de maand in café Pelt. Wegens Pasen zijn we dit keer uitgeweken naar de tweede donderdag van de maand.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Harrie Winteraeken.

HeerlenMondiaal - Harrie Winteraeken (voorzitter)
Esschenweg 65
6412 PW Heerlen
045-5228720 of 06-52375611
hwinteracken@hotmail.com

Zie ook de website van:

HeerlenMondiaal: www.heerlenmondiaal.nl   


7-4-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 7 april 2015 een afghaanse solidariteitsmaaltijd.

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Ook zijn er waardevolle Afghaanse sieraden en handwerken te koop.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond gaat ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan voor het project Naaiatelier.

U bent om 18:00 uur van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


3-4-2015 - Goede Vrijdag Viering bij Heerlen Mondiaal

Solidariteitsviering rondom het thema: "Grenzeloos samen leven"

Informatie - bezinning - actie

Een aantal groepen in Parkstad Limburg dat zich, verenigd binnen Heerlen Mondiaal, bezig houdt met mondiale thema?s, viert sinds jaren samen de Goede Vrijdag.

Goede Vrijdag gaat over lijden, mensenrechten, strijd en inzet, verbondenheid en solidariteit. De naam van Jezus van Nazareth is verbonden aan deze dag. Hij kreeg te maken met bruut geweld, zoals zoveel mensen voor hem en na hem.

Jezus is ook een persoon die ons laat zien wat onderlinge verbondenheid en solidariteit kan betekenen.

Programma:

14.30: ontvangst met koffie.
15.00: welkom - viering geleid door Guus Prevoo met muzikale omlijsting.
15.45: gelegenheid tot napraten.

Toegang gratis.

Meer info:

Ans Houben
Dekenaal Missionair Beraad Heerlen
045-5412448
ajhouben@hetnet.nl


1-4-2015 - Vaste activiteiten van MC De Heksenketel

Naast de incidentele activiteiten heeft MoederCentrum De Heksenketel ook vaste activiteiten:

Maandag
10.00 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
12.00 - 13.00 Lunch
12.30 - 14.30 Computerles
13.00 - 14.30 Hulp bij formulieren invullen

Dinsdag
09.30 - 10.30 Body workout
09.00 - 12.00 2e Hands kledingwinkel open
10.00 - 12.00 Naailes
12.00 - 13.00 Lunch
09.30 - 12.00 Manicure
13.00 - 15.00 Laatste dinsdag v/d maand: Manicure
13.00 - 15.00 Tekengroepje


Woensdag
09.30 - 11.30 Tekengroepje
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
10.30 - 11.30 Callanetics
12.00 - 13.00 Lunch
19.00 - 20.00 Buikdansles

Donderdag
09.00 - 12.00 Nederlandse Conversatie les
09.30 - 10.30 Yoga
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
11.00 - 12.00 Zumba 12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.00 Breien

Vrijdag Op vrijdag zijn er géén activiteiten

Voor meer informatie: 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op: Facebook


1-4-2015 - Inkijk april 2015 Online

Door de INKIJK-redactie is het april 2015 nummer online gezet en aan de betalende abonnee's gezonden.


28-3-2015 - Repair café Parkstad in Heerlen

Zaterdag 28 maart 2015 is er van 14.00 tot 17.00 een Repaircafé in: Activiteitencentrum The Break, Schandelermolenweg 24, 6415 GG Heerlen.

Presentatie
Tijdens dit Repaircafé, van 14.00 tot 17.00 wordt er door Lets voor Elkaar een presentatie gegeven en heeft u de mogelijk om zich als deelnemer aan te melden.

Repaircafé
Hebt u een kapotte stereo of lamp ? Druppelt de koffiezetter na, zit er een gat in uw broek of loopt de naaimachine steeds vast ? Neem uw kapotte spullen mee naar het Repaircafé.

De vrijwilligers van het Repaircafé proberen deze spullen samen met u te repareren. Er is gereedschap en materiaal (geen onderdelen) aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc.

Het Repaircafé probeert zo bij te dragen aan een mentaliteitsverandering die noodzakelijk is om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal willen de vrijwilligers van het Repaircafé laten zien dat samen repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.

Zo valt er ook altijd iets te leren. Wie niets heeft om te repareren kan gewoon een kijkje komen nemen, de koffie en de thee staan klaar.

Kijk voor meer informatie over het Repaircafé op de website of neem een folder mee.

Non profit
Repaircafé is een non profit organisatie en een Nederlands concept. Het werkt uitsluitend met vrijwilligers. Repaircafé Parkstad Limburg is een werkgroep van Parksjtad Transitiontown

Vrijwilligers
Ons Repaircafé is dringend op zoek naar vrijwilligers. Bent u iemand die handig is in bijvoorbeeld het repareren van elektronica of elektrische apparatuur ? Loop dan eens naar binnen tijdens het Repaircafé, u ziet dan onze vrijwilligers in actie. Of neem contact met ons op dat kan: telefonisch: 06-53562168 of via repaircafeparkstadlimburg@gmail.com

Er is gratis entree, een vrije gave is welkom !

Het volgende Repaircafé is op: 18 april 2015 van 10.00 - 13.00 in Dienstencentrum Op de Boor, Wilhelminastraat 19, 6351 GN Bocholtz.

Bezoek ook onze website: http://repaircafe.nl/heerlen/ Of onze facebookpagina: http://www.facebook.com/repaircafeparkstad

Voor meer info over Lets voor Elkaar kunt u de website: http://www.letsvoorelkaar.nl/ bezoeken of kijken op hun facebook pagina.


26-3-2015 - Allemaal lokaal !

Op 26 maar j.l. lanceerde Milieudefensie de campagnesite Allemaal Lokaal.

Door te tekenen op deze site moedig je boeren aan om lokaal geteeld veevoer te gaan gebruiken en produceren.

De reguliere sojateelt voor de productie van onze zuivel en eieren leidt in Zuid-Amerika tot grootschalige ontbossing en kleine boeren worden van hun land verdreven. Dat kan anders !

De oplossing ligt dichterbij dan je denkt namelijk hier in Nederland ! Wij kunnen ons veevoer prima zelf verbouwen.

Wij gaan tien pilots opzetten met akkerbouwers, veehouders en retailers, om zo een structureel aanbod van oerwoudvrije producten in het schap te brengen.

Veel boeren in Nederland willen graag eiwitrijke gewassen produceren, maar zij kunnen niet concurreren met de Zuid-Amerikaanse import soja. De vraag naar producten die zijn geproduceerd met duurzaam veevoer ontbreekt. Met de pilots willen we deze patstelling doorbreken, en laten zien dat het anders kan.

Een gezonde veehouderij heeft voldoende land voor ieder dier om buiten te lopen, de mest op uit te rijden en om van te eten.

Ons eigen veevoer verbouwen en de producten ook in Nederland verkopen is daarom een belangrijke stap in de goede richting.

Samen maken we het verschil ! Hoe meer mensen de campagne steunen, hoe beter wij partijen in de voedselketen kunnen overtuigen om over te stappen op lokaal geproduceerd veevoer.

Teken daarom op de campagnesite, en vraag je omgeving om hetzelfde te doen !

    

Voor meer informatie: www.milieudefensie.nl


24-3-2015 - Nieuwsbrief Raad van Kerken!!

Vandaag verscheen van de Raad van Kerken Parkstad de derde nieuwsbrief van 2015.


21-3-2015 - Demonstreer mee tegen racisme en islamofobie

De PVV dreigt bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart op een overwinning af te stevenen. Dit onderstreept opnieuw de noodzaak voor protest tegen racisme en islamofobie.

Wij leven in gevaarlijke tijden. Door heel Europa wordt het extreemrechtse gedachtegoed steeds meer gemeengoed. In Nederland worden moskeeën beklad en vrouwen met een hoofddoek op straat uitgescholden. De vrijheid van meningsuiting wordt misbruikt om haat te zaaien. Dezelfde vrijheid wordt beperkt wanneer mensen strijden tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet. Dit is meten met twee maten.

Politici spelen bevolkingsgroepen tegen elkaar uit om de aandacht af te leiden van de bezuinigingen en om het voeren van oorlog te rechtvaardigen. Vluchtelingen en migranten worden gebruikt als zondebok. Werkloosheid, armoede en schooluitval zijn groot onder mensen van kleur. Grof en onnodig politiegeweld maakt levens kapot - van Ferguson tot de Schilderswijk.

Solidariteit tussen verschillende bevolkingsgroepen is nodig om deze gevaarlijke tendens te keren. Wij verdedigen de democratische verworvenheden in Nederland en willen een rechtvaardige, solidaire en open maatschappij opbouwen. Dat is in ieders belang. Nee tegen racisme, islamofobie, afrofobie en antisemitisme ! Ja voor diversiteit !

Voor de demonstratie
Zie het Facebook event.
Locatie: De Dam, Amsterdam . Aanvang: 13.00 - 16.30.
Flyers om te verspreiden zijn te bestellen via:comite21maart@gmail.com

Reis mee vanuit Limburg
Geef aan ons door of je mee gaat naar de demonstratie. Samenreiskorting maakt de treinreis goedkoper !

Lees ook deze artikelen:
http://socialisme.nu/blog/nieuws/44520/reken-af-met-racisme-en-bezuinigingen/
http://socialisme.nu/blog/nieuws/44350/de-giftige-haat-achter-de-chapel-hill-moorden/

Voor meer infomatie:
www.21maartcomite.nl/


19-3-2015 - Filmhuis De Spiegel nieuwsbrief Maart 2015 verschenen

Vandaag verscheen van Filmhuis De Spiegel de Maart nieuwsbrief.

voor meer informatie zie: www.filmhuisdespiegel.nl/


18-3-2015 Wereldtools Nieuwsbrief Maart van Stichting Wereldwijd

Vandaag verscheen de maart 2015 nieuwsbrief van Stichting Wereldwijd uit Eckelrade.

Voor meer infomatie:
http://www.stichtingwereldwijd.nl/


14-3-2015 - Dekenale Pelgrimswandeling

Op Zaterdag 14 maart 2015 organiseert het Dekenaal Missionair Beraad een pelgrims-wandeling.

Om 11.00 uur vertrekken wij bij de St. Josephkerk gelegen aan de Dr. Cl. Meulemanstraat te Heerlerbaan en lopen dan een mooie route van ongeveer 1 uur.

Geef dit jaar de vastentijd een speciale invulling en doe mee met de pelgrimswandeling met als thema: "Even minderen voor Sri Lanka ". Het klinkt misschien vreemd. Al lopende , staan we stil bij wat we kunnen betekenen voor mensen in nood. Juist in deze tijd is dat hard nodig.

Iedereen is welkom !!

Bij terugkomst is er in de ontmoetingsruimte van de St. Josephkerk een gezellig samenzijn onder het genot van een broodje en koffie.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een pelgrimsgebed.

Uw vrije gave is welkom om de samenleving in Sri Lanka te verbeteren, zodat alle mensen en kinderen kunnen deelnemen aan de maatschappij en werken aan onderling vriendschap. "Grenzeloos samen leven in Sri Lanka ".

De vastenperiode laat ons groeien en leert ons delen, in die zin, is het fijn als u iets meeneemt voor in de levensmiddelenmand. Deze is bestemd voor de minderbedeelden in de verschillende parochies.

U kunt zich opgeven bij:

Ans Houben, 045-5412448 of ajhouben@hetnet.nl

Hanny van der Wouw- Vrehen 045-5322181 of hvrehen@telfort.nl.

Voor meer infomatie:
www.dekenaalmissionairberaad.nl   www.vastenaktie.nl


13-3-2015 - Aantal megastallen verdrievoudigd

Het aantal megastallen in Nederland is tussen 2005 en 2013 bijna verdrievoudigd: van 301 naar 803. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van Milieudefensie. Schaalvergroting vinden wij een doodlopende weg. Nederland moet kiezen voor een gezonde veehouderij. Daar hoort een kleinere veestapel bij.

Groei in alle provincies
Het aantal megastallen is in alle provincies toegenomen. De melkveehouderij kende de grootste groei en heeft ook de meeste megastallen: 317. Volgens onderzoeker Edo Gies van Alterra is de versnelling bij de melkveehouders toe te schrijven aan de opheffing van de melkquota in Europa per 1 april. Hij zegt in Trouw: "Koeien van megabedrijven komen steeds minder in de wei. Inmiddels kent 30 procent geen weidegang. Ik verwacht dat in 2020 bij de koeien 37 procent het hele jaar door op stal zal staan, bij nog eens een verdubbeling van het aantal megamelkveestallen naar ruim 600."

Een gezonde veehouderij met een veestapel die past bij Nederland
Milieudefensie wil een structurele oplossing voor de problemen in de grootschalige veehouderij. Wij vinden dat het aantal dieren in een bedrijf afgestemd moet zijn op de hoeveelheid grond die beschikbaar is. Dat is gezond voor mens, milieu, dieren en boeren. Staatssecretaris Dijksma kan daar met regelgeving voor zorgen.

Heb jij ook liever een gezonde veehouderij met dieren in de wei ?

Voor meer informatie: www.milieudefensie.nl


10-3-2015 - Letsontbijt !!

Op dinsdag 10 maart a.s. organiseert de ruilkring Lets voor Elkaar voor de tweede keer een ontbijt voor leden en geinteresseerden.

Het eerste georganiseerde ontbijt op 10 februari was een succes waarin meerdere leden kennis met elkaar hebben gemaakt en informatie met elkaar hebben gedeeld.

Om 9.30 wordt er verzameld bij de hoofdingang van de Ikea vestiging in Heerlen.

Iedereen uit Parkstad is van harte welkom.

De bedoeling is om in een informele sfeer kennis met elkaar te maken en er kunnen uiteraard vragen over het Lets ruilsysteem worden gesteld.

De kosten van het ontbijt zijn 1 euro en zijn voor eigen rekening.

Lets staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem en binnen dit systeem wisselen deelnemers diensten en goederen met elkaar uit buiten het normale geldsysteem om. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eigen ruilmiddel: de Spark.

Lets is een kleinschalige economische kring die voortborduurt op ruilhandel en buren- en vriendenhulp.

In feite is Lets een reactie op de huidige economie,met daaraan verbonden een aantal nadelen zoals milieuvernietiging en sociaal isolement.

Voor meer info kunt u onze website: http://www.letsvoorelkaar.nl/ bezoeken of kijken op onze facebook pagina

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


7-3-2015 - Adjiri Odametey(Ghana) & band

  

Stichting Wereldmuziek in Limburg (SWIL)presenteert i.s.m. Theater Landgraaf op :zaterdag 7 maart vanaf 21.00 een African Rootsnight met Adjiri Odametey(Ghana) & band

De multi-instrumentalist Adjiri Odametey heeft zijn roots in Ghana. Behalve een schitterende live performer met een enorm charisma is hij ook allround muzikant, bedreven in zowel hedendaagse als traditionele instrumenten zoals de kora, balafoon, mbira en kalimba).Naast Europa tourde hij ondermeer in Japan en Zuid-Amerika en maakte eerder al carrière in het Pan African Orchestra en het Ghana dance ballet. Adjiri won meerdere prijzen, zowel in z´n geboorteland als daarbuiten. In 2014 kwam zijn 3e cd "Dzen" (wereld) uit.

Zijn collega-bandleden zijn al even veelzijdig als hijzelf en bespelen eveneens meerdere instrumenten.

Hieronder een paar video's van zijn optredens:

https://www.youtube.com/watch?v=ceqAI3s-1wA     https://www.youtube.com/watch?v=95jBcmUu37s

Line up:

- Adjiri Odametey: Kora, balafoon, mbira, gitaar, kalimba, vocals
- Jack Woanya: Cajon, bongo's, conga's, vocals
- Samuel Lankay: Conga's, dundun, kenkeni, vocals

Rootseetcafé:

Voorafgaand aan het concert worden tussen 18.15 en 19.45 uur gerechten uit West-Afrika geserveerd. Zoals altijd kunt u in een ongedwongen sfeer genieten van heerlijk Afrikaans eten.

U dient echter uiterlijk om 18.30 uur aanwezig te zijn.

Deelname is alleen mogelijk d.m.v. reserveren vóór 5 maart resereveren@swil.nl (€ 13,50 p.p.)

African dance-night:

En..na afloop natuurlijk weer verder swingen tijdens de African dance-night met d.j. Rik, le professeur d'ambiance.

Theater Landgraaf
Kerkberg 4
Landgraaf
Aanvang: 21.00 ENTREE € 18,= p.p.

Reserveren:
Theater Landgraaf:
045-5310929 (Ma t/m Vr 10:00-12:00 uur) info@theaterlandgraaf.nl

Stichting Wereldmuziek in Limburg: reserveren@swil.nl

Voor meer informatie: www.theaterlandgraaf.nl en www.swil.nl.


5-3-2015 - Café Mondiaal: Alternatieven voor het betalen met euro's

Op 5 maart 2015 organiseert Heerlen Mondiaal de 18de editie van Café Mondiaal met als thema:
Alternatieven voor het betalen met euro's

Ook deze editie begint om 19.30 in Café Pelt aan het Pancratiusplein 48 in Heerlen.

Geld is tegenwoordig veruit het belangrijkste betaalmiddel voor producten en diensten maar er kleven ook nogal wat nadelen aan. Ons betaalmiddel, de Euro staat onder druk: Er zijn er te veel van en ook weer te weinig en ze zijn ongelijk verdeeld.

In deze Café Mondiaal stellen we het traditionele geld ter discussie. Dat doen we aan de hand van een recent initiatief: de ruilkring Lets Voor Elkaar. Wat zijn de alternatieven voor de Euro en welke voordelen hebben ze te bieden ?

Hans Roumen, Monique Banen en Leo de Groot hebben eind 2014 de ruilkring LETS voor Elkaar opgericht. Hun uitgangspunt is dat we door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten het leven een stuk gemakkelijker en prettiger kunnen maken en ze vinden ook dat de geldgerichtheid van het hedendaagse leven ten koste gaat van het sociale aspect. Deelnemers aan de ruilkring letten daar bij het uitwisselen van diensten nog wel op.

Bij het ruilen komt geen geld kijken, de ruilkring werkt met een eigen ruileenheid, de Spark. "De aanbieder en ontvanger komen samen het aantal Sparks overeen dat een dienst waard is.

De richtlijn is 12 Sparks voor een uur goed werk. Als je deze hebt verdiend kun je die vervolgens zelf weer gebruiken om te betalen voor een dienst van iemand anders."

Tijdens deze Café Mondiaal wordt de opzet en de werking van de ruilkring LETS voor Elkaar toegelicht.

Ook is er ruimte voor discussie over andere initiatieven en mogelijkheden. Bijvoorbeeld alternatieve betaalmiddelen zoals internetgeld met als bekendste voorbeeld de Bitcoins. En wellicht is zijn er alternatieven voor de Euro voor de lokale economie van Griekenland ?

Café Mondiaal

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door de Ruilkring Lets voor Elkaar, een werkgroep van Transition Town Parksjtad, in samenwerking met Heerlen Mondiaal.

De inleiding van deze avond zal worden verzorgd door Hans Roumen en Monique Banen van Lets voor Elkaar.

Ruilkring Lets voor Elkaar heeft een eigen website, www.letsvoorelkaar.nl waarop iedereen in Parkstad zijn diensten kan aanbieden en hier is ook informatie te vinden over Lets voor Elkaar.

Een onderlegger voor de discussie is het boek 'Een @nder soort geld, geschreven door Helen Toxopeus, in gesprek met Henk van Arkel van Social Trade Organisation STRO Utrecht.LETS is de afkorting van 'local exchange trading system'.

Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema's, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraag-stukken, klimaat- en milieuproblemen, enz.

De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie.

Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van 'ingevlogen deskundigen', maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen.

De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

Café Mondiaal is normaal gesproken de eerste donderdag van de maand in café Pelt.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Hans Roumen of Harrie Winteraeken:

Lets voor Elkaar - Hans Roumen
06-37476773
jfroumen@kpnmail.nl

HeerlenMondiaal - Harrie Winteraeken (voorzitter)
Esschenweg 65
6412 PW Heerlen
045-5228720 of 06-52375611
hwinteracken@hotmail.com

Zie ook de website van:

HeerlenMondiaal: www.heerlenmondiaal.nl    Lets voor Elkaar : www.letsvoorelkaar.nl


4-3-2015 - Defence for Children 4de nieuwsbrief 2015

Vandaag verscheen van Defence for Children de 4de nieuwsbrief van 2015.

Defence for Children International is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de rechten van het kind met onderzoek, voorlichting, belangenbehartiging, actie en rechtshulp. Leidraad van het werk is het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

De kernthema's zijn: voorlichting over kinderrechten, vreemdelingenbeleid en kinderrechten, kinderen in conflict met de wet, mishandeling en uitbuiting van kinderen.

Het werk van Defence for Children - ECPAT wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Stichting Kinderpostzegels Nederland, KerkinActie, UNICEF, Ministerie van VWS, Ministerie van BuZa, Lexis Nexis, Plan, Save the Children.

voor meer informatie zie: www.defenceforchildren.nl/


4-3-2015 - 24 ste Nieuwsbrief Stichting Vlot verschenen

Vandaag verscheen de vierentwintigste nieuwsbrief van Stichting Vlot.

voor meer informatie of om u op te geven voor de nieuwsbrief zie: www.stichtingvlot.nl


4-3-2015 - One World maart nummer verschenen

Vandaag verscheen het maart nummer van One world magazine.

Van Cairo tot Kaapstad, van Ramallah tot Bogota en van Amsterdam tot Simpelveld. OneWorld magazine is het grootste magazine in Nederland over mondiale verbondenheid en duurzame lifestyle. OneWorld laat zien dat hoe wij hier leven, effect heeft op mensen en milieu elders in de wereld.

OneWorld magazine verschijnt 8x per jaar en verschijnt zowel digitaal als op papier.

voor meer informatie zie: www.oneworld.nl


3-3-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 3 maart 2015 een afghaanse solidariteitsmaaltijd.

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Ook zijn er waardevolle Afghaanse sieraden en handwerken te koop.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond gaat ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan voor het project Naaiatelier.

U bent om 18:00 uur van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


1-3 t/m 7-3-2015 - 'Geef om vrijheid': Collecte van Amnesty International

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2015 voor de dertiende keer een landelijke collecte. In de Parkstad gemeenten zullen de collectanten van 1 tot en met 7 maart 2015 de straat op gaan. Vorig jaar werd tijdens de collecte in de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Kerkrade € 5051,- opgehaald. In 2014 gingen in heel Nederland 25.000 vrijwilligers langs de deuren en werd € 1,6 miljoen opgehaald voor het mensenrechtenwerk van Amnesty.

Waarom collecteren ?
Met giften zoals tijdens de collecte, wordt het werk van Amnesty blijvend mogelijk gemaakt. Om onafhankelijk te blijven ontvangt Amnesty geen subsidies van overheid en multinationals en is zij geheel aangewezen op giften.

Missie Amnesty
Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) en andere internationale mensenrechtendocumenten.

Laat de collectant niet te vergeefs bij u aanbellen !!

Heeft u de collectant gemist ?
Stuur een sms naar 4333 met "Amnesty" en u steunt Amnesty eenmalig met € 2,-.

Wilt U helpen ?
Wilt u ons helpen met collecteren, dan kunt u zich ook rechtstreeks tot de lokale coördinator wenden.

Voor Landgraaf en Kerkrade is dat Kees van Veen (tel.: 06-42311835).

Hij kan u ook informeren over de contactgegevens van de coördinatoren van de omliggende gemeenten.

Voor meer informatie: www.parkstad.amnesty.nl


1-3-2015 - Incidentele activiteiten van MC De Heksenketel

In maart 2015 organiseert MoederCentrum De Heksenketel weer een aantal incidentele activiteiten:

Workshop Houten wandbord met tekst:


Maak je huis gezellig met een wandbord met een leuke tekst.

Wanneer : Woensdag 11 maart 2015
Tijd : 13.00 tot 15.00 uur
Kosten : € 2,00

Voor aanmelden en betalen kunt u terecht bij Cindy.

Workshop Paasstukjes maken:


Fleur je woonkamer op met een mooi decoratief paasstukje en kom in de paasstemming.

Wanneer : Dinsdag 24 maart 2015
Tijd : 13.00 - 15.00
Kosten : € 2,00

Voor aanmelden en betalen kunt u terecht bij Cindy t/m donderdag 19 maart.

Voor meer informatie en aanmelden van deze activiteiten kunt u terecht bij: Cindy

Workshop papierrollen wandversiering:

Wees creatief met wc-rollen en maak een mooie wandversiering.

Wanneer : Woendag 25 maart 2015
Tijd : 13.00 - 15.00
Kosten : € 2,00

Voor aanmelden en betalen kunt u terecht bij Cindy t/m maandag 23 maart.

Wereldlunch Marokkaans:

De wereldlunch bij de Heksenketel is niet alleen lekker maar ook heel gezellig.

Neem vrienden en familie mee en geniet van een heerlijke lunch.

Wanneer : Woendag 31 maart 2015
Tijd : 12.00 - 13.00
Kosten : € 6,00

Voor aanmelden en betalen kunt u terecht bij Cindy t/m donderdag 26 maart.

Voor meer informatie en aanmelden van deze activiteiten kunt u terecht bij: Cindy 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Moeder Centrum de Heksenketel is ook te vinden op Facebook


1-3-2015 - Vaste activiteiten van MC De Heksenketel

Naast de incidentele activiteiten heeft MoederCentrum De Heksenketel ook vaste activiteiten:

Maandag
10.00 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
12.00 - 13.00 Lunch
12.30 - 14.30 Computerles
13.00 - 14.30 Hulp bij formulieren invullen

Dinsdag
09.30 - 10.30 Body workout
09.00 - 12.00 2e Hands kledingwinkel open
10.00 - 12.00 Naailes
12.00 - 13.00 Lunch
09.30 - 12.00 Manicure
13.00 - 15.00 Laatste dinsdag v/d maand: Manicure
13.00 - 15.00 Tekengroepje


Woensdag
09.30 - 11.30 Tekengroepje
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
10.30 - 11.30 Callanetics
12.00 - 13.00 Lunch
19.00 - 20.00 Buikdansles

Donderdag
09.00 - 12.00 Nederlandse Conversatie les
09.30 - 10.30 Yoga
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
11.00 - 12.00 Zumba 12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.00 Breien

Vrijdag Op vrijdag zijn er géén activiteiten

Voor meer informatie: 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op: Facebook


1-3-2015 - We moeten de arme Griekse bevolking helpen.

De Grieken zijn de laatste jaren zwaar gemangeld. Jarenlang veel meer uitgaven dan inkomsten waardoor de staatsschuld tot enorme hoogte is gestegen. Voor een deel ligt de schuld daarvan bij de achtereenvolgende regeringen (die natuurlijk wel democratisch gekozen zijn). Deels ligt dit aan de Grieken zelf, onder andere vanwege ongebreideld profiteren en een slechte belastingmoraal. De landen van de Eurozone hebben de staatsschuld inmiddels opgekocht, maar daarmee is die slechts verplaatst. De zware bezuinigingen zijn nodig om de leningen op termijn toch terug te kunnen betalen. Maar ze veroorzaakten ook een crisis heel veel slachtoffers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Grieken voor een radicaal andere koers hebben gekozen.

Een aantal van de hierna genoemde maatregelen is de laatste jaren al in gang gezet, maar waarschijnlijk nog onvoldoende. Deze nieuwe regering moet beslissingen nemen die meer in het voordeel zijn van de arme kant van de Griekse samenleving. Zo is het ten eerste nodig dat de vriendjespolitiek en baantjescultuur in bestuur en ambtenarij verder afgebouwd worden. Daartegenover moet de overheid efficiënter en doeltreffender worden.

Ten tweede moet de belastinginning verder worden verbeterd. Het is aan de socialisten toevertrouwd dat dit een progressief belastingstelsel wordt. Net als in de meeste landen van Europa moet kapitaal (fors) worden belast, ook toegepast op in het buitenland gestald geld. Zwart geld moet worden opgespoord, vooral bij de rijke Grieken.

De schuldeisers van de Eurozone kunnen de rente op de leningen aan Griekenland verlagen. Op dit moment is de rente van de Europese Centrale Bank 0.05 %. Als Griekenland minder rente moet betalen, kan het meer aflossen.

De ECB gaat de komende tijd ? 1.140 miljard in de Europese economie pompen vooral door staatsleningen op te kopen. In feite zetten ze de geldpers aan. Het zou goed zijn dat de ECB Griekse schulden koopt bij de diverse Europese landen, waaronder Duitsland en Nederland. Daarmee helpt de ECB de landen van de Eurozone rechtstreeks hun eigen staatsschuld te verminderen. En omdat het 'gratis geld' is, doet het de ECB geen pijn en kunnen ze ook coulanter naar Griekenland zijn.

Een belangrijke optie is dat de Grieken een tweede munteenheid krijgen naast de Euro: een nieuwe Drachme voor de binnenlandse economie van producten en diensten.

Griekenland zal daarbij meer zelfvoorzienend moeten worden, zeker wat basisvoorzieningen betreft. Onder eigen verantwoordelijkheid kunnen ze hun land zelf weer opbouwen. Euro's zijn en blijven nodig voor de meest noodzakelijke importen. En die producten zullen in Griekenland fors duurder worden. Want die nieuwe Drachme is ten opzichte van de Euro minder waard. Misschien is nog een aanvullend hulpprogramma nodig voor voedsel en medicijnen. De wel noodzakelijke Euro's kunnen worden verdiend door export van Griekse producten (die goedkoper worden) en het toerisme. Een deel kan dan worden gebruikt voor de aflossing van de immense schuldenberg.

Hulp aan Griekenland lijkt niet alleen voor de Grieken geboden, het is ook eigenbelang. Een totale Grexit zal in de rest van Europa grote gevolgen hebben. En uit geopolitieke overwegingen is het beter dat Euro-Europa de Grieken helpt dan dat Vladimir Poetin's Rusland dat doet en daarmee Griekenland aan de leiband krijgt.

Ps.: dit artikel is 'voor de helft' gepubliceerd op de opiniepagina in de regionale dagbladen Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger op 19 februari 2015 onder de titel: "Help toch die arme Grieken".

Harrie Winteraeken
Voorzitter Heerlen Mondiaal


1-3-2015 - Dekenale vastenaktie 2015

    

Het is 'de parel van de Indische Oceaan' en de meeste toeristen die Sri Lanka bezoeken, zullen dat beamen: hagelwitte palmstranden, uitgestrekte oerwouden, wilde olifanten, schitterende tempels en eeuwenoude heilige koningssteden vormen de hoogtepunten van menig rondreis over het eiland. Het voormalige Ceylon is ook beroemd vanwege de prachtige theeplantages, waar fotogenieke theepluksters vrolijk lachend voor je poseren in de stralende zon. Lotusbloemen op je hotelbed en een vriendelijk brandend kokosolielampje op je nachtkastje: hier lijkt alles inderdaad schoonheid, vrede en harmonie.

Schrijnende werkelijkheid
Achter die glanzende toeristenfolders gaat echter een schrijnende werkelijkheid schuil. Pas in 2009 is de bloedige, jarenlange burgeroorlog geëindigd, nadat het regeringsleger de resterende Tamiltijgers in een hoek had gedreven en gedood.

De oorlog tussen de twee belangrijkste bevolkingsgroepen op het eiland - de Boeddhistische Singalezen en de Hindoeïstische Tamils - heeft diepe wonden geslagen die nog lang niet zijn genezen en die het land nog altijd splijten langs etnische en religieuze grenzen.

Daarnaast verhullen de mooie beelden ook dat veel mensen in Sri Lanka moeten leven van een paar euro per dag. Wie buiten de gebaande toeristenwegen kijkt, ziet dan ook de armoede: sloppenwijken, mensen die op straat leven, piepkleine lemen hutten, gebrek aan schoon water, gebrek aan deugdelijk sanitair, levensgevaarlijke elektrische voorzieningen.

Zeker op de theeplantages zijn de omstandigheden vaak schrijnend. De mensen hier leven zeer geïsoleerd in de beruchte 'linerooms' - meestal weinig meer dan aan elkaar gebouwde kamers - ze hebben nauwelijks toegang tot de wereld buiten de plantage, schoon water en goed sanitair ontbreken en ondanks hun lange werkdagen en het zware werk, verdienen ze onvoldoende om hun kinderen goed te eten te geven en naar school te sturen.

Tot overmaat van ramp kiezen veel vrouwen ervoor om naar het rijke Midden-Oosten te gaan. Daar is veel vraag naar huishoudelijke hulp. De vrouwen laten hun jonge kinderen achter in de hoop voldoende geld te kunnen verdienen om hun gezin te onderhouden en om een goed huis te kunnen bouwen.

De realiteit is echter anders en voor de meeste vrouwen en hun gezinnen zijn de problemen na terugkomst alleen maar groter geworden.

Campagneproject 2015: SETIK
Dit jaar besteden wij aandacht aan het Landelijk project:

Sri Lanka: Grenzeloos samen leven en Werken aan voorspoed en harmonie.

Het campagneproject van Vastenaktie 2015 richt zich op het jongerenwerk van SETIK in Sri Lanka.

SETIK staat voor: Socio Economic Training Institute of Kandy en is de caritasorganisatie van het bisdom Kandy.

Het bisdom Kandy ligt in het midden van het eiland: het beroemde theeplantagegebied. De theeplantages zijn in de 19e eeuw door de Engelsen aangelegd. Zij haalden Tamils uit India om op de plantages te werken, in feite als slaven. Deze 'thee-Tamils' leven nog steeds op de theeplantages in kleine, gesloten gemeenschappen.

De dorpen zijn zeer geïsoleerd, de mensen verdienen nauwelijks voldoende om van te leven en het ontbreekt aan basisvoorzieningen als schoon water, sanitair, openbaar vervoer en onderwijs. Veel vrouwen werken voor een paar euro per dag als theeplukster of vertrekken naar het buitenland, veel mannen zijn werkeloos en hebben een alcoholprobleem. De kinderen worden daardoor slecht begeleid en verlaten vaak voortijdig hun school. Ze gaan op jonge leeftijd werken of zwerven langs de straat.

Via het jongerenwerk wil SETIK de kinderen en jongeren van de theeplantages zelfstandig en zelfbewust maken. Door middel van een groot aanbod aan trainingen en workshops stimuleren de stafmedewerkers de kinderen en jongeren hun schoolopleiding af te maken en een voorbeeldfunctie in de samenleving te vervullen.

Zo worden ze voorbereid op een volwaardig lidmaatschap van de maatschappij.

Concreet betekent dit dat SETIK bijvoorbeeld kinderarbeid ontmoedigt, bijeenkomsten en trainingen organiseert over thema's als 'persoonlijk leiderschap' en 'geweldloos samenleven', maar ook computercursussen en bloeddonatie-campagnes initieert.

Daarnaast wordt er bijvoorbeeld gezorgd voor extra opvang en begeleiding voor basisschool- leerlingen na schooltijd en worden kleine bibliotheekjes ingericht in de dorpjes op de theeplantages. De kinderen kunnen hier na schooltijd terecht voor bijvoorbeeld extra lessen en hulp bij hun huiswerk.

Deze opvang gebeurt door jongeren die zelf deel uitmaken van de programma's van SETIK.

De vastenactie 2015 loopt van 18 februari t/m 3 april.

Uw bijdrage voor is welkom op rekeningnummer: NL21 INGB 000 300 0046 ten name van Vastenaktie bisdom Roermond te Roermond.

U kunt uw bijdrage ook storten via de in uw parochie uitgedeelde zakjes, machtigingen en/of acceptgirokaarten.

Meer informatie over de Vastenaktie 2015 kunt u lezen op: http://www.vastenaktie.nl/het-doel/sri-lanka-2015/


1-3-2015 - Studie naar de effecten van de millenniumdoelen 2015

De Vierde Wereld Beweging heeft, sinds de vaststelling van de VN millenniumdoelen in 2000, geprotesteerd tegen het doel om voor 2015 de armoede in de wereld met 50% terug te brengen.

Wij hebben ons altijd op het standpunt gesteld dat je met zo'n doelstelling de 50% armen, die je dan niet bereikt, verschrikkelijk achterstelt en alleen laat.

Nu pas krijgen wij waardering voor dit standpunt, omdat wij de allerarmsten trouw zijn gebleven.

Wij denken nog steeds dat als de allerarmsten deelnemen en betrokken zijn bij de ontwikkeling van de samenleving, ook anderen, die het niet zo zwaar hebben, daarvan zullen profiteren.

Wij maken nu met de Verenigde Naties en de Wereldbank een evaluatie waarin wij vanuit onze projecten laten zien hoe de allerarmsten wel kunnen worden bereikt en dat zij willen meedenken en voorstellen hebben.

Voor meer informatie: www.atd-vierdewereld.nl


1-3-2015 - Maatschappelijk verantwoord ondernemen met Azerbeidzjan ?

Onze regionale kranten berichten op 29 december 2014 dat onze Provincie Limburg economische contacten aanknoopt met Azerbeidzjan. Dit is een vervolg op handelsrelaties met de provincie Sichuan in China. Het wordt via het 'Azië Platform' nog gevolgd door de rest van Oost-Azië.

Op zich is niets tegen het promoten van handelsrelaties met verre landen. Maar de kranten vragen wel terecht aandacht voor het feit dat dit contacten zijn met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten.

De geciteerde reactie in de krant dat mensen-rechten een nationale aangelegenheid zijn, is niet zo bevredigend. Als de provincie zich al verschuilt achter de landelijke overheid, dan dient bij het aangaan van contacten en handels-relaties ten minste ook aandacht te worden besteed aan de mensenrechten aldaar. Gaat men ongegeneerd handeldrijven, dan zal het 'wegkijken' zelf het landelijke beleid onder-graven.

Positiever is dat de provincie wel 'maat-schappelijk verantwoord ondernemen' wil promoten: "Op ons niveau kunnen we een heel praktische bijdrage leveren door de economische banden aan te halen en die banden te gebruiken om maatschappelijk verantwoord ondernemen uit te laten dragen door onze ondernemers".

Hieraan dient te worden toegevoegd dat bij MVO de overheid een sturende en controlerende rol moet vervullen die niet zomaar aan het economische krachtenveld overgelaten kan worden.

De ervaring leert namelijk dat processen via 'overeenkomsten' vaak maar zeer langzaam verlopen met moeizame onderhandelings-trajecten, magere compromissen en lange overgangstermijnen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft ook een internationale component. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft in nauwe afstemming met het bedrijfsleven, vakbonden en maatschappelijke organisaties richtlijnen voor MVO opgesteld. De OESO -richtlijnen bevatten aanbevelingen inzake onder andere arbeid, mensenrechten, ketenverantwoordelijkheid, milieu, consumentenbescherming en concurrentie.

Onderdeel van MVO zijn ook geen kinderarbeid, goede arbeidsomstandigheden en het recht op een vrije vakbond. Ik wijs maar weer eens op de kledingindustrie in onder andere Bangladesh waar ook (veel te) langzaam verbeteringen worden bereikt, mede omdat de westerse afnemers onvoldoende druk zetten.

Bij onze in- en export dienen vanzelfsprekend ook de standaarden in acht worden genomen die hier al als wet of afspraak gelden. Denk daarbij aan handel in kippenvlees met ten minste één ster (voor varkensvlees hoeven we ons nu niet zo druk te maken in dit overwegend Islamitische land).

Een voorbeeld van veronachtzamen van MVO is het een paar jaar geleden verkopen van de afgedankte legbatterijstallen naar landen buiten de EU en nu de eieren daarvan importeren (daarmee concurrerend met onze hogere leefomgevingsregels voor dierenwelzijn).

De provincie dient bij haar eigen contacten en die van de handelspartners met landen in Oost-Azië over het algemeen en China en Azerbeidzjan in het bijzonder, het maatschappelijk verantwoord ondernemen conform de afspraken van de OESO ten volle te respecteren.

Daarbij dient ook aan de handelspartners in deze landen volle openheid worden gevraagd dat zij MVO ook volledig onderschrijven. En willen Gedeputeerde Staten de naleving ook (laten) controleren ? Daarbij kan wellicht al een overzicht worden gegeven van de beoogde contacten, zodat al een eerste oordeel kan worden gegeven of MVO waarschijnlijk in alle facetten wordt nageleefd. Want alleen met maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn 'people', 'planet' en 'profit' voldoende in evenwicht.

Het is van belang dat de provincie beter doordrongen wordt van de uitgangspunten van het Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen bij het onderhouden van contacten en handelsbevordering.

Het is gepast dat bij de volgende coalitie-onderhandelingen hierover een paragraaf wordt opgenomen die GS het komende jaar gaat uitwerken. Als voorbeeld mag hier de gemeente Heerlen dienen, waar het beleid ten aanzien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de steigers is gezet (dit met medewerking van Heerlen Mondiaal). Maar ook hier draaien de molens te langzaam en wordt het hoog tijd dat hier het beleid MVO spoedig wordt vastgesteld.

Harrie Winteraeken
Voorzitter Heerlen Mondiaal.


1-3-2015 - Inkijk maart 2015 Online

Door de INKIJK-redactie is het maart 2015 nummer online gezet en aan de betalende abonnee's gezonden.


28-2-2015 - Repair café Parkstad in Bocholtz

Zaterdag 28 februari 2015 is er van 10.00 tot 13.00 een Repaircafé in: Dienstencentrum Op de Boor, Wilhelminastraat 19, 6351 GN Bocholtz.

Workshop
Tijdens dit Repaircafé, van 10.30 tot 12.30 uur, wordt er door Els Schenk een workshop haken gegeven omdat haken en breien weer helemaal in zijn.

U kunt gratis kennis maken met de vele facetten van het haken waarbij Els u laat zien dat u haakwerk niet alleen kunt gebruiken ter decoratie maar ook als bijv. reparatie en het oppimpen van kleding.

U zult verbaasd zijn ! Aanmelden mag maar is niet nodig, ervaring ook niet.

Repaircafé
Hebt u een kapotte stereo of lamp ? Druppelt de koffiezetter na, zit er een gat in uw broek of loopt de naaimachine steeds vast ? Neem uw kapotte spullen mee naar het Repaircafé.

De vrijwilligers van het Repaircafé proberen deze spullen samen met u te repareren. Er is gereedschap en materiaal (geen onderdelen) aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc.

Het Repaircafé probeert zo bij te dragen aan een mentaliteitsverandering die noodzakelijk is om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal willen de vrijwilligers van het Repaircafé laten zien dat samen repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.

Zo valt er ook altijd iets te leren. Wie niets heeft om te repareren kan gewoon een kijkje komen nemen, de koffie en de thee staan klaar.

Kijk voor meer informatie over het Repaircafé op de website of neem een folder mee.

Non profit
Repaircafé is een non profit organisatie en een Nederlands concept. Het werkt uitsluitend met vrijwilligers. Repaircafé Parkstad Limburg is een werkgroep van Parksjtad Transitiontown

Vrijwilligers
Ons Repaircafé is dringend op zoek naar vrijwilligers. Bent u iemand die handig is in bijvoorbeeld het repareren van elektronica of elektrische apparatuur ? Loop dan eens naar binnen tijdens het Repaircafé, u ziet dan onze vrijwilligers in actie. Of neem contact met ons op dat kan: telefonisch: 06-53562168 of via repaircafeparkstadlimburg@gmail.com

Er is gratis entree, een vrije gave is welkom !

Het volgende Repaircafé is op Zaterdag 28 maart van 14.00 tot 17.00 uur in Activiteitencentrum The Break, Schandelermolenweg 24 6415 GG Heerlen.

Bezoek ook onze website: http://repaircafe.nl/heerlen/ Of onze facebookpagina: http://www.facebook.com/repaircafeparkstad


18-2-2015 - Samenstelling kerngroep Lets voor Elkaar

Vandaag werd tijdens een vergadering van Lets voor Elkaar de volgende kerngroep samengesteld:

MONIQUE BANEN
moniquebanen@hotmail.com
tel. 06-14835537
Financieeen en activiteiten

FRANK ROCHETTE
frank@rochette.nl
tel.0616196770
website-facebookbeheer en publiciteit

HANS ROUMEN
jfroumen@kpnmail.nl
tel 0637476773
secretariat,ledenbegeleiding en activiteiten

Meer informatie vind u op: http://www.letsvoorelkaar.nl/ of op onze facebook pagina

Lets voor Elkaar is een werkgroep van Stichting Transition Towns Parksjtad .


16-2-2015 - Defence for Children 3de nieuwsbrief 2015

Vandaag verscheen van Defence for Children de derde nieuwsbrief van 2015.

Defence for Children International is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de rechten van het kind met onderzoek, voorlichting, belangenbehartiging, actie en rechtshulp. Leidraad van het werk is het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

De kernthema's zijn: voorlichting over kinderrechten, vreemdelingenbeleid en kinderrechten, kinderen in conflict met de wet, mishandeling en uitbuiting van kinderen.

Het werk van Defence for Children - ECPAT wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Stichting Kinderpostzegels Nederland, KerkinActie, UNICEF, Ministerie van VWS, Ministerie van BuZa, Lexis Nexis, Plan, Save the Children.

voor meer informatie zie: www.defenceforchildren.nl/


14-2-2015 - Plaatsing 3e tranche Stolpersteine

Nadat in augustus 2012 en augustus 2013 een eerste en tweede reeks Stolpersteine werden geplaatst in Heerlen was de Stichting Lodewijk Foijer helaas niet in staat om in 2014 het project af te ronden met het plaatsen van de laatste stenen.

De Duitse kunstenaar Demnig, verantwoordelijk voor vervaardiging en plaatsing van de stenen was niet in staat vanwege de overweldigende vraag uit heel Europa de betreffende stenen te leveren.

Na lang aandringen is nu overeengekomen dat hij op zaterdag 14 februari 2015 vanaf 16.00 uur de volgende 10 stenen zelf zal komen leggen in Heerlen, voor de resterende stenen kunnen wij slechts hopen op 2016.

Anders dan bij de vorige gelegenheden betroft het hier een sobere bijeenkomst zonder de gebruikelijke plechtigheden vanwege het tijdstip - de namiddag van Carnavalszaterdag- was dit onmogelijk.

Klik hier voor de geplande plaatsingen.

voor meer informatie zie: http://www.lodewijkfoijer.nl/


9-2-2015 - Filmhuis De Spiegel nieuwsbrief Februari 2015 verschenen

Vandaag verscheen van Filmhuis De Spiegel de februari nieuwsbrief.

Hierin wordt speciaal aandacht gevraagd voor het Dutch Mountain Filmfestival dat plaats vindt van
23 februari t/m 1 maart 2015.

voor meer informatie zie: www.filmhuisdespiegel.nl/


6-2-2015 - One World februari nummer verschenen

Vandaag verscheen het februari nummer van One world magazine.

Van Cairo tot Kaapstad, van Ramallah tot Bogota en van Amsterdam tot Simpelveld. OneWorld magazine is het grootste magazine in Nederland over mondiale verbondenheid en duurzame lifestyle. OneWorld laat zien dat hoe wij hier leven, effect heeft op mensen en milieu elders in de wereld.

OneWorld magazine verschijnt 8x per jaar en verschijnt zowel digitaal als op papier.

voor meer informatie zie: www.oneworld.nl


5-2-2015 - Café Mondiaal: Hoe in Heerlen verder na de aanslag op Charlie Hebdo ?

Op 5 februari 2015 organiseert Heerlen Mondiaal de 17de editie van Café Mondiaal met als thema:
Hoe in Heerlen verder na de aanslag op Charlie Hebdo ?

Ook deze editie begint om 19.30 in Café Pelt aan het Pancratiusplein 48 in Heerlen.

Hoe in Heerlen verder na de aanslag op Charlie Hebdo ?

Op 7 januari 2015 vond in Parijs de brute aanslag plaats op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo. De impact is bijzonder groot, wellicht groter dan de aanslagen van Moslim-extremisten op 11 maart 2004 op de forensentrein in Madrid, op 7 juli 2005 op de metro in Londen of de gruwelijke moordpartijen van Boko Haram in Nigeria / Tsjaad.

Groot verschil met de aanslagen in Madrid en Londen is dat de moord op een groot deel van de cartoonisten en redactie van Charlie Hebdo ook gezien wordt als een directe aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Satirische cartoons die in het blad Charlie Hebdo waren afgedrukt waren de aanleiding voor de moordpartij.

Bijna een maand verder blikken we in Café Mondiaal terug op deze aanslag, maar ook vooruit. Een aantal vragen en deelonderwerpen zullen de revue passeren, waaronder:

. Hoe zien wij het toenemende extremisme voor onze samenleving ?
. Het groeiend aantal mensen dat zich - opgroeiend in onze samenleving - aangetrokken voelt tot politiek en gewelddadig Islamisme, hoe kan dat worden tegengegaan ?
. Wat kunnen we zelf doen om tegenstellingen in onze samenleving te verkleinen en de integratie te verbeteren ?
. Wat mogen we verwachten van Moslims en hun geloofsgemeenschappen bij het verminderen van radicalisering in naam van de Profeet Mohammed ?
. Hoe om te gaan met aanstaande strijders voor slamitische Staat ?
. Hoe om te gaan met teruggekeerde strijders uit Irak en Syrië ?
. Hoe beschermen we onze samenleving ? . Hoeveel is ons de vrijheid van meningsuiting waard ?
. Kent de vrijheid van meningsuiting beperkingen en zo ja, welke ?
. Kunnen wij in Heerlen wat doen ?

Café Mondiaal

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Heerlen Mondiaal in samenwerking met het Vredesplatform Heerlen.

De organisatie heeft onder andere de besturen van de moskeeën Nour (Kemkesweg), Ku'ba (Eikenderweg) en Hoensbroek (Prinsenstraat) uitgenodigd. Wellicht komt hier een verder toenadering uit voort ?

Harrie Winteraeken zal dit keer de korte inleiding verzorgen en zoals altijd gespreksleider zijn.

Hij heeft op zijn weblog zijn mening weer gegeven in een betoog: http://hwinteraeken.blogspot.nl/2015/01/extremisme-mede-bestrijden-met-een.html dat ook op deze website en in De Inkijk van februari 2015 is gepubliceerd.

Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema's, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraag-stukken, klimaat- en milieuproblemen, enz.

De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie.

Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van 'ingevlogen deskundigen', maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen.

De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

Café Mondiaal is normaal gesproken de eerste donderdag van de maand in café Pelt.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

HeerlenMondiaal - Harrie Winteraeken (voorzitter)
Esschenweg 65
6412 PW Heerlen
045-5228720 of 06-52375611
hwinteracken@hotmail.com


18-2-2015 - Cursus natuurlijk moestuinieren in MSP 2015

De Dobbeltuin is een buurttuin aan de Dobbelsteijnstraat in Meezenbroek, een particulier initiatief van de werkgroep Permacultuur onderdeel van Parksjtad Transition Towns.

Tuinieren op permacultuurbasis is samenwerken met de natuur, waarbij de natuur als voorbeeld genomen wordt.

Deze buurttuin is een tuin door en voor de buurt en belangstellenden en iedereen die het leuk vindt kan hier haar of zijn steentje bij dragen en meedelen in de oogst.

De tuin heeft terrassen voor momenten van ontspanning en buurtcontact.

Bij deze bieden wij buurtbewoners en belangstellenden een cursus natuurlijk moestuinieren aan.

Cursus moestuinieren:
De cursus natuurlijk moestuinieren bestaat uit 10 uur theorie in 4 avonden en 10 uur praktijk in twee dagen. Bewoners die willen meehelpen in de Dobbeltuin krijgen voorrang en korting bij de inschrijving van de cursus.

Het mes snijd echter aan twee kanten. Want door de cursus doe je ook nieuwe ideeën op voor de eigen tuin. Behalve theorie wordt in de cursus samenwerkingsvormen gebruikt waarin men van elkaar leert.

In de cursus wordt aandacht besteed aan: tuinontwerp, wisselteelt en combinatieteelt, natuurlijke bemesting, bestrijding/voorkomen van plantenziektes en plagen, wel of niet spitten en nog veel meer.

Cursus data:
woensdag 18 en 25 februari, 4 en 11 maart van 19.30 tot 22.00.

Locatie: Stichting Buurtbeheer MSP, Eindhovenstraat 51 Heerlen.

De praktijkdagen zijn zaterdag 21 maart en 18 april van 10.00 tot 15.00

Plaats: Dobbelsteijnstraat in de Dobbeltuin.

Kosten: € 35,- dit is inclusief cursusmateriaal en koffie/thee. De rest van het cursusgeld wordt besteed aan de inrichting van de Dobbeltuin. Medewerkers van de Dobbeltuin betalen € 25,-.

Informatie en aanmelden:
Leo de Groot ljm.degroot@telfort.nl
045-5725409 of 06-47311049

http://parksjtad.transitiontowns.nl/


3-2-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 3 februari 2015 de eerste afghaanse solidariteitsmaaltijd van 2015 !

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Ook zijn er waardevolle Afghaanse sieraden en handwerken te koop.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond gaat ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan voor het project Naaiatelier.

U bent om 18:00 uur van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


2-2-2015 - Dekenale vastenaktie 2015

  

Ook dit jaar organiseert het Dekenaal Missionair Beraad Heerlen -Landgraaf een startavond in het teken van Vasten en Vastenaktie 2015.

Dit jaar besteden wij aandacht aan het Landelijk project:

Sri Lanka: Grenzeloos samen leven en Werken aan voorspoed en harmonie.

Het project van Vastenaktie 2015 richt zich op het jongerenwerk van SETIK in Sri Lanka. SETIK is de caritasorganisatie van het Bisdom Kandy.

Het bisdom Kandy ligt in het midden van het eiland: het beroemde theeplantagegebied. Deze ' thee-Tamils' leven in kleine gesloten gemeenschappen, de mensen verdienen nauwelijks voldoende om van te leven en het ontbreekt aan basisvoorzieningen.

Via het jongerenwerk wil SETIK de kinderen en jongeren van de theeplantages zelfstandig en bewust maken door trainingen en workshops stimuleren de medewerkers van SETIK kinderen en jongeren hun schoolopleiding af te maken.

Zo worden ze voorbereid op een volwaardig lidmaatschap van de maatschappij. SETIK werkt dan ook voor iedereen , ongeacht religie, etnische achtergrond, sekse of kaste.

Op de startavond zal er ook aandacht zijn voor het project Sierra Leone van de St. Andreasparochie.

De vastenperiode laat ons groeien en leert ons delen " Even minderen voor Sri Lanka en Sierra Leone" is een mooie gedachte om in daden om te zetten.

Gaarne nodigen wij u dan ook uit om naar de startavond te komen om al luisterend en de sprekers te worden geraakt.

Dekenale Startavond Vastenaktie 2015
Maandag 2 februari 2015 om 19.30 uur in het parochiezaaltje van de St. Andreasparochie Palestinastraat 326, 6418 HP Heerlen
.

Programma:

19.30
   ontvangst met koffie
19.40   opening en welkom
19.45   presentatie en toelichting Vastenaktieproject Sri Lanka door Guus Prevoo, missionair veldwerker Vastenaktie
20.30   korte presentatie Vastenaktieproject Sierra Leone Andreasparochie
20.45   pauze en informeel gedeelte om met elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van kleine hapjes, gemaakt door
            mensen afkomstig uit Sri Lanka en hier woonachtig.
21.30   Sluiting door Guus Prevoo.

Meer informatie over de Vastenaktie 2015 kunt u lezen op: http://www.vastenaktie.nl/het-doel/sri-lanka-2015/


1-2-2015 - Incidentele activiteiten van MC De Heksenketel

In februari 2015 organiseert MoederCentrum De Heksenketel weer een aantal incidentele activiteiten:

Workshop dienblad maken:


We gaan een houten dienblad maken en die gaan we decoreren met een leuke tekst erin. Te gebruiken als decoratie of om de thee/koffie te serveren.

Wanneer : Woensdag 4 februari 2015
Tijd : 13.00 tot 15.00 uur
Kosten : Voor de workshop € 2,00

Voor het materiaal € 2,00

Voor aanmelden en betalen bij Cindy.

Workshop potjes of glazen versieren:

Potjes of glazen versieren met kant en kralen om op je dienblad te zetten.

Breng zelf een potje of glas mee.

Wanneer : Woensdag 25 februari 2015
Tijd : 13.00 - 15.00
Kosten : € 3,00

Voor aanmelden en betalen bij Cindy.

Body Work Out:


Total Body Workout is een afwisselende training van 50 minuten waarbij conditie- en spierversteviging worden gecombineerd.

Tijdens het conditionele deel van de les wisselen steps, tae bo, aerobic en boot-camp elkaar wekelijks af en daarnaast word er gebruik gemaakt van onder andere elastieken, dumbells, steps om de spieren te versterken.

Total Body Workout zorgt voor een super conditie en verhoogt de spiermassa en vetverbranding.

Wanneer : Dinsdags
Tijd : 09.30 - 10.30
Kosten : € 2,00 per les

Voor meer informatie en aanmelden van deze activiteiten kunt u terecht bij: Cindy 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Moeder Centrum de Heksenketel is ook te vinden op Facebook


1-2-2015 - Vaste activiteiten van MC De Heksenketel

Naast de incidentele activiteiten heeft MoederCentrum De Heksenketel ook vaste activiteiten:

Maandag
10.00 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
12.00 - 13.00 Lunch
12.30 - 14.30 Computerles
13.00 - 14.30 Hulp bij formulieren invullen

Dinsdag
09.30 - 10.30 Body workout
09.00 - 12.00 2e Hands kledingwinkel open
10.00 - 12.00 Naailes
12.00 - 13.00 Lunch
09.30 - 12.00 Manicure
13.00 - 15.00 Laatste dinsdag v/d maand: Manicure
13.00 - 15.00 Tekengroepje
20.00 - 22.00 1e Dinsdag v/d maand: Spirituele themavond

Woensdag
10.00 - 12.00 Naailes
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
10.30 - 11.30 Callanetics
12.00 - 13.00 Lunch
19.00 - 20.00 Buikdansles

Donderdag
09.00 - 12.00 Nederlandse Conversatie les
09.30 - 10.30 Yoga
09.30 - 14.00 2e Hands kledingwinkel open
11.00 - 12.00 Zumba 12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.00 Breien

Vrijdag Op vrijdag zijn er géén activiteiten

Voor meer informatie: 045-5615490 of mcdeheksenketel@gmail.com

Adres: Mc de Heksenketel, Mijnzetellaan 6 in Heerlen

Voor meer informatie over Moeder Centrum De Heksenketel kunt u terecht op: http://www.mc-deheksenketel.nl/

Wij zijn ook te vinden op: Facebook


1-2-2015 - L1 Actie "Samen voor de voedselbank" groot succes

Vrijdagavond 19 december 2014 werd tijdens de afsluitende actie-show op L1 TV bekend gemaakt dat de actie 'L1 Samen voor de Voedselbank' 121.241 producten heeft opgeleverd; dat staat voor € 211.110 .

Twaalf dagen lang is er door L1 actie gevoerd om zoveel mogelijk producten in te zamelen voor de Limburgse Voedselbanken.

Heel veel mensen, scholen, kerken, instellingen, verenigingen en bedrijven hebben actie gevoerd en hun omgeving gemotiveerd om mee te doen. Daarnaast hadden diverse partijen zich vrijwillig aangemeld als inzamelpunt voor de actie bij L1.

Op vrijdag 19 december was er een grote live-tv-uitzending waarin alle ingezamelde producten vanaf de 70 inzamelpunten en 65 gehouden acties, verspreid over de hele provincie, naar de L1 studio in Maastricht werden gebracht.

Ook de producten die in Heerlen op de laatste dag van de L1-Voedselbankkaravaan werden ingezameld, kwamen live in de uitzending aan.

De ingezamelde producten werden in de weken, na afloop van de actie, via de 6 Limburgse voedselbanken, verdeeld onder de 1.400 Limburgse gezinnen die voor hun eerste levens-behoeften afhankelijk zijn van de voedselbank. Met de actie is tevens geprobeerd om de lang-houdbare voorraad van de voedselbanken in Limburg te laten groeien.

De actie voor de Voedselbanken was een gezamenlijk initiatief van alle regionale omroepen in Nederland. Elke omroep vulde de actie in de eigen provincie op een eigen manier in.

Uit onderzoek bleek dat vier op de vijf Limburgers op de hoogte was van de voedselbankactie van L1. Dat was het meest in het hele land.

Voor meer info: www.l1.nl/blog/voedselbank


1-2-2015 - Extremisme moet mede worden bestreden met een genuanceerde benadering

Aanleiding voor dit betoog is de bloedige, in al zijn facetten te veroordelen aanslag op het Franse satirische blad Charlie Hebdo. Dat staat niet ter discussie. Er is geen enkele rechtvaardiging voor de moord op deze cartoonisten. Het is in alle opzichten een disproportionele reactie op de grieven die ontstaan zijn. Deze gewelddadige extremisten hebben zich een recht toegeëigend, dat geen enkele grondslag heeft in de algemeen aanvaarde normen en waarden van onze samenleving. Hun motieven zijn ingegeven door de politiek Islamisme wat ook binnen de godsdienst Islam een extreme uitwas is.

Onze samenleving wordt geconfronteerd met een volkomen tegengestelde visie. De politieke Islamisten respecteren onze wetten en moraal niet en vinden dat deze niet op hun van toepassing zijn. De leiders en hun aanhang van extremistische groeperingen zoals Al Qaida en Islamitische Staat, hebben echter wel de overtuiging dat ze anderen hun wil mogen op-leggen, absolute macht over anderen uitoefenen en (willekeurig) over hun leven mogen beschik-ken. Zij kennen geen tolerantie, geen compassie, geen vrijheid van meningsuiting, geen discussie.

Zij zien geweld als geëigend middel om hun doel, de hegemonie van de Sharia, te bereiken. Zij zijn eropuit om onze samenleving te ontwrichten. Zij voeren oorlog tegen onze samen-leving. Zij kiezen daarbij hun doelwitten. En omdat er zeker een risico is dat zij slagen in hun opzet, moet onze samenleving zich hiertegen verweren.

Niet alleen Charlie Hebdo
De impact van de brute aanslag op Charlie Hebdo is bijzonder groot, wellicht groter dan de aanslagen van Moslim-extremisten op 11 maart 2004 op de forensentrein in Madrid (191 doden), op de metro in Londen op 7 juli 2005 (56 doden waaronder de 4 daders en naar schatting 700 gewonden, waarvan 22 ernstig), de aanslag van de Taliban op 16 december 2014 op een school in de stad Peschawar in Pakistan (155 doden waarvan 135 kinderen) of de recente gruwelijke moordpartijen van Boko Haram in Nigeria / Tsjaad (enkele duizenden doden ?). En niet te vergeten de vele 'kleinere' aanslagen, waaronder die een dag later op de Joodse kosjere supermarkt in Parijs (4 doden).

Groot verschil met de aanslagen in Madrid en Londen is dat de moord op 10 cartoonisten en leden van de redactie van Charlie Hebdo, plus twee politieagenten, ook een directe aanslag was op de vrijheid van meningsuiting. Satirische cartoons die het blad Charlie Hebdo publiceerde waren de aanleiding voor de moordaanslag.

Ik kan niet aangeven hoe we deze gewelddadige bewegingen voldoende onder controle kunnen krijgen. Dat is op de eerste plaats een taak van iedereen die een verantwoordelijkheid heeft voor het zoveel mogelijk waarborgen van onze veiligheid. Dick Schoof is de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Absolute garanties dat dergelijke aanslagen in Nederland niet zullen voorkomen, kan hij vanzelfsprekend niet geven. Een belangrijke opmerking van hem in onze regionale kranten Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad van zaterdag 10 januari jl. wil ik u niet onthouden: "Terrorisme moet binnen de grenzen van de rechtsstaat bestreden worden. Als je die grenzen overschrijdt, doe je precies wat terroristen willen. Dan creëer je een angstsamenleving, ga je richting totalitaire staat".

Ik wil hieronder verder gaan naar wat de samenleving en in het bijzonder opinieleiders kunnen doen.

Tegen tweedracht
De directeur van de Media Groep Limburg, Loek Radix geeft in zijn toespraak op de dag na de aanslag op Charlie Hebdo aan dat we het plaatsen van een 'maar' niet mogen doen: "Wat hier is gebeurd, een poging tot moord op onze vrijheid van meningsuiting en democratie, is walgelijk. Punt. Geen komma." Hij heeft volkomen gelijk dat deze daad onze samenleving dreigt te ontwrichten.

Toch een 'maar' van mijn kant: we mogen deze aanslag niet op zichzelf zien. We moeten werken aan de misstanden en groeiende tweedracht de samenleving, waar dit een extreme uiting van is. Het wordt hoog tijd dat voedingsbodems van politiek en gewelddadig Islamisme worden aangepakt. Zo dient de uitzichtloze situatie van jongeren in de verpauperde getto's van achterstandswijken zoals de Parijse Banlieues te worden verbeterd. Een immense opgave, maar wel noodzakelijk.

In het recente verleden is de kloof in onze samenleving met de hier wonende Moslims aanzienlijk verbreed. Veel Moslims voelen zich niet meer thuis in voor het overgrote deel hun eigen Nederland. Dat kwam van twee kanten: de allochtone groepen én agerende autochtonen.

Vredesboodschap ondubbelzinnig uitdragen
Ook in onze samenleving dient de kloof met de Moslims te worden gedicht. Want de Islam is ook een godsdienst van vrede. Die vredesboodschap moet wel ondubbelzinnig worden beleden en verkondigd.

De Koran biedt namelijk ook aanknopingspunten voor rechtvaardiging van geweld en onderwerping. In het recente verleden is de kiem voor het fundamentalisme van veel jongeren gelegd in de preken van een aantal Imans, die voor een belangrijk deel niet geworteld zijn in de Nederlandse samenleving.

Binnen de Islamitische gemeenschap moet het onacceptabel zijn/worden dat in moskeeën opruiende taal wordt gebruikt die voor meerdere uitleg vatbaar is. Er is geen plaats in de Nederlandse samenleving voor Imans die geweld prediken.

Imans zullen zich omwille van de duidelijkheid moeten beperken tot de vredesboodschap en niet (meer) de Koran uitleggen op een manier die twijfel zaait, geweld vergoelijkt of waar fundamentalisten zich op beroepen.

Het besef is gelukkig sterk groeiend dat moslimleiders krachtig stelling moeten nemen vóór vrede en de basisprincipes van onze samenleving. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaf hier uiting aan.

Als aansprekend voorbeeld dient ook Iman Mohammed al Djamilie. Delen van zijn preek in het Islamitisch gebedshuis aan de Prinsenstraat in Nieuw-Lotbroek (Hoensbroek) op vrijdag 9 januari zijn in de regionale kranten afgedrukt. Hij nam uitdrukkelijk afstand van de gewelddadige extremisten die zelf wel uitroepen in de naam van Allah te handelen.

Daar blijkt ook uit dat binnen de moslimgemeenschap een kentering plaatsvindt. Zo wordt door gewone moslims opgeroepen om niet meer naar Imans te luisteren die geweld vergoelijken.

En het is ook van belang dat zij krachtig stelling nemen tegen de zelfmoordaanslag van de 19 jarige Maastrichtenaar Sultan Berzel op 12 november in Bagdad met 23 dodelijke slachtoffers.

Een bijkomend probleem is echter dat bij het extremer worden van jongeren vaak sprake is van 'ondergrondse leiders'. Zij onttrekken zich aan ouderlijk gezag en de invloed van de moskee in de buurt.

Ageren tegen moslims nuanceren
Maar ook van de mensen die ageren tegen de gewelddadige Islam, wordt nuancering verwacht. Er is niets mis mee dat meningsverschillen worden geaccentueerd, maar nuanceren houdt ook in dat het probleem niet groter wordt gemaakt dan dat het is. Het is fout als bijvoorbeeld de gehele islamitische gemeenschap wordt veroordeeld om wat extremisten doen.

Net als andere fundamentele vrijheden heeft ook de vrijheid van meningsuiting zijn grenzen. Maar waar liggen de grenzen tussen toelaatbaar en ontoelaatbaar ? Die grenzen zijn lang niet altijd even hard, maar verschillen per persoon en kunnen worden verlegd in de tijd.

Het kan zo zijn dat wat iemand een toelaatbare uiting van meningsvrijheid vindt, door anderen als ontoelaatbaar wordt beschouwd. Of de humor er niet van inziet. In onze samenleving hebben we wetten en regels plus een besef dat zaken wel of niet kunnen. Daar mag een rechter over te oordelen. Dat geldt ook voor cartoons.

Het gematigde midden vraagt meer aandacht
Het maatschappelijke klimaat is verhard, in Nederland en op veel plekken in de wereld. Dat heeft niet alleen externe oorzaken. De verruwing van omgangsvormen speelt een rol. Krachtige uitspraken zijn in. In onze cultuur is het zo gegroeid dat het bijna gewoon wordt gevonden dat mensen overdrijven, chargeren om aandacht te vragen, zwaarder reageren om een zaak duidelijker te maken, maar ook om zichzelf te profileren of te onderscheiden van de middenmoot, vaak smalend aangeduid als 'politieke correctheid'. Doordat de uiteinden van het spectrum van meningsuiting de boventoon voeren in het debat, bepalen ze de sfeer en de publieke opinie boven het (saaie) gematigde midden.

En het is ook al lang gewoon dat uitersten en conflicten vaak in verhouding veel aandacht van de media krijgen. Dat onze Limburgse kranten en in het bijzonder de journalisten Claire van Dijk en Johan van de Beek, de laatste tijd het midden opzoeken en uitvoerig berichten over de gematigde Islam en 'gewone' Moslims in onze samenleving, is een compliment waard.

In de ongenuanceerdheid ligt naar mijn mening een oorzaak van onze problemen. De tegenstellingen worden erdoor vergroot. Hierdoor dreigt onnodige escalatie. En er ontstaat een voedingsbodem voor Islamisme. Doordat Marokkaanse jongeren zich als tweederangsburgers afgewezen of uitgestoten voelen, zijn ze eerder ontvankelijk voor een stroming die ze wel serieus neemt of respect geeft.

Dus mag zeker de vraag worden gesteld of je met het doen van uitingen rekening moet houden met de personen die zich hierdoor gekwetst voelen. Moet uitingen wellicht minder aanstootgevend zijn ?

Ik pleit ervoor dat je wel duidelijk je mening geeft, maar in een redelijke toonhoogte om zo de vrede te bewaren en niet te provoceren. Wat diplomatieker dus. Het is gewenst om je in te leven in de wereld en beweegredenen van je mikpunt. Niet om standpunten over te nemen of begrip te tonen, maar om de tegenreactie te voorspellen. En dan dien je je ook af te vragen of die mogelijke reactie het waard is om je eigen uiting zo uitdagend te kiezen. Ik doel hier niet alleen op Charlie Hebdo en Kurt Westergaard maar ook op Theo van Gogh en Geert Wilders die groene anti-islamstickers liet drukken met daarop in het Arabisch de tekst: "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif." Hij gebruikte daarbij de vlag van Saudi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat. Je doet naar mijn mening onterecht een beroep op de vrijheid van meningsuiting als je wil beledigen en kwetsen, ook al is met de bedoeling om humoristisch te willen zijn.

Vredelievende mensen zoeken toenadering
De mensen en organisaties op de dodenlijst van Al Qaida c.s. zijn die degenen wier uitingen als zeer beledigend en kwetsend zijn ervaren. Het doen van dergelijke uitingen is een keuze die niet alleen zware persoonlijke consequenties heeft, maar ook met een verantwoordelijkheid naar onze samenleving toe. Je brengt niet alleen jezelf in gevaar maar ook de samenleving. Terroristische aanslagen gaan meestal gepaard met het doden van onschuldigen. En ook ontwrichting van de samenleving is voor mij een onacceptabele consequentie.

Het is naar mijn mening oneindig veel beter dat vredelievende mensen toenadering zoeken als ze verschillen van mening hebben.


1-2-2015 - Duurzaamheidwinkel Parkstad

Op 9 december vorig jaar werd in aanwezigheid van wethouder Jordy Clemens de Duurzaamheidswinkel Parkstad geopend. Op de levendige bijeenkomst gaven de initiatiefnemers een goed beeld van het doel van de winkel.

De duurzaamheidswinkel is gevestigd in het Betahuis, Wilhelminaplein 25, 6411 KW Heerlen en richt zich vooral op duurzaam wonen.

De twee adviseurs Joyce Bongers en Rick Muijen geven iedere werkdag gratis advies over duurzame aanpassingen aan de woning aan eigenaren en huurders. Iedere eerste maandag van de maand is er een workshop over een onderwerp dat te maken heeft met duurzaamheid. De eerste workshop op 5 januari 2015 ging over isolatie. De volgende workshop op 2 februari 2015 gaat over verwarming van de woning.

Via de website: www.duwparkstad.nl kun je een afspraak maken voor een adviesgesprek, je opgeven voor een workshop of je inschrijven voor de nieuwsbrief. Je vindt er ook al een paar tips om je huis duurzamer te maken.


1-2-2015 - kalender 2015 van Stichting SCAN

Stichting SCAN heeft ook voor 2015 weer een kalender gemaakt, uitgevoerd in de Afghaanse en Nederlandse jaartelling, waarin de belangrijke dagen in Afghanistan en in Nederland zijn opgenomen. Daarnaast zijn er ook een enkele belangrijke dagen opgenomen van de Arabische jaartelling.

Westerse landen en Islamitische landen hebben een verschillende jaartelling.

In Nederland begint het nieuwe jaar altijd op 1 januari. Hier wordt geteld met het zonnejaar dat 365 dagen duurt en elke vier jaar een dag extra.

In Afghanistan worden twee jaartellingen gebruikt, het maanjaar en het zonnejaar. Het zonnejaar begint in Afghanistan, Iran en nog een aantal landen steeds op 21 maart. Het Islamitische maanjaar is 11 dagen korter en begint dus elke jaar ongeveer 11 dagen vroeger ten opzichte van het zonnejaar.

U kunt de kalender voor € 5,00 bestellen bij Stichting SCAN via: info@stichtingscan.com

De kalender is ook gratis te downloaden van hun website: www.StichtingSCAN.com.


1-2-2015 - Battle tegen kernwapens.

In de zomer van 2014 startte PAX het burgerinitiatief tegen kernwapens Teken tegen Kernwapens.

Als Vredesplatform Heerlen hebben we hiervoor op 20 september 2014 tijdens de jaarlijkse markt en manifestatie Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen 100 'handtekeningen' verzameld.

Handtekeningen staat tussen '' omdat het een herleidbare ondertekening moet zijn, dus met volledige naam en adres. En u moet tenminste 18 jaar zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben. Alle gegevens moeten volledig zijn ingevuld, anders is de handtekening niet geldig.

Het Teken tegen Kernwapens is namelijk ook een formeel burgerinitiatief dat moet leiden tot een debat in de Tweede Kamer.

Onze nationale vredesorganisatie PAX heeft het burgerinitiatief een nieuwe impuls gegeven met de 'Battle tegen kernwapens' die ik ben mee aangegaan, niet goed beseffend wat het precies inhield maar wel met de overtuiging dat de tijd echt rijp is dat de strijd tegen kernwapens een nieuwe doorstart moet maken.

Die Koude Oorlog heeft lang genoeg geduurd. Staten en machthebbers moeten stoppen met wantrouwen en vijandsdenken.

Ik besef terdege dat eigenlijk met het offensief in de Oekraïne van president Vladimir Poetin van Rusland, de Koude Oorlog eerder weer oplaait. Maar dat is voor mij dubbel reden om ten minste te proberen hier enig tegenwicht vanuit het vredesperspectief te bieden. Daarbij zullen we moeten beginnen in Nederland en in het bijzonder met de kernwapens op vliegbasis Volkel in de Peel.

Als u mijn mening deelt, dan nodig ik u ook van harte uit om Teken tegen Kernwapens mee te ondertekenen en wie meer wil weten over (een verbod op) kernwapens, die klikt eerst op de veelgestelde vragen.

Er zit een persoonlijk tintje aan de Battle, waar ik eigenlijk niet om sta te springen. Zie daarvoor mijn 'profielpagina' http://thebattle.tekentegenkernwapens.nl/HarrieWinteraeken. Ondertekend u via deze link, dan wordt uw handtekening aan mijn teller toegevoegd. Als ik als 'beste' uit de bus kom, dan kan ik een reis naar Japan winnen. Een paar handtekeningen via mijn profielpagina zou ik wel leuk vinden, zo ijdel ben ik nu ook wel, maar ik ga geen uitvoerige campagne voeren om mezelf in Japan te krijgen.

De organisatie heb ik ook al bericht dat ik niet in de gelegenheid ben om veel reclame te maken voor deze Battle. Vandaar 'slechts' een stukje op de website van Heerlen Mondiaal, De Inkijk van Heerlen Mondiaal, op mijn weblog plus mijn oproepen via Facebook en Twitter.

Wilt u meer informatie dan verwijs ik u door naar de spelregels van de Battle op de website. Een overzicht van alle deelnemers vind je op de deelnemerspagina. Je kan op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Battle blijven via Facebook en Twitter.

Dus roep ik u op om het burgerinitiatief via Teken tegen Kernwapens of http://thebattle.tekentegenkernwapens.nl/HarrieWinteraeken te ondersteunen omdat u wellicht ook vindt dat de Tweede Kamer eindelijk een stap moet zetten voor een kernwapenvrij Nederland. Dit als goed voorbeeld voor de rest van de wereld en niet in eerste instantie om Harrie een plezier te doen.

Harrie Winteraeken
Voorzitter Vredesplatform Heerlen


1-2-2015 - Inkijk februari 2015 Online

Door de INKIJK-redactie is het februari 2015 nummer online gezet en aan de betalende abonnee's gezonden.


31-1-2015 - Repair café Parkstad in Heerlen

Zaterdag 31 januari 2015 is er van 14.00 tot 17.00 Repaircafé in Activiteitencentrum The Break, Schandelermolenweg 24, 6415 GG Heerlen.

Wat is de bedoeling ?
U neemt van thuis kapotte spullen mee die u nog dierbaar zijn en u gaat deze in het Repair Café samen met de deskundigen proberen te repareren. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc.

De reparateurs, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers, die aanwezig zijn, zijn zeer ervaren vrijwilligers.

Het Repair Café probeert zo bij te dragen aan een mentaliteitsverandering die noodzakelijk is om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal willen de vrijwilligers van het Repair Café laten zien dat samen repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.

Zo valt er ook altijd iets te leren. Wie niets heeft om te repareren kan gewoon een kijkje komen nemen, de koffie en de thee staan klaar.

Non profit
Repaircafé is een non profit organisatie en een Nederlands concept. Het werkt uitsluitend met vrijwilligers. Repaircafé Parkstad Limburg is een werkgroep van Parksjtad Transitiontown
Bent u iemand die handig is in bijvoorbeeld het repareren van elektronica of elektrische apparatuur ? Kom gerust een kijkje nemen of neem contact met ons op, dat kan; telefonisch: 06-53562168 of via repaircafeparkstadlimburg@gmail.com

Bezoek ook onze website: http://repaircafe.nl/heerlen/ Of onze facebookpagina: http://www.facebook.com/repaircafeparkstad

Er is gratis entree maar een vrije gave is welkom !

Het volgende Repaircafé is op Zaterdag 28 februari van 10 tot 13 uur in Dienstencentrum Op de Boor in Bocholtz.


30-1-2015 - Reizigers Informeren Reizigers: Zuid Brazilië

Op Vrijdag 30 januari om 19.30 organiseert de Werkgroep Latijns-Amerika Heerlen (WLAH) een avond in de serie Reizigers Informeren Reizigers met ditmaal Zuid Brazilië.

Magali Neumann en Wim van Kempen vertellen over de reis van 3 weken die zij november 2014 maakten door Rio Grande do Sul, de meest zuidelijke deelstaat van Brazilië.

Startend in de hoofdstad Porto Alegre gaan ze in woord en beeld verder in op thema's als landbouw (kleine boeren - voedsel - sojateelt), indianen in de marge, migranten uit Europa.

Beide vertellers zijn lid van de Werkgroep Latijns Amerika Heerlen, die deze avond organiseert.

Magali komt oorspronkelijk uit het bezochte gebied in Brazilië en werkte daar met organisaties van jonge boeren, van vrouwen en indianen. Wim was actief op het Missionair Centrum.

Als betrokken en nieuwsgierige reizigers bezochten ze ook de assentamento Tres Pinheiros, een initiatief van een 100-tal boerenfamilies die enkele jaren geleden na een lange strijd een stuk grond verwierven. De Werkgroep steunt hen met een klein project.

Tijd : 30 januari, 19.30 -21.30 uur
Plaats : grote zaal Luciushof, Putgraaf 3, Heerlen
Entree : gratis
Informatie : Werkgroep Latijns-Amerika Heerlen, Wim van Kempen 045-5722503 of wimvankempen@kpnplanet.nl


25-1-2015 - Nieuwsbrief Transition Town Parksjtad

Vandaag verscheen van Transition Town Parksjtad de 2 de nieuwsbrief van Januari 2015.


23-1-2015 - Een klein gebed om vrede

Sinds het bloedbad in Parijs op het persbureau en de moord in de Joodse supermarkt is veel onrust ontstaan in de samenleving, ook in Nederland. Er worden debatten georganiseerd in Sittard en Maastricht, maar ook in de regio Parkstad kunnen we laten zien dat het ons niet onberoerd laat.

Daarom nodigt de Adreasparochie velen hartelijk uit om samen te komen op vrijdag 23 januari om 19.00 en wil de Raad van Kerken Parkstad dit initiatief graag ondersteunen.

De uitnodiging luidt als volgt:

"Wij beginnen om 19.00 uur in de kerk van st. Andreas (Palestinastraat 326), om samen stil te zijn, te bidden en te zingen en zo onze onmacht, maar ook onze hoop met elkaar te delen.

Wij willen graag zoveel mogelijk mensen te bereiken, christenen van alle gezindten, moslims en joden, en ook mensen die zich niet tot een vaste geloofsovertuiging bekennen. Daarom vragen wij u deze link of dit bericht door te sturen naar mensen die u kent en waarvan u denkt dat ze dit initiatief zullen waarderen.


19-1-2015 - Nieuwsbrief januari 2015 Mondiaal Centrum Maastricht

Vandaag verscheen de Januari 2015 nieuwsbrief van het Mondiaal Centrum in Maastricht.


12-1-2015 - Nieuwsbrief Transition Town Parksjtad

Vandaag verscheen van Transition Town Parksjtad de nieuwsbrief van Januari 2015.


7-1-2015 - Millennium Gemeente Nieuwsbrief 26

Vandaag verscheen de 26 ste nieuwsbrief van Millennium Gemeente.


7-1-2015 - Nieuwsbrief Raad van Kerken!!

Vandaag verscheen van de Raad van Kerken Parkstad de eerste nieuwsbrief van 2015.


6-1-2015 - Heerlijk Afghaans eten !!

Stichting Vrouwengroep Vlinder organiseert op dinsdag 6 januari 2015 de eerste afghaanse solidariteitsmaaltijd van 2015 !

U kunt dus op deze avond genieten van heerlijke Afghaanse gerechten.

Ook zijn er waardevolle Afghaanse sieraden en handwerken te koop.

De kosten van deze maaltijd bedragen: € 12,50

De opbrengst van deze avond gaat ten goede van kansarme vrouwen en kinderen in Afghanistan voor het project Naaiatelier.

U bent om 18:00 uur van harte welkom in de woonkamer van de Corisberg: Corisbergweg 189b in Heerlen .

Als u belangstelling heeft kunt u zich tenminste een dag van te voren aanmelden !

Dit kan bij de voorzitster Basira Sediqi op: b.sediqi@hotmail.com op 045-5422356 en op 06-51919693


Ouder Nieuws

Voor 2014 nieuws klik Hier

Voor 2013 nieuws klik Hier

Voor 2012 nieuws klik Hier

Voor 2011 nieuws klik Hier

Voor 2010 nieuws klik Hier